Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2010-04-20 14:15


Kort om besluten i regionstyrelsen 20 april 2010


Fullmäktigeärenden

Följande ärenden är fullmäktigeärenden. Ärendena är regionstyrelsens förslag till beslut i regionfullmäktige. Ärendena behandlas oftast vid kommande fullmäktigemöte. I fullmäktige finns en möjlighet för ledamöterna att debattera ärendena innan beslut.

 

Regionalt serviceprogram för landsbygd och skärgårdsområden i Västra Götaland

Beredningsgruppen för regionutveckling (BRU) har tagit fram ett program för att förhindra att landsbygden utarmas på den kommersiella och offentliga service som krävs för att människor ska kunna bo och arbeta på lansbygden. Regionstyrelsen beslutade föreslå regionfullmäktige att anta serviceprogrammet.

Läs mer i separat pressmeddelande.

Motion om möjlighet till internationell skolgång i Västra Götaland

I en motion till regionfullmäktige föreslår Magnus Palmlöf (M) och Lars-Inge Stomberg (M) att regionutvecklingsnämnden ska få i uppdrag att inleda en dialog med näringsliv och kommuner om behovet av internationell skolgång samt utbildning på främst engelska på grundskole- och gymnasienivå i Västra Götaland. Regionstyrelsen beslutade föreslå att motionen ska vara besvarad och hänvisade till att frågan redan diskuteras med representanter för näringslivet, kommunerna och akademin vid möten om tillväxt och utveckling samt att ansvaret för utbildning på denna nivå ligger hos kommunerna.

Moderaterna reserverade sig mot beslutet till förmån för eget yrkande.

Motion om mobila avskärmningar till Västra Götalandsregionens sjukhus

Stefan Kristiansson (MP) har i motion till regionfullmäktige föreslagit att regionstyrelsen får i uppdrag att utreda hur man så snabbt som möjligt kan införskaffa mobila avskärmningar mot elektromagnetisk strålning till sjukhusen. Regionstyrelsen beslutade föreslå att motionen ska avslås. Regionstyrelsen gör bedömningen att det baserat på erfarenheter och forskningsresultat saknas stöd för att mobila avskärmningar kan påverka symptom för patienter som relaterar sina besvär till elektromagnetiska fält.

Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för eget yrkande om bifall till motionen.

Motion om att kartlägga risker med avgaser i sjukhusens friskluftintag

Regionstyrelsen beslutade om återremiss av ärendet.

Motion om cykelpooler för att komplettera kollektivtrafiken

Birgitta Losman (MP) föreslår i en motion till regionfullmäktige att Västtrafik ska få i uppdrag att införa cykelpooler vid större stationer och resecentra. Regionutvecklingsnämnden säger i sitt remissvar att den kommer att framföra förslaget om att utreda behovet av cykelpooler till Västtrafik samt att erfarenheter från liknade initiativ i Vårgårda och Göteborg bör tas till vara. Regionstyrelsen beslutade föreslå att motionen är besvarad med regionutvecklingsnämndens yttrande.

Motion om att öka Västra Götalandsregionens konkurrenskraft inom kollektiva transportlösningar

I en motion till regionfullmäktige föreslår Birgitta Losman (MP) att Västra Götalandsregionen ska utreda förutsättningarna för en regional forsknings- och utvecklingsplattform för kollektiva transportlösningar. Regionutvecklingsnämnden konstaterar i ett yttrande att det idag redan pågår utvecklingsarbete om hållbara transportlösningar inom programmet InMotion och att detta kan förstärkas med inriktning mot kollektiva lösningar. Regionstyrelsen beslutade föreslå att motionen är besvarad med regionutvecklingsnämndens yttrande.

Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för eget yrkande om bifall till motionen.

Motion om stöd vid förändringsarbete på Västra Götalandsregionens sjukhus

Göran Larsson (MP) föreslår i en motion till regionfullmäktige att hälso- och sjukvårdsutskottet (HSU) får i uppdrag att initiera en dialog med de olika sjukhusen med för att stödja och stärka sjukhusens utbyte av erfarenheter med varandra. Göran Larsson föreslår också att HSU och personalutskottet får i uppdrag att ta fram en strategi för hur sjukhusen bör arbeta med att utveckla medarbetarnas inflytande och påverkansmöjligheter i samband med förändringsarbeten på sjukhusen. Regionstyrelsens beslutade föreslå att motionen ska vara besvarad med beslutet om politisk organisation för mandatperioden 2011-2014 som bland annat innebär inrättande av ett särskilt utskott för vårdproduktion i egen regi med just syftet att stödja erfarenhetsutbyte i enlighet med motionärens intentioner.

Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för eget yrkande om bifall till motionen.

 

Styrelseärenden

Följande ärenden är styrelseärenden. Det är ärenden som regionstyrelsen har mandat från regionfullmäktige att själva fatta beslut om.

 

Avtal och kostnad för företagshälsovård

Regionstyrelsen beslutade bland annat att kostnaden för basutbud och miniminivå på tjänster hos Västra Götalandsregionens företagshälsovård Hälsan & Arbetslivet i år är 1100 kronor per anställd.

Minska klyftorna i Västra Götaland

En oberoende kommission inom FN:s världshälsoorganisation, WHO, har lagt fram en rapport, Closing the gap in a generation, som slår fast att sociala skillnader påverkar hälsan i mycket stor omfattning och att skillnaderna ökar. Kommissionen lägger fram ett 60-tal förslag på åtgärder för att bryta utvecklingen.

Regionstyrelsen beslutade ge Västra Götalandsregionens folkhälsokommitté i uppdrag att göra en regional kartläggning och nedbrytning av rapporten. Folkhälsokommittén ska också lämna förslag till en handlingsplan för att minska de sociala skillnaderna i hälsa i Västra Götaland. 

Revisionsrapport om miljöarbetet inom hälso- och sjukvården

Regionstyrelsen beslutade lägga revisionsrapporten om den interna styrningen och kontrollen av miljöarbetet inom hälso- och sjukvården till handlingarna.

Handlingsprogram för God Vård

Regionstyrelsen beslutade att nämnder och styrelser ska genomföra åtgärder för att uppnå målen i handlingsprogrammet God Vård 2010-2011. I handlingsprogrammet finns ett antal mätbara mål som ska göra sjukvården i Västra Götaland både bättre och mer tillgänglig. Åtgärderna ska vidtas i år och nästa år för att höja kvaliteten för patienterna.

God vård innebär enligt Socialstyrelsens definition att sjukvården ska vara säker, patientfokuserad, kunskapsbaserad, jämlik, ges i rimlig tid och vara effektiv. Hälso- och sjukvårdsavdelningen har därför tagit fram handlingsprogrammet God Vård 2010-2011 med ett 40-tal åtgärder för att nå regiongemensamma kvalitetsmål.

Läs mer i pressmeddelande från Hälso- och sjukvårdsutskottet, 24 mars, 2010

Yttrande över nationell plattform för musiken

Regionstyrelsen beslutade ställa sig bakom beredningsgruppen för kulturs yttrande över regeringens utredning ”I samspel med musiklivet – en ny nationell plattform för musiken”.

Myndighet för havs- och vattenmiljöfrågor i Göteborg

Regionstyrelsen beslutade ställa sig bakom miljönämndens yttrande över betänkandet av ”En myndighet för havs- och vattenmiljöfrågor”.

Läs mer i separat pressmeddelande

Yttrande väg mellan E20 och väg 40

Ärendet utgår för att behandlas på regionstyrelsens möte 11 maj, 2010.

Regional kompetensplattform

Regeringen gav i december förra året Västra Götalandsregionen i uppdrag att etablera en regional kompetensplattform. Plattformen ska ligga till grund för kompetensförsörjning och utbildningsplanering i Västra Götaland tillsammans med kommuner och andra regionala och lokala aktörer inom området. Det ska också föras en dialog med statliga myndigheter inom området.

Regionstyrelsen beslutade ställa sig bakom den redovisning av Västra Götalandsregionens arbete med kompetensplattformar och översända denna till regeringen.

Kommentarer kring besluten i regionstyrelsen kan finnas på de politiska partiernas webbsidor.

 

 



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24.
Presschef Kjell Foss, 0702-41 52 88. Mikael Rosengren, presstjänsten, 0702-60 64 02.


Läs meddelandet som PDF