Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2007-12-11 14:00


Beslut i regionstyrelsen och HSU den 11 december

Upphandling av ambulansalarmering


Regionen upphandlar alarmeringen av ambulanser

Västra Götalandsregionen ska nu göra en samlad upphandling av funktionen för alarmering, dirigering och prioritering av ambulanser i Västra Götaland, inklusive tekniskt driftstöd. Detta beslöt hälso- och sjukvårdsutskottet vid ett sammaträde i anslutning till dagens regionstyrelse.

Idag sköts alarmering, dirigering och prioritering av ambulanser av SOS Alarm AB. Avtalet löper ut sista januari 2009.

Hälso- och sjukvårdsdirektören får i uppdrag att ta fram förslag till kravspecifikation för upphandling och att tillsätta en projektledare för regionens fortsatta planeringsarbete.

Detaljbudget och månadsrapport

Vid dagens sammanträde hade regionstyrelsen att ta ställning såväl till månadsrapporten för oktober som detaljbudget för 2008. Månadsrapporten innehåller en helårsprognos för 2007, som visar på en justering uppåt med 200 miljoner kronor jämfört med tidigare prognoser. Sammantaget visar helårsprognosen på ett resultat om 1 100 miljoner kronor.

Detaljbudgeten för 2008 förutser ett resultat på minus 88,5 miljoner kronor - en förändring jämfört med oktober då man uppskattade nästa års resultat till drygt 70 miljoner.

- I detaljbudgeten tas hänsyn även till sådant som politiska beslut som fattats efter fullmäktiges budgetbeslut i juni, därför kan effekten bli den här, förklarar regiondirektör Johan Assarsson.

I detaljbudgeten för 2008 räknar man med en fortsatt ökning av skatteunderlaget som en följd av den positiva utvecklingen på arbetsmarknaden. Det förväntade minusresultatet på 88,5 miljoner för 2008 kronor ska ses i proportion till Västra Götalandsregionens samlade intäkter på drygt 42 miljarder kronor.

- Detaljbudgeten utgör sedan en grund för uppföljningen under 2008. Verksamheternas detaljbudgetar blir mer av verksamhetsplaner med ekonomiska konsekvenser, säger Johan Assarsson.

Hinder för funktionshindrade ska bort

Senast om tre år ska merparten av alla hinder för funktionshindrade inom Västra Götalandsregionens verksamheter vara borta. Regionstyrelsen beslutade idag att satsa drygt 60 miljoner kronor på att åtgärda så kallade enkelt avhjälpta hinder för funktionshindrade.

Satsningen ska främst öka tillgängligheten och användbarheten för personer med nedsatt rörelseförmåga eller orienteringsförmåga. Åtgärderna handlar i första hand om att ta bort hinder mellan bilen och väntrummet, den sträcka funktionshindrade ofta tar sig utan hjälp från vårdpersonal. Det kan handla om svårlästa informationstavlor, trösklar, nivåskillnader, otydliga färger och andra markeringar samt saker som sitter på fel höjd som ställer till problem.

Övriga regionstyrelsebeslut i korthet



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24
Presschef Kjell Foss 0702-41 52 88, Bo Carlsson, informationsavdelningen 0705 - 69 51 66


Läs meddelandet som PDF