Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-11-10 14:15


Beslut i regionstyrelsen 10 november


Fullmäktigeärenden – slutgiltigt beslut fattas av regionfullmäktige

 

Ytterligare 1 miljard kronor till investeringar

Regionstyrelsen föreslår att Västra Götalandsregionen satsar ytterligare drygt en miljard kronor på strategiska investeringar de kommande tre åren. Regionfullmäktige har redan beslutat att investera närmare 5,4 miljarder kronor under åren 2010 – 2012. Regionstyrelsen föreslår nu att regionfullmäktige fattar beslut om att investera ytterligare en miljard kronor i fyra prioriterade projekt:

  • Regionalt Bild- och interventionscentrum vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, 850 miljoner kronor.
  • Uppförandet av en byggnad för Angereds Närsjukhus, 350 miljoner kronor.
  • Fortsatt ombyggnad samt PCB-sanering av Skaraborgs sjukhus i Skövde, 190 miljoner kronor.
  • Vård "2010+" vid Borås lasarettet som omfattar omstrukturering och modernisering av sjukhuset, 240 miljoner kronor.

Läs mer i separat pressmeddelande

 

En halv miljard kronor extra till vården 2010

Ökade statsbidrag och nya skatteprognoser har gjort det möjligt att justera Västra Götalandsregionens budget för 2010. Regionstyrelsen beslöt i ett förslag till regionfullmäktige om tillfälliga insatser det kommande året på 550 miljoner kronor. Pengarna ska användas till att underlätta genomförandet av och säkra kvaliteten i vårdöverenskommelserna för 2010, för att möta behovet av personalutveckling på sjukhusen, för att minska köerna och öka tillgängligheten till sjukhusens akutmottagningar samt för att finansiera de omställningskostnader som uppstår i och med införande av VG primärvård.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet reserverar sig till förmån för egna förslag.

Läs mer i separat pressmeddelande

 

Nya priser för tandvården

Västra Götalandsregionens kostnader för vuxentandvård har ökat. Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar om en ny prislista för folktandvårdens allmäntandvård och specialisttandvård. Den nya prislistan innebär en höjning av medelpriset med 4,2 procent. Priserna för frisktandvård höjs med 5 kronor/månad i varje premiegrupp. Regionstyrelsen föreslår också att Folktandvården av konkurrensskäl ska få möjlighet att tillfälligt sänka priserna vid kampanjer och dylikt.

Miljöpartiet reserverar sig till förmån för eget förslag.

 

Förslag om nya patientavgifter nattetid

Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar om nya patientavgifter för besök på jourmottagning på natten (mellan 22:00 och 08:00). Förslaget är att det ska kosta 300 kronor för läkarbesök och 100 kronor för sjukvårdande behandling av annan än läkare. Dessutom ska samma pris ska gälla oavsett om vården sker på den vårdcentral patienten valt i VG Primärvård, på en annan vårdcentral eller på en jour- eller akutmottagning. De nya avgifterna föreslås gälla från 1 januari, 2010.

En av grundtankarna bakom VG Primärvård är att minska behovet av besök på vårdcentraler på natten genom att öka tillgängligheten på dagar och kvällar. Behovet förväntas dessutom minska ytterligare i takt med att sjukvårdsrådgivningen och akutmottagningarna får möjlighet att boka tider på vårdcentralen nästkommande dag.

 

Ökad investeringsram för kommunalförbundet Avancerad Strålbehandling

De landsting och regioner som har ett universitetssjukhus bildade 2006 kommunalförbundet Avancerad Strålbehandling för att gemensamt inverstera i och driva en anläggning för partikelbestrålning av cancerpatienter. Kommunalförbundets direktion bedömer nu att den ursprungligen beslutade investeringsramen på 800 miljoner kronor kommer att överskridas och föreslår därför att den ökas till 1100 miljoner kronor.

Enligt kommunalförbundets stadgar ska en sådan ändring godkännas av respektive medlemslandstings fullmäktige. Regionstyrelsen föreslår därför att regionfullmäktige godkänner att investeringsramen ökas från 800 miljoner kronor till 1100 miljoner kronor samt att ett förslag till ändrad förbundsordning för kommunalförbundet Avancerad Strålbehandling fastställs.

