Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2010-06-01 14:00


Kort om besluten i regionstyrelsen 1 juni 2010


Fullmäktigeärenden

Fullmäktigeärendena är regionstyrelsens förslag till beslut i regionfullmäktige.

Justerad Krav- och kvalitetsbok från 2011

Regionstyrelsen beslutade föreslå regionfullmäktige att fastställa flera justeringar i Krav- och kvalitetsboken för VG Primärvård. Förslagen baseras på synpunkter som har kommit in från vårdgivare, hälso- och sjukvårdsnämnderna och andra enheter inom Västra Götalandsregionen samt på de erfarenheter som gjorts sedan starten. Innehållet i Krav- och kvalitetsboken ska följas av alla vårdcentraler i VG Primärvård.

Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för eget yrkande.

Regional plan för transportinfrastruktur i Västra Götaland 2010 – 2021

Beredningsgruppen för regionalutveckling (BRU) har lämnat ett förslag till regional plan för transportinfrastruktur i Västra Götaland för perioden 2010–2021. Regionstyrelsen beslutade föreslå regionfullmäktige ställa sig bakom BRU:s förslag.

Miljöpartiet reserverade sig till förmån för eget yrkande.

Läs mer i separat pressmeddelande.

Länk till förslaget till regional plan för transportinfrastruktur i Västra Götaland för perioden 2010–2021 (ärende två)

Pengar till Stiftelsen Innovatum

Regionstyrelsen beslutade vid dagens sammanträde, i ett förslag till regionfullmäktige, att Västra Götalandsregionen som en av stiftarna ger ett verksamhetsbidrag till Stiftelsen Innovatum på totalt 2,5 miljoner kronor. Bidraget är villkorat och Västra Götalandsregionen förutsätter att övriga stiftare lämnar motsvarande verksamhetsbidrag. Styrelsen föreslår även att fullmäktige beslutar att tillåta att Stiftelsen Innovatum, som ägare till Innovatum AB, förstärker bolagets ekonomi med ett aktieägartillskott på totalt 8 miljoner kronor.

Förändrade priser för tandvård

Regionstyrelsen beslutade föreslå fullmäktige att godkänna förslaget till prislista för tandvård från och med den 1 juli i år. Prisförändringarna gäller uteblivandeavgift, utbytesåtgärder, nya åtgärder för nationell frisktandvård samt nya åtgärder inom parodontologi, ortodonti och protetik.

 

Styrelseärenden

Styrelseärenden är de ärenden som avgörs i regionstyrelsen.

 

Uppföljning av funktionshindersperspektivet i boksluten för 2009

Handikappkommittén har gjort en uppföljning av funktionshindersperspektivet i nämndernas, styrelsernas och bolagens bokslut för 2009. En sammanställning av uppföljningen har lämnats till regionstyrelsen. Regionstyrelsen beslutade att notera informationen och att sammanställningen ska utgöra ett underlag för nämnders/styrelsers fortsatta arbete med integrering av handikapperspektivet.

Sex nya förbundsordningar

Regionstyrelsen beslutade för sin del att fastställa förslag till förbundsordningar för sex olika samordningsförbund. Det gäller Samordningsförbundet västra Skaraborg, Samordningsförbundet Falköping Tidaholm och Borås samordningsförbund. Vidare för Samordningsförbundet Skövde och Samordningsförbundet HjoTiBorg som bildar Samordningsförbundet SkövdeHjoTiBorg. Slutligen fastställdes förbundsordning för Samordningsförbundet Mölndal, Partille, Härryda, Lerum och Alingsås där Alingsås ansökt om att ingå.

Västra Götalandsregionen och kommunerna eniga om ny fördelning av nationella medel till kultur

I ett svar till betänkandet Spela samman - en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet (kultursamverkansutredningen) instämmer Västra Götalandsregionen och kommunerna i länet gemensamt i regeringens förslag att Västra Götalandsregionen som en av fem regioner ska få större inflytande över de nationella kulturpengarna. Västra Götalandsregionen är överlag positiv till betänkandet men väljer ändå att göra vissa påpekanden.

Läs mer i separat pressmeddelande.

Utlämnande av elektroniska handlingar

Allmänna handlingar som finns lagrade elektroniskt ska lämnas ut i elektronisk form. Det är ett förslag som regionstyrelsen ställde sig bakom i sitt yttrande över betänkandet Allmänna handlingar i elektronisk form – offentlighet och integritet. Myndigheten ska inte behöva föra över dokument i pappersformat till elektronisk lagring för att därefter lämna ut dem elektroniskt. Men finns handlingen elektroniskt ska den på begäran lämnas ut elektroniskt om det inte framstår som olämpligt i förhållande till särskilda förbud eller andra omständigheter.

Yttrande över revisorernas rapport ”IT och patientsäkerheten”

På uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Västra Götalandsregionen har revisionsfirman Ernest & Young granskat hur IT-säkerheten påverkar patientsäkerheten. Rapporten slår fast att regelverk och beslut på regional nivå i Västra Götalandsregionen är moderna och anpassade efter krav från socialstyrelsen och gällande lag samt att ansvar och roller finns tydligt beskrivna. Samtidigt finns det utrymme för förbättring på ett antal områden. Säkerhetsdirektören har föreslagit att antal åtgärder vad gäller avvikelseprocessen, tekniska skyddsåtgärder och kommunikation och spridning av information.

Regionstyrelsen beslutade ge regiondirektören i uppdrag att vidta de åtgärder som föreslås i redovisningen.

Justeringar av arvoden

Regionstyrelsen beslutade att två justeringar av arvoden ska göras. Det är för ordförande i kommittén för rättighetsfrågor som får 25 procent av regionrådsarvodet och vice ordförande 20. Ordförande i styrelsen för rättighetsfrågor ska ha 20 procent och vice ordförande 15.

Omställningspengar ska ses som en helhet

Regionstyrelsen avsatte förra året 350 miljoner kronor till sjukhusen och primärvården för omställningskostnader under 2010. Sjukhusen står inför ett starkt omvandlingstryck och primärvården har förändrats till följd av VG Primärvård. Syftet med tillskottet var att anpassningar ska kunna genomföras samtidigt som verksamheterna ska kunna nå ekonomisk balans och klara målen för tillgängligheten samt den långsiktiga kompetensförsörjningen.

Dagens beslut i regionstyrelsen innebär ett förtydligande att de 350 miljoner kronorna och ytterligare 73 miljoner från primärvårdsstyrelsernas egna kapital, ska ses som en helhet för de olika åtgärderna för omställning, tillgänglighet och personalförsörjning. I beslutet framgår också att sjukhusen och primärvården får 111 miljoner kronor för att klara sina omställningskostnader.

Översyn av IT-verksamheten

Ärendet utgick.

 

Länk till bilder på politikerna i regionstyrelsen 



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 070-249 17 24.
Kjell Foss, presschef, 0702-41 52 88. Mikael Rosengren, presstjänsten, 0702-60 64 02.


Läs meddelandet som PDF