Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-12-16 14:00


Regionstyrelsens beslut den 16 december i korthet


Fullmäktigeärenden (avgörs av regionfullmäktige)

Revidering av Internationell policy för Västra Götalandsregionen

Västra Götalandregions internationella policy från april 2004 har uppdaterats. Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige godkänner den nya, reviderade policyn.

Motion om möjligheten till internationell skolgång i Västra Götaland

Magnus Palmlöf (m) och Lars-Inge Stomberg (m) har i en motion föreslagit att Västra Götalandsregionen ska inleda en dialog med näringslivet och kommunerna om behovet av internationell skolgång på grundskole- och gymnasienivå i Västra Götaland. Regionstyrelsen beslutar att remittera motionen till beredningen för regionutveckling (BRU).

Motion om klimatkonferens i Västra Götaland

Maria Abrahamsson (m) föreslår i en motion att Västra Götalandsregionen ska ta initiativ till en regional ”Balikonferens”. Miljönämnden skriver i ett yttrande att en sådan konferens kunde vara kopplad till avslutningen av Smart Energi-processen, en regional klimatdialog som pågått under 2007 och 2008.

Regionstyrelsen anser det vara en självklarhet att den övergripande klimatstrategi som snart skickas på remiss till kommunerna, även behandlas på en konferens. Beredningen för miljö kommer vid sitt nästa möte 20 januari behandla frågan om avslutande manifestation för Smart Energi-processen. Regionstyrelsen förslår därmed att regionfullmäktige beslutar att motionen är besvarad.

Miljöpartiet reserverade sig till förmån för eget yrkande.

Styrelseärenden (avgörs av regionstyrelsen)

Detaljbudget 2009

I detaljbudgeten 2009 framgår detaljerna kring nästa års budget med hänsyn tagen till den kompletterande budget regionfullmäktige beslutade om vid mötet 2 december samt beslutet om att nästa år använda eget kapital om 189 miljoner kronor. Regionstyrelsen godkände detaljbudgeten 2009 och beviljade samtidigt kulturnämnden att få disponera 18 miljoner av det egna kapitalet.

Moderaterna deltog inte i beslutet.

Månadsrapport oktober och helårsprognos 2008

Regionstyrelsen godkände Västra Götalandsregionens månadsrapport för oktober. Den visar ett beräknat överskott på 750 miljoner kronor för helåret 2008, vilket är 239 miljoner kronor sämre än utfallet förra året.

Låneramar för investeringar inom serviceverksamhet flyttas från sjukhus/primärvård till Regionservice

Under 2008 har serviceverksamheterna kost, städ och vaktmästeri överförts från sjukhusen och primärvården till förvaltningen för Regionservice. Driftbudgetarna har redan justerats enligt den nya ansvarsfördelningen. Nu har regionstyrelsen beslutat att även flytta över låneramarna för investeringar till Regionservice.

Ökad investeringsram och ökat hyresbidrag till Göteborgs botaniska trädgård

Regionstyrelsen beviljade styrelsen för Göteborgs botaniska trädgård extra investeringsmedel (1,9 miljoner kronor) och ökat hyresbidrag (150 000 kronor) till en ny personalbyggnad.

Utfärdande av fullmakter för finansförvaltningen

Regionstyrelsen beslutade att ge fullmakter åt ett antal namngivna personer inom Västra Götalandsregionen att underteckna olika typer av rättshandlingar i Västra Götalandsregionens namn.

Anslag till ansvarsberedningen

Regionstyrelsen beviljade ansvarsberedningen ett anslag på 300 000 kronor för fortsatt arbete under 2009 med kommunikation och påverkan kring ansvarsfrågorna och Västra Götalandsregionens roll och uppgifter.

Godkännande av förbundsordning för samordningsförbundet Trollhättan, Lilla Edet och Grästorp

Samordningsförbundet Trollhättan utvidgas till att även omfatta Lilla Edet och Grästorp. Regionstyrelsen fastställde den föreslagna förbundsordningen.

Godkännande av förbundsordning för samordningsförbundet Uddevalla, Orust och Färgelanda

Regionstyrelsen fastställde den föreslagna förbundsordningen för det nybildade samordningsförbundet Uddevalla, Orust och Färgelanda.

Yttrande till Beredningsgruppen för regionutveckling över slutrapport från panelen för uppföljning av Vision Västra Götalandsregionen

Regionfullmäktige antog den 5 april 2005 ”Vision Västra Götaland – Det goda livet” som grund för fortsatt utvecklingsarbete i Västra Götaland. Regionstyrelsen beslutade 2006 att tillsätta en oberoende panel med externa ledamöter för att följa och stödja förverkligandet av visionsdokumentet. Panelen har lämnat sin slutrapport. På tisdagens möte lämnade regionstyrelsen ett yttrande till beredningsgruppen för regionutveckling, som bereder slutrapporten för regionens och kommunernas del.

Regionstyrelsen anser att panelens rapport ger värdefulla bidrag i arbetet med att förverkliga Vision Västra Götaland. Panelens arbete stryker under behovet av mål, strategier och indikatorer som delar i ett verkningsfullt genomförande. Rapporten bidrar till insikten om behovet av internationella perspektiv för att stärka utvecklingen i Västsverige och inom visionens fokusområden.