 

Förvaltarskap av ”Älvsborgs läns allmänna försäkringskassas fristående fond”

Regionstyrelsen föreslår att Västra Götalandsregionen tar över förvaltarskapet av ”Älvsborgs läns allmänna försäkringskassas fristående fond” från Försäkringskassan, efter en förfrågan från Länsstyrelsen i Stockholms län.

 

Försäljning av fastigheten Göteborg Skogome 2:156

Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar att sälja en fastighet som testamenterats till Fonden för barncancerforskning vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

 

Västra Götalandsregionen ensam ägare till Västtrafik (styrelseärende)

Västra Götalandsregionen bör vara ensam ägare av Västtrafik. Den slutsatsen drar nu regionstyrelsen efter att ha tagit del av en utredning av framtida ägarmodeller för kollektivtrafiken i Västra Götaland gjord på uppdrag av det Regionala ägarrådet för Västtrafik AB.

Regionstyrelsen ställde sig bakom förslaget där Västra Götalandsregionen är ensam ägare samtidigt som en skatteväxling genomförs med kommunerna för att överföra det ekonomiska ansvaret för kollektivtrafiken till Västra Götalandsregionen. Regionstyrelsen ger i uppdrag åt regionstyrelsens ordförande att redovisa detta vid ägarforum 20 november.

Miljöpartiet reserverar sig till förmån för eget förslag.

Detta var ursprungligen ett fullmäktigeärende, men blev ett styrelseärende.

Läs mer i separat pressmeddelande

 

Lag om permanent regionalt utvecklingsuppdrag tillstyrks

Finansdepartementet har tagit fram ett förslag till lag som innebär att det regionutvecklingsuppdrag som Västra Götalandsregionen och Region Skåne har haft på försök görs permanent från och med 2011. Västra Götalandsregionen har fått förslaget för yttrande. Regionfullmäktiges ansvarsberedning föreslår att förslaget tillstyrks i sin helhet. Regionstyrelsen skickar över förslaget till regionfullmäktige för beslut utan eget ställningstagande. Regionfullmäktige behandlar yttrandet på sitt möte 24 november.

Miljöpartiet reserverar sig till förmån för eget förslag.

 

Motioner om utveckling av Västtrafiks Fritidskort

Monica Selin och Conny Brännberg (KD) föreslår i en motion till regionfullmäktige att Västtrafik får i uppdrag att utveckla ”Fritidskortet” till att bli ett attraktivt ungdomskort för ungdomar i åldrarna 15 – 24 år. Miljöpartisterna Soili Brunberg och Birgitta Losman föreslår i en annan motion till regionfullmäktige att Västtrafik får i uppdrag att göra Fritidskortet gällande från kl. 14:00.

I svaren till båda motionerna skriver Västtrafik att kostnaden för en ändring av Fritidskortet är betydande och inte kan hanteras inom gällande budgetram, men att det pågår ett arbete med att ta fram en långsiktig pris- och sortimentsstrategi. Regionstyrelsen föreslår därmed regionfullmäktige att motionerna är besvarade.

Kristdemokraterna och Miljöpartiet reserverar sig till förmån för egna förslag.

 

Motion om handlingsplan för jämställdhet inom kulturen

I en motion till regionfullmäktige föreslår Lena Jagers Bladini (V) att kulturnämnden får i uppdrag att utforma en strategisk handlingsplan för jämställdhet inom kulturen. Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige bifaller motionen och ger kulturnämnden i uppdrag att redovisa vidtagna åtgärder till motionären och regionfullmäktige.

 

Motion om handlingsprogram mot spädbarnsmisshandel

Benny Strandberg (KD) föreslår i en motion att regionfullmäktige ger regionstyrelsen i uppdrag att ta fram ett handlingsprogram mot spädbarnsmisshandel. Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige bifaller motionen samt att vidtagna åtgärder ska redovisas för motionären och regionfullmäktige.

 

Motion om att övergå till öppen källkod och öppna filformat

Sören Kviberg (V) föreslår i en motion till regionfullmäktige att regionstyrelsen får i uppdrag att undersöka förutsättningarna för övergå till öppen källkod för dataprogram och IT-programmering. Regionstyrelsen anser att motionen är besvarad och hänvisar till svar från servicenämnden och regionkansliet där det bland annat framgår att vissa kärnsystem inom Västra Götalandsregionen är strikt beroende av Microsofts programvaror, som ofta är integrerade i vårdsystemen, samt att lösningar med öppen källkod för närvarande prövas för dokumenthantering och informationssökning.

