Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2007-12-11 13:30


Beslut i regionstyrelsen 11 december 2007 i korthet


Vid sammanträdet den 11 december behandlade regionstyrelsen bland annat detaljbudget för 2008 och investeringar för att öka tillgängligheten till Västra Götalandsregionens lokaler.

Handlingar...

FULLMÄKTIGEÄRENDEN (Ska avgöras av regionfullmäktige)

Inget nytt namn för sjukhusstyrelse

Styrelsen för Kungälvs sjukhus och Frölunda specialistsjukhus har ansökt om att ändra namn för att också inkludera Angereds Närsjukhus. Styrelsen har ett ansvar för ledningen av Angereds Närsjukhus under uppbyggnadsfasen och som längst ett verksamhetsår efter det att sjukhuset öppnats. I beslutet om Angereds Närsjukhus ingick att verksamheten ska upphandlas efter detta. Därför beslutade regionstyrelsen att föreslå regionfullmäktige att säga nej till förslaget om namnändring.

 

MOTIONER (Ska avgöras av regionfullmäktige)

Regler vid avyttring

Ulrik Nilsson (m) har i en motion föreslagit att det ska vara policy för Västra Götalandsregionen, och för de bolag som ägs av regionen, att de regler som finns i LOU (lagen om offentlig upphandling) och är tillämpliga även ska gälla vid försäljningar.

Regionstyrelsen beslutade föreslå regionfullmäktige att besluta att regionen alltid ska följa grundläggande regler genom att iaktta saklighet och opartiskhet vid försäljning. Däremot vill man inte se en särskild policy för försäljning med hänvisning till att förutsättningarna är mycket olika vid olika försäljningar. Motionen ska anses besvarad med detta.

Miljövänliga drivmedel för regionens bussar och tåg

Sören Kviberg med flera (v) och Stefan Kristiansson med flera (mp) föreslår i en motion att Västra Götalandsregionen som hälftenägare i Västtrafik ska arbeta för att bolaget analyserar förurtsättningarna för att införa icke fossila bränslen på regionens bussar och tåg. Man vill också se en tidplan för genomförandet. Motionen har lämnats på remiss till Västtrafik, miljönämnden och regionutvecklingsnämnden. Regionstyrelsen föreslår regionfullmätige att motionen ska anses vara besvarad med de remissvar som kommit in.

Unga kvinnors psykiska ohälsa

Anette Ternstedt med flera (v) har i en motion föreslagit att regionstyrelsen ska beställa en forskningsstudie om ungas psykiska ohälsa. Regionstyrelsen föreslår regionfullmäktige att motionen bifalls.

Förskrivning av psykofarmaka

Göran Larsson (mp) har föreslagit att regionstyrelsen ska initiera en analys om varför förskrivningen av psykofarmaka är mycket högre i Västra Götaland än riksgenomsnitet. Hälso- och sjukvårdsutskottet har yttrat sig och beskriver att de frågeställningar som finns i motionen är uppmärksammade på flera sätt. Man beskriver i sitt svar arbetet med frågorna inom regionen och hänvisar även till det pågående nationella arbetet med riktlinjer för behandling av ångest och depression. Regionstyrelsen föreslår att motionen ska vara besvarad med hälso- och sjukvårdsutskottets yttrande.

 

STYRELSEÄRENDEN (avgörs av regionstyrelsen)

Detaljbudget för 2008

Regionstyrelsen godkände detaljbudgeten för 2008.

Läs mer...

Månadsrapport

Regionstyrelsen godkände månadsrapporten per oktober månad samt helårsprognos för 2007.

Läs mer...

Västarvet får inte använda eget kapital

Förvaltningen Västarvet har ansökt om att få använda 4,5 miljoner av sitt egna kapital. Detta belopp motsvarar förvaltningens prognos om ett negativt resultat. Underskottet beror till största delen av att kostnaden för att renovera fyren Pater Noster blivit högre än beräknat. Regionstyrelsen beslutade att Västarvets framställan avslås och att frågan om förvaltningens underskott hänskjuts till 2007 års bokslutsdisposition.