Regionstyrelsen tillstyrker panelens förslag om ett visionsindex, för att kunna bättre kunna mäta hur visionen uppnås. Styrelsen delar panelens uppfattning att dialog och kommunikation om visionen måste vara långsiktig, och regionstyrelsen är öppen för nya grepp på detta område. Regionstyrelsen stryker under att också kommunerna är viktiga för arbetet med visionen.

Den sociala dimensionen i hållbar utveckling kunde ha kommit tydligare till uttryck i panelens arbete. Här ingår bland annat hälsoperspektiven, deltagande i arbetslivet kultur och integration.

Regionstyrelsen anser att modellen med en oberoende panel bör fortsätta. Uppdraget behöver dock ses över. Bland annat är det viktigt att utgå från dimensionerna i hållbar utveckling - den ekonomiska, den sociala och den miljömässiga - och att de stödjer varandra.

Yttrande över Region Skånes förslag till Regionalt utvecklingsprogram

Region Skåne har skickat sitt reviderade regionala utvecklingsprogram till Västra Götalandsregionen för yttrande. Regionstyrelsen går inte närmare in på mål, strategier och innehåll i övrigt i utvecklingsprogrammet, men konstaterar att det redan sedan länge finns ett samarbete på flera områden som exempelvis vad gäller utvecklingskorridoren mellan Danmark och Norge längs västkusten, färdigställandet av västkustbanan, arbete kring havsmiljön samt frågan om permanentning regionernas utvecklingsuppdrag.

Yttrande över ”Ökad konkurrens på marknaden för persontransport på järnväg”

Regionstyrelsen konstaterar i ett yttrande över näringsdepartementets utredning om ökad konkurrens för persontransport på järnväg att Västra Götalandsregionen generellt är positiv till ökad konkurrens, men att utredningen samtidigt lämnar ett antal centrala frågeställningar obesvarade. Bland annat pekar regionstyrelsen att det är viktigt för den fortsatta regionala utvecklingen att det finns ett långsiktigt och stabilt kollektivtrafiksystem som fungerar dörr till dörr för pendling till arbete och studier.

Läs mer i separat pressmeddelande.

Yttrande till EU-kommissionen över samråd om EU:s Östersjöstrategi

Regionstyrelsen slår i sitt yttrande över EU-kommissionens samråd om EU:s Östersjöstrategi fast att Västra Götalandsregionen genom att svara på samrådet markerar att även Västsverige på många sätt ingår i Östersjöregionen. Särskilt framhålls Västsveriges roll i Östersjöregionens transportsystem, forskningsarbete och då särskilt maritim forskning.

Begäran om att E20 i sin helhet infogas i den Nordiska Triangeln

Regionstyrelsen begär i en skrivelse till Näringsdepartementet, initierad av E20-projektet - kommuner längs E20 i samverkan, att E20 i hela sin sträckning i Sverige ska ingå i den Nordiska Triangeln (förbindelserna mellan Köpenhamn, Oslo och Stockholm med förbindelse till Helsingfors).

Miljöpartiet reserverade sig till förmån för eget yrkande om avslag.

Begäran om förtydligande av samhällsansvar m.m. inom IT-området

I en skrivelse till Näringsdepartementet pekar regionstyrelsen på vikten av att staten tar ansvar för en grundläggande IT-infrastruktur, särskilt i områden som inte är kommersiellt intressanta för marknadens aktörer. Det behövs ett statligt stöd för att det ska gå att få en rimlig kvalitet och kapacitet även i lands- och glesbygd.

Förbättrade möjligheter för personer med funktionsnedsättning att få sysselsättning i Västra Götalandsregionen

Regionstyrelsen anslog 3,6 miljoner kronor för genomförandet av ett treårigt arbetsmarknadsprojekt som syftar till att öka antalet anställda med funktionsnedsättning i Västra Götalandsregionen och ska beakta projektets finansiering 2010 och 2011 i kommande budget och flerårsplan. Regiondirektören fick dessutom i uppdrag att återkomma med ett förslag till överenskommelse med Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan.

Läs mer i separat pressmeddelande.

Väg- och järnvägsprojekt som prioriteras högt i den nationella investeringsplanen för 2010-2021

Regionstyrelsen redovisar i en skrivelse till Banverket och Vägverket vilka väg- och järnvägsprojekt som är särskilt angelägna att prioritera i den nationella investeringsplanen för 2010-2021. Regionstyrelsen påtalar vikten av att genomföra gällande planer så att redan beslutade projekt slutförs och anger sedan ett antal projekt som prioriteras högt i kommande investeringsplaner så att tidiga byggstarter blir möjliga. Dessa objekt inte är de enda nya projekt som bör vara med i nästa investeringsplan, utan regionstyrelsen ber att få återkomma med ytterligare senare under planeringen.

Miljöpartiet reserverade sig mot förslaget till förmån för egna yrkande om strykningar av objekt.

Läs mer i separat pressmeddelande.

Extra regionstyrelse 19 januari

Regionstyrelsen beslutade om ett extra sammanträde måndagen den 19 januari klockan 14:00. Ärendet som ska behandlas är VG-primärvård.

 



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24.
Mikael Rosengren, presstjänsten, 0702-60 64 02.


Läs meddelandet som PDF