Vänsterpartiet reserverar sig till förmån för eget förslag.

 

Styrelseärenden – slutgiltigt beslut fattas av regionstyrelsen

 

Regionövergripande riktlinjer för ägarstyrning i samband med omställningar

Personalutskottet har i samråd med ekonomiutskottet tagit fram förslag till regionövergripande riktlinjer för ägarstyrning i samband med omställningar inom Västra Götalandsregionens verksamheter. Omställningar kan bestå i att en verksamhet läggs ner, delas, flyttas till eller slås samman med en annan organisation eller förvaltning eller byter inriktning. Riktlinjerna reglerar bland annat ägarens (Västra Götalandsregionens) syn på vad som krävs för att en förändring ska betraktas som en omställning samt att detta ska framgå redan vid beslut. Riktlinjerna anger även vilka typer av kostnader som kan uppstå samt under vilken tid en omställningsperiod normalt kan löpa.

Regionstyrelsen beslutade att fastställa regionövergripande riktlinjer för omställningar enligt personalutskottets förslag och ger regiondirektören i uppdrag att ta fram kompletterande anvisningar som reglerar genomförandet av riktlinjerna.

 

Tid- och aktivitetsplan för planering och uppföljning under 2010

Regionstyrelsen godkände den föreslagna tid- och aktivitetsplanen för planering- och uppföljningaktiviteter, som exempelvis arbete med budget, bokslut och årsredovisning, och ger regionkansliet i uppdrag att ta fram anvisningar för rapporteringen.

 

Uppföljning av jämställdhetsintegrerad budgetprocess

Våren 2002 tog regionfullmäktige beslut om att budgetprocessen i Västra Götalandsregionen skulle jämställdhetsintegreras. Regionstyrelsen har nu tagit del av den fjärde lägesrapporten som görs för att följa upp hur arbetet fortskrider. Rapporten visar att arbetet med jämställdhetsintegreringen ger resultat, men att mycket arbete återstår. I flera överenskommelser samt i årsredovisningar saknas fortfarande konkreta och uppföljningsbara mål av jämställdhetsperspektivet och det finns fortfarande förvaltningar som inte har omnämnt jämtställdhetsperspektivet överhuvudtaget.
Regionstyrelsen beslutade att notera informationen.

 

Fastställande av regionbidrag för AT- och ST-utbildning inom primärvården

I budgeten för 2010 har en preliminär justering av regionbidraget till hälso- och sjukvårdsnämnderna gjorts för AT- och ST-utbildningar inom VG Primärvård, som innebär att 235 miljoner kronor överförs till regionstyrelsen. Denna preliminära bedömning visar sig nu korrekt och regionstyrelsen fastställer därför slutgiltigt justering av hälso- och sjukvårdsnämndernas regionbidrag.
(AT = allmäntjänstgöring, ST = specialisttjänstgöring. Ingår i läkarutbildningen.)

 

Anslag till utredningen om regionbildning Västra Götaland - Värmland

Regionfullmäktige beslutade 31 mars i år att utreda frågan om att bilda region med Värmland. I nuläget pågår ett arbete med att beskriva konsekvenser och förutsättningar för en sådan regionbildning. Arbetet görs gemensamt med Värmland. Regionstyrelsen beviljar nu ett anslag på 500 000 kronor för bland annat en extern, oberoende analys av den långsiktiga konkurrenskraften för en framtida ny region.
En ny regionbildning kan tidigast genomföras den 1 november 2014.

 

Anslag till Ansvarsberedningen för 2010

Regionstyrelsen beviljar regionfullmäktiges Ansvarsberedning ett anslag på 300 000 för 2010 för att bland annat fullfölja påbörjade insatser. När riksdagen nästa år fattar beslut om att permanenta Västra Götalandsregionens regionutvecklingsuppdrag, kommer Ansvarsberedningen att avsluta sitt arbete och lämna rapport till fullmäktige.

