Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2010-04-20 14:15


Beslut i regionstyrelsen 20 april, 2010


Gert-Inge Andersson (S), regionstyrelsens nye ordförande
Fotograf: Sergio Joselovsky

Tisdagens sammanträde med regionstyrelsen var det första med Gert-Inge Andersson (S) som ordförande. Gert-Inge Andersson var tidigare kommunstyrelsens ordförande i Trollhättan och efterträdde 12 april Roland Andersson (S) som regionråd i Västra Götalandsregionen.
Regionstyrelsen fattade vid sitt möte bland annat beslut om ett regionalt serviceprogram för landsbygd och skärgårdsområden samt om att ställa sig bakom miljönämndens yttrande över betänkandet av ”En myndighet för havs- och vattenmiljöfrågor” med Göteborg som möjlig placeringsort.

Program för levande landsbygd i Västra Götaland

Idag bor närmare en tredjedel av invånarna i Västra Götaland, nästan en halv miljon människor, på landsbygden (orter med mindre än 3 000 invånare). Beredningsgruppen för regionutveckling (BRU) har tagit fram ett program för att förhindra att landsbygden utarmas på den kommersiella och offentliga service som krävs för att människor ska kunna bo och arbeta på landsbygen även i framtiden. Det handlar om tillgång mataffärer, bensinstationer, bank och post, barnomsorg, skolor och olika statliga och kommunala myndigheter som arbetsförmedling, försäkringskassa och liknande. Regionstyrelsen beslutade föreslå regionfullmäktige att anta serviceprogrammet.

Det övergripande målet med ”Regionalt serviceprogram för landsbygd och skärgårdsområden i Västra Götaland 2010-1013” är att uppnå god tillgänglighet till kommersiell och offentlig service för både medborgare och näringsliv på landsbygden. För att åstadkomma det krävs att en rad olika aktörer agerar samordnat. Programmet är därför framtaget tillsammans med representanter för handeln, länsstyrelse, kommunalförbund, hushållningssällskap, leadergrupper (företrädare för EU-finansierat landsbygdssamarbete), länsbygderåd och andra intresseorganisationer för gles- och landsbygd.

I programmet identifieras olika åtgärdsområden som kan bidra till eller är en förutsättning för tillgänglig service på landsbygden. Ett av dessa pekar på vikten av att utveckla samordnade servicelösningar mellan kommersiella och offentliga servicegivare. Det kan vara att undersöka om en lokal butik, bensinstation eller frisör kan samordna sin verksamhet med någon kommunal eller statlig verksamhet som exempelvis arbetsförmedling eller försäkringskassa.

Ett annat åtgärdsområde handlar om ekonomiskt stöd till kommersiella servicegivare på landsbygden. Ett uttalat mål i serviceprogrammet är exempelvis att underlätta övergången till förnybara drivmedel och säkerställa att strategiska servicepunkter kan finnas kvar på landsbygden. Åtgärderna i serviceprogrammet förväntas bidra till att fem bensinstationer kan drivas vidare, fem andra (eller samma) ska kunna börja sälja förnybara bränslen samt att 15 dagligvarubutiker ska kunna drivas vidare och utvecklas som serviceställen.

Aktiviteterna inom serviceprogrammets åtgärdsområden kräver medfinansiering från berörda aktörer i de olika projekten. Insatserna utgår från de lokala föutsättningarna och behoven i varje enskild kommun. För att medverka till att få igång projekt i kommunerna föreslås dock regionutvecklingsnämnden under sitt kommande sammanträde 4 maj avsätta öronmärkta projektpengar som ska bidra till att programmet får fart.

Myndighet för havs- och vattenmiljöfrågor i Göteborg

Regionstyrelsen beslutade ställa sig bakom miljönämndens yttrande över betänkandet av ”En myndighet för havs- och vattenmiljöfrågor”.

Havsfrågorna är högt prioriterade i Västra Götalandsregionens aktiviteter för en hållbar utveckling. Havs- och vattenmiljöfrågor har en avgörande betydelse för utvecklingen både runt Östersjön och vid Västerhavet. Västra Götalandsregionen menar därför att den helhetssyn som utredningen ger uttryck för kan skapa förutsättningar för ett hållbart och optimalt nyttjande av naturresurser och ett förbättrat miljötillstånd.

Västra Götalandsregionen anser vidare att det är lämpligt att den nya myndigheten placeras i Göteborg, vilket miljöministern gav uttryck för tidigare i år.

Ytterligare bilder på Gert-Inge Andersson

Klicka på bilden för att öppna en högupplöst version.

  

Bildtext: Gert-Inge Andersson (S), ny ordförande i regionstyrelsen från och med 12 april. Innan han kom till Västra Götalandsregionen har han sedan 1996 varit ordförande i kommunstyrelsen i Trollhättan. Han är född 1950 och bor i Trollhättan.
Fotograf: Sergio Joselovsky

 

Länk till pressmeddelande med kort redogörelse för samtliga ärenden.



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24.
Presschef Kjell Foss, 0702-41 52 88. Mikael Rosengren, presstjänsten, 0702-60 64 02.


Läs meddelandet som PDF