Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-12-16 14:00


Beslut i regionstyrelsen 16 december


  • Prioriterade väg- och järnvägsprojekt
  • Konkurrens i järnvägstrafiken
  • Lättare för personer med funktionsnedsättning att få jobb

Prioriterade väg- och järnvägsprojekt

Banverket och Vägverket har bett Västra Götalandsregionen att tillsammans med kommunerna i Västra Götaland redovisa vilka väg- och järnvägsprojekt som är särskilt angelägna att prioritera i den nationella investeringsplanen 2010 – 2021.

För det första konstaterar regionstyrelsen att en förutsättning inför arbetet med att ta fram nya investeringsplaner måste vara att genomföra gällande planer så att redan beslutade projekt slutförs.

Bland de nya projekten anger regionstyrelsen fyra projekt som bör prioriteras högt i kommande planer så att tidiga byggstarter blir möjliga:  

  • Ny vägförbindelse under Göta Älv vid Marieholm i Göteborg
  • E20, sträckorna Alingsås – Vårgårda och Götene – Mariestad
  • Västlänken (tågtunnel under Göteborg)
  • Götalandsbanan, sträckan Göteborg – Mölnlycke

Regionstyrelsen betonar dock särskilt att dessa objekt inte är de enda nya projekt som bör ingå i nästa investeringsplan och ber att få återkomma med ytterligare projekt senare under planeringen.

 

Vad gäller E20 genom Västra Götaland begär regionstyrelsen i en separat skrivelse till Näringsdepartementet att E20 i hela sin sträckning i Sverige ska ingå i den Nordiska Triangeln (förbindelserna mellan Köpenhamn, Oslo och Stockholm med förbindelse till Helsingfors, ett av 30 prioriterade infrastrukturprojekt i EU).

Tågtrafik viktig för regional utveckling

I ett yttrande över näringsdepartementets utredning om ökad konkurrens för persontransport på järnväg konstaterar regionstyrelsen att Västra Götalandsregionen generellt är positiv till ökad konkurrens, men att utredningen samtidigt lämnar ett antal centrala frågeställningar obesvarade. Regionstyrelsen pekar särskilt på aspekter kopplade till kollektivtrafikens roll för en hållbar regionförstoring:

  • Det är viktigt för den fortsatta regionala utvecklingen att det finns ett långsiktigt och stabilt kollektivtrafiksystem som fungerar dörr till dörr för pendling till arbete och studier
  • Kopplingarna mellan buss och tåg måste fungera, också över tid
  • Länstrafikhuvudmännens roll i en situation med fri konkurrens på spåren måste klargöras
  • Det samma gäller ansvaret för att kopplingar mellan olika aktörer verkligen fungerar
  • Spelreglerna för konkurrens måste vara tydliga och rättvisa och inte försvåra kollektivtrafikens roll som ett medel för regionförstoring även över länsgränser.

Regionstyrelsen avslutar med att slå fast att den regionala tågtrafiken är ett av de viktigaste verktygen för att skapa förutsättningar för hållbar regional utveckling.

Fler personer med funktionsnedsättning kommer att få arbete inom Västra Götalandsregionen

Västra Götalandsregion gör en satsning för att anställa fler personer med funktionshinder. Under de kommande tre åren satsas 11,5 miljoner kronor för att skapa 100 nya arbetstillfällen.

Ett treårigt arbetsmarknadsprojekt i handikappkommitténs och personalutskottets regi ska öka antalet anställda med funktionsnedsättning i Västra Götalandsregionen. I projekt ingår bland annat att intensifiera samarbetet mellan Västra Götalandsregionen, Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan, att inrätta fyra samordningstjänster (en per delregion), att reservera totalt 11,5 miljoner kronor för projektet samt att omgående ta fram en genomförandeplan.

I Västra Götaland finns cirka 180 000 personer med varaktig funktionsnedsättning i yrkesverksam ålder (18 - 65 år). Genom att skapa 100 nya lönebidragstjänster vill nu handikappkommittén öka möjligheterna för flera av dem att få nytt arbete. För närvarande har Västra Götalandsregionen 250 personer anställda på lönebidrag.

Regionstyrelsen godkänner projektet och anslår för egen del 3,6 miljoner kronor för genomförandet. Regiondirektören får dessutom i uppdrag att återkomma med ett förslag till överenskommelse med Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

Läs mer i pressmeddelande från 6 november

 

Regionstyrelsens beslut i korthet (med reservationer och länkar)

Regionstyrelsens handlingar



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24.
Mikael Rosengren, presstjänsten, 0702-60 64 02.


Läs meddelandet som PDF