 

Strategi för Västra Götalandsregionens interna kommunikation

Som ytterligare en åtgärd för att stärka Västra Götalandsregionens identitet, fastställde regionstyrelsen en strategi för intern kommunikation. Strategin beskriver de regiongemensamma utgångspunkterna, syften med internkommunikationen samt sex åtgärds- och utvecklingsområden.

 

Västra Götalandsregionens interna behörighets- och telefonkatalog tillgänglig även för privata vårdgivare

Regionstyrelsen beslutade att även privata vårdgivare som har avtal med Västra Götalandsregionen ska kunna använda Västra Götalandsregionens interna behörighets- och telefonkatalog, Katalog i Väst (KIV). Katalogen utgör bland annat grund för tilldelning av behörighet till olika IT-stöd och för exempelvis vårdenheter inom VG Primärvård, där alla vårdenheter ska kunna arbeta på så lika villkor som möjligt, är tillgång till Västra Götalandsregionens IT-stöd en direkt förutsättning.

 

Uppföljning av revisionsrapporterna ”Styrning av VGRnet” och ”Granskning av IT-visionen och verkligheten”

I augusti i år redovisade regionkansliet en uppföljning av revisionsrapporterna ”Styrning av VGRnet” och ”Granskning av IT-visionen och verkligheten” med förslag till uppdrag.
Regionstyrelsen beslutade att notera den senaste lägesrapporten över arbetet med uppdragen.

 

Yttrande över ”Främja, Skydda, Övervaka – FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning”

I ett yttrande över ”Främja, Skydda, Övervaka – FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning” (SOU 2009:36) beslutade regionstyrelsen att stödja den föreslagna roll- och ansvarsfördelningen mellan Diskrimineringsombudsmannen, DO, och myndigheten Handisam. Förslaget innebär att huvudansvaret för FN-konventionens genomförande bör ligga på DO samtidigt som Handisam även fortsättningsvis bör svara för främjandet i de delar som regeringen prioriterar och som i första hand riktar sig till myndigheter, kommuner och landsting.

Regionstyrelsen betonar särskilt vikten av ett aktivt samarbete med handikapprörelsen i DO:s råd och i andra samverkansformer. Regionstyrelsen förordar också att en överenskommelse träffas med Sveriges Kommuner och Landsting om SKL:s roll att initiera och samordna ett effektivt arbete i kommuner och landsting/regioner i frågor som rör konventionen.

 

Yttrande över Förstudie E 20 Skara - Lilla Moholm

Regionstyrelsen beslutade att yttra sig över Vägverkets förstudie för E 20 sträckan Skara – Lilla Moholm enligt ett förslag från beredningsgruppen för regionutveckling.

Västra Götalandsregionen anser att sträckan mellan Skara och Lundsbrunn kan byggas enligt Vägverkets förslag om förbifart Skara byggs inom rimlig tid. Regionen är dock negativ till förslaget för utbyggnaden mellan Holmestad och Lilla Moholm. Regionen anser dels att kostnaden är hög, dels att utbyggnaden skulle förlänga väntan på en mer långsiktigt hållbar lösning.

Västra Götalandsregionen har redan tidigare anfört att E20 bör byggas ut till fyrfältsväg eller motorväg med höghastighetsstandard och att alla utbyggnader bör ske med denna inriktning.

Moderaterna och Kristdemokraterna reserverar sig till förmån för förslag från Moderaterna. Miljöpartiet reserverar sig till förmån för eget förslag.

 

Yttrande över Vägverkets förslag till ny hastighetsbegränsning på väg E20 i Västra Götaland

Vägverket föreslår att hastigheten sänks från 110 km/h till 90 km/h på sträckan väster trafikplats Hulan till öster trafikplats Kastenhov i Lerums kommun. Anledningen är att riktvärdena för buller överskrids utmed sträckan och ett stort antal fastigheter är störda av buller. Regionstyrelsen beslutade att yttra sig över förslaget och framför att Vägverket måste göra sitt yttersta för att också slå vakt om E20:s roll och funktion i det nationella transportsystemet.

Miljöpartiet reserverar sig till förmån för eget förslag.



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24.
Mikael Rosengren, presstjänsten, 0702-60 64 02.


Läs meddelandet som PDF