Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-08-26 14:20


Beslut om 1,2 miljarder till verksamhetsutveckling och fastighetsinvesteringar


Regionstyrelsen sa vid tisdagens möte i Vänersborg ja till att nära 1,2 miljarder kronor satsas på verksamhetsutveckling och flera ny- och ombyggnationer för att genomföra förändringar och förbättringar inom sjukvården. I planen ligger bland annat nybyggnad för den rättspsykiatriska vården i Göteborg, minskning av köerna till ortopedin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och ombyggnad av Kungälvs sjukhus och akuten på Mölndals sjukhus.

Regionstyrelsen behandlade vid tisdagens möte verksamheternas begäran om omstruktureringsbidrag och att få använda det egna kapitalet för olika satsningar inom verksamheten under 2008 och 2009. På förslag från ekonomiutskottet tillstyrktes 11 av 14 ansökningar, på totalt nästan 248 miljoner.

Till de större satsningarna hör de 76 miljoner som ska användas för att minska köerna inom ortopedin vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset under 2008. Pengarna hämtas ur regionstyrelsens egna kapital, disponeras av hälso- och sjukvårdsutskottet och ska säkra vårdgarantin och främst användas till operationer för att minska köerna till bland annat rygg-, axel-, hand- och fotkirurgi.

NU-sjukvården får ett bidrag på totalt 80 miljoner kronor för 2008 och 2009 för att kostnader i samband med den omstrukturering som pågår.

Regionstyrelsen beslutade även att Folktandvården Västra Götaland får använda 10 miljoner av det egna kapitalet för att säkra vattenkvaliteten enligt Socialstyrelsens normer. Idag är vattnet som man sköljer munnen med hos tandläkaren inte hälsofarligt men utrustningen behöver anpassas så att vattenkvaliteten säkras.

Ny-, om- och tillbyggnader


Regionstyrelsen beslutade också att satsa nära 960 miljoner kronor på flera ny-, om- och tillbyggnader av Västra Götalandsregionens lokaler.

Den enskilt största investeringen är de 661 miljoner koronor som satsas på en ny rättspsykiatrisk enhet i Rågården i stadsdelen Angered i Göteborg. När enheten tas i bruk till årsskiftet 2011/2012 utökas antalet vårdplatser i Göteborg från dagens 84 till 96. Den rättspsykiatriska enheten byggs för att möta de ökade kraven på säkerhet inom den rättspsykiatriska vården.

180 miljoner satsas inom NU-sjukvården till genomförandet av Vård 2010 som innebär en ny arbetsfördelning mellan Uddevalla sjukhus och Norra Älvsborgs Länssjukhus, NÄL, i Trollhättan. Pengarna ska bland annat användas till ombyggnader av akutmottagningen, intensivvården och gastrokirurgin på NÄL och ombyggnad av ögon- och hudmottagningarna på Uddevalla sjukhus.

Kungälvs sjukhus byggs om för 82 miljoner. Det är sjukhusets operations- och intensivvårdsavdelningar som nu ska byggas om för att bli mer ändamålsenliga för dagens sjukvård. Dessutom byggs en helt ny ambulanshall.

Angereds Närsjukhus får använda 10,7 miljoner kronor till inköp av utrustning till sjukhuset. Dessutom beslutade regionstyrelsen att 5 miljoner kronor får användas för leasing av röntgenutrustning i väntan på att det nya sjukhuset står klart.

Regionstyrelsen beslutade att den planerade ombyggnaden av akutmottagningen vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Mölndal ska genomföras. Ombyggnaden beräknas kosta 18,9 miljoner. I och med ombygganden införs nya arbetssätt för att snabbare kunna ta hand om patienterna.

Grebbestads folkhögskola får ytterligare två miljoner kronor till ombyggnad av elevhemmen. Ombyggnaden som skulle ha kostat åtta miljoner har blivit dyrare än beräknat och skolan får mer pengar för att kunna genomföra den planerade ombyggnationen inom tidsplanen.

Övriga beslut i korthet



Kontaktperson: Johan Assarsson, regiondirektör, 0702-49 17 24.
Niclas Samsioe, presstjänsten, 0706-98 06 35.


Läs meddelandet som PDF