Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-11-10 14:15


Regionstyrelsen 10 november

Extra vårdsatsningar och investeringar


Vid sitt möte på tisdagen beslutade regionstyrelsen om extra satsningar i vården nästa år på över en halv miljard kronor. Beslut fattades också om nya, prioriterade investeringar på en miljard kronor på sjukhusen i Angered, Skövde, Borås samt på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Dessutom kom besked i frågan om vem som ska äga Västtrafik i framtiden.

En halv miljard kronor extra till vården 2010

Ökade statsbidrag och nya skatteprognoser har gjort det möjligt att justera Västra Götalandsregionens budget för 2010. Regionstyrelsen beslöt i ett förslag till regionfullmäktige om tillfälliga insatser inom vården det kommande året på 550 miljoner kronor.

Regionstyrelsen vill tillföra 150 miljoner kronor till hälso- och sjukvårdsnämnderna. Pengarna ska användas till att underlätta genomförandet av och säkra kvaliteten i vårdöverenskommelserna för 2010.

Vidare ska 400 miljoner kronor satsas för att möta behovet av personalutveckling på sjukhusen, för att minska köerna och öka tillgängligheten till sjukhusens akutmottagningar samt för att finansiera de omställningskostnader som uppstår i och med införande av VG primärvård.

Samtidigt med satsningarna kvarstår kravet på årliga effektiviseringar på 1 procent. Den utökade budgeten beräknas inte påverka det budgeterade resultatet för 2010, ett underskott på knappt 650 miljoner kronor. Underskottet ska finansieras med eget kapital.

Ytterligare 1 miljard kronor till investeringar

Regionstyrelsen föreslår att Västra Götalandsregionen satsar ytterligare drygt en miljard kronor på strategiska investeringar de kommande tre åren. Regionfullmäktige har redan beslutat att investera närmare 5,4 miljarder kronor under åren 2010 – 2012. Regionstyrelsen föreslår nu att regionfullmäktige fattar beslut om att investera ytterligare en miljard kronor i fyra prioriterade projekt:

  • Regionalt Bild- och interventionscentrum vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Totalt omfattar investeringen 850 miljoner kronor. Bild- och interventionscentrum planeras stå färdigt år 2019.
  • Uppförandet av en byggnad för Angereds Närsjukhus. Investeringen omfattar totalt 350 miljoner kronor. Byggnaden planeras vara färdig 2012.
  • Fortsatt ombyggnad samt PCB-sanering av Skaraborgs sjukhus i Skövde. Totalt omfattar investeringen 190 miljoner kronor. Arbetet planeras vara slutfört 2013.
  • Vård "2010+" vid Borås lasarett som omfattar omstrukturering och modernisering av sjukhuset. Totalt omfattar investeringen 240 miljoner kronor. Arbetet planeras vara färdigt 2013.

Förslaget till nya strategiska investeringar gäller för åren 2010 – 2012 men projekten kommer att fortsätta även under kommande planperioder och kräver nya beslut om finansiering framöver. Detta gäller främst Bild- och interventionscentrum som ska stå färdigt först 2019.

Västra Götalandsregionen ensam ägare till Västtrafik

Västra Götalandsregionen bör vara ensam ägare av Västtrafik. Den slutsatsen drar nu regionstyrelsen efter att ha tagit del av en utredning av framtida ägarmodeller för kollektivtrafiken i Västra Götaland gjord på uppdrag av det Regionala ägarrådet för Västtrafik AB.

Idag ägs Västtrafik till hälften av Västra Götalandsregionen och till hälften av alla 49 kommuner i Västra Götaland. Förslaget till ny ägarmodell innebär att Västra Götalandsregionen blir ensam ägare samtidigt som en skatteväxling genomförs mellan kommunerna och Västra Götalandsregionen för att överföra det ekonomiska ansvaret för kollektivtrafiken till regionen.

Fördelarna i förslaget är flera. Roller, ansvar och beslutsvägar blir tydligare, vilket ger goda förutsättningar för en effektiv organisation och ägarstyrning. Det blir enklare att göra prioriteringar på ett sätt som gynnar övergripande mål och samtidigt lättare att se helheten och erbjuda trafik och enhetliga taxor för ”hela” resan.

Det regionala ägarrådet för Västtrafik AB arbetar sedan 2007 med översyn av det nuvarande avtalet för Västtrafik AB. Vid det ägarforum som äger rum 20 november 2009, kommer nuvarande avtal att förlängas ett år. Beslut om nytt avtal fattas gemensamt av ägarna i maj 2010, i samband med årsstämman.

Regionstyrelsen ställer sig bakom förslaget med en ägare och skatteväxling och ger i uppdrag åt regionstyrelsens ordförande att redovisa detta vid ägarforum 20 november.

Läs mer om övriga ärenden i separat pressmeddelande.



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24.
Mikael Rosengren, presstjänsten, 0702-60 64 02.


Läs meddelandet som PDF