Reservation: Kristdemokraterna yrkade bifall till ansökan

Hälso- och sjukvårdsnämnden Nordöstra Göteborg får inte använda eget kapital

Hälso- och sjukvårdsnämnden i Nordöstra Göteborg begär att få disponera tio miljoner kronor av eget kapital under 2008 för uppbyggnaden av Angereds närsjukhus. Regionstyrelsen beslutade att hälso- och sjukvårdsnämnden inte får disponera det egna kapitalet.

Reservation: Kristdemokraterna yrkade bifall till ansökan

Investeringar för att öka tillgängligheten till regionens fastigheter

I Plan- och byggnadslagen anges att det som benämns "enkelt avhjälpta hinder" ska undanröjas senast 2010. På det sättet ska personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga bättre kunna få tillgång till, och kunna använda, offentliga lokaler. Fastighetsnämnden har sökt 60 miljoner kronor för ändamålet. Regionstyrelsen beviljar fastighetsnämnden en låneram om 63,7 miljoner kronor, varav 20,6 miljoner under 2008.

Läs mer...

P-hus vid Uddevalla Sjukhus

Fastighetsnämnden fick i uppdrag att ta fram förslag till hur man i samverkan med extern part kan finansiera och driva ett parkeringshus vid Uddevalla sjukhus. I förslaget ska man beakta behovet av en helikopterlandningsplats.

Ändrade uppgifter för utskott

Regionstyrelsen beslutade om ändrade uppgiftsområden för ekonomi-, personal- och hälso- och sjukvårdsutskottet.

Ny delegationsordning

Regionstyrelsen beslutade om ny delegationsordning. I denna beskrivs de olika typer av ärenden i vilka regionstyrelsen överlåter sin rätt att besluta.

Ny organisation för Institutet för stressmedicin

Regionstyrelsen beslutade att Institutet för stressmedicin (ISM) från 2008 blir en enhet inom regionkansliet. De polirtiker som tidigare representerat Västra Götalandsregionen i ISM`s styrelse valdes att ingå i styrgruppen för enheten.

Västra Götalandsregionen söker medlemskap i internationellt nätverk för social ekonomi

Regionstyrelsen beslutade att Västra Götalandsregionen ska söka medlemskap i REVES - ett internationellt nätverk för social ekonomi. Nätverket har en stark koppling till EU i sitt arbete kring lokal utveckling. Fokus ligger på social ekonomi som en viktig faktor för att skapa nya jobb. 

Västra Götalandsregionen lämnar synpunkter inför regeringens forskningsproposition 2008

Regionstyrelsen godkände inriktningen på det underlag som tagits fram för att lämna synpunkter och förslag inför forskningspropositionen. Underlaget kommer nu att vidareutvecklas för att presenteras vid beredningsgruppens för regional utveckling sammanträde den 18 december. Regionstyrelsens ordförande kommer sedan, i samråd med presidiet, att godkänna den slutliga versionen.

Regionstyrelsen godkände de föreslagna yttrandena gällande följande utredningar och rapporter:

Framtidens flygplatser - utveckling av det svenska flygplatssystemet (SOU 2007:70), Hamnstrategi (SOU 2007:58), Strategiska godsnoder (SOU 2007:59), Kommunal kompetens i utveckling (SOU 2007:72), Patientdata och läkemedel mm (SOU 2007:46), Näringsdepartementets skrivelse om Investeringar i cykelinfrastruktur inordnade i nationell plan och Banverkets rapport "Ett strategiskt nät av kombiterminaler".

Avtalen med Bohusläns museum och Västergötlands museum ses över

Förvaltningen Västarvet har för avsikt att förändra sin organisation. Detta får till följd att avtalen med Bohusläns museum och Västergötlands museum, som båda ingår i Västarvet, behöver ses över. Regionstyrelsen beslutade att kulturnämnden får i uppdrag att utvärdera de nuvarande avtalen och att föreslå de förändringar kan behövas.



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24, Presschef Kjell Foss 0702-41 52 88, Bo Carlsson, informationsavdelningen 0705 - 69 51 66


Läs meddelandet som PDF