Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-08-26 14:10


Regionstyrelsens beslut den 26 augusti i korthet


Fullmäktigeärenden (ska avgöras av regionfullmäktige)

Västra Götalandsregionen vill fasa ut farliga kemikalier

Västra Götalandsregionen vill fasa ut och ersätta miljö- och hälsofarliga kemikalier med mindre farliga produkter. Det beslutades i budgeten för 2008. Nu föreslår regionstyrelsen att regionfullmäktige fastslår en kemikaliestrategi för hur användningen av farliga kemikalier, inom Västra Götalandsregionen, ska minska med 25 procent fram till 2012.

Användningen av kemikalier inom Västra Götalandsregionens verksamheter varierar stort. Störst är användningen inom vården. Det visar nulägesanalysen från 2007. Inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset och NU sjukvården används till exempel 5300 respektive 1200 kemiska produkter.

De flesta kemikalier som används inom Västra Götalandsregionen ingår som ingredienser i olika varor och under 2008 påbörjas arbetet med att kartlägga användningen av de kemikalier som utgör en fara för miljön och människors hälsa. Det är kemikalier som är miljöfarliga, mycket giftiga, allergiframkallande eller cancerframkallande till exempel amalgam, framkallnings- och fixeringsvätskor för röntgen, mjukgörare i plast och Lustgas.

Att Västra Götalandsregionen fram till 2012 ska minska användningen av kemikalier med 25 procent ställer stora krav på framtida upphandlingar av varor och förbrukningsartiklar.

Beredning för förståelse mellan profession och politik

Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar att tillsätta en tillfällig beredning för att belysa hur arenor kan skapas för förståelse mellan profession och politik, ur ett medborgarperspektiv. Beredningen får åtta ledamöter, en från varje parti i fullmäktige. Beredningen arbete beräknas kosta 150 000 kronor och finansieras inom fullmäktiges anslag för 2008.

Ansvarsfrihet för samordningsförbundet Falköping/Tidaholm samt Kosterstiftelsen och Stiftelsen Stenebyskolan

Regionstyrelsen beslutade att föreslå att regionfullmäktige beslutar om ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2007 för samordningsförbundet Falköping/Tidaholm samt Kosterstiftelsen och Stiftelsen Stenebyskolan.

Del av fastighet i Trollhättan säljs

På förslag från fastighetsnämnden beslutade regionstyrelsen att föreslå för regionfullmäktige att Västra Götalandsregionen säljer en del av fastigheten Öjebro 1 i Trollhättan. Köpare är Trollhättans kommun.
Fastigheten, som ligger mellan högskolan och torget, står tom och behövs inte längre för Västra Götalandsregionens egen verksamhet. Försäljningen sker i enlighet med Västra Götalandsregionens strategi att inte äga fastigheter som inte behövs för egen verksamhet. Fastigheten är på 947 m2, säljs till sitt bokförda värde för 900 000 kronor.

Motioner (ska avgöras av regionfullmäktige)

Yttrande över motion om fallolyckor inom sjukvården

Birgitta Evans (s) föreslår i en motion till regionfullmäktige att en plan tas fram för att förebygga och förhindra fallolyckor inom sjukvården. Regionstyrelsen beslutade att förslå regionfullmäktige att motionen är besvarad och hänvisar till att fallskador i samband med vård redan är ett högt prioriterat område inom handlingsprogrammet för Säker Vård.

Yttrande över motion om ökat engagemang för konsten i regionen

I en motion till regionfullmäktige föreslår Otto Linton (m) att alla gåvor som regionen köper in ska vara tillverkade av konstnärer som bor i Västra Götalandsregionen. I ett yttrande skriver regionkansliet att motionen inte är genomförbar fullt ut, men att dess intentioner är en god utgångspunkt som kan ligga till grund för en stor del av inköpen av gåvor. Regionstyrelsen beslutade att förslå regionfullmäktige att motionen därmed är besvarad.

Inga särskilda riktlinjer för förändringsarbete

I en motion till regionfullmäktige föreslår Göran Larsson (mp) att regionstyrelsen ska ta fram riktlinjer för förändringsarbete i Västra Götalandsregionens verksamheter.

Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar att avslå motionen. Regionstyrelsen hänvisar till personalutskottets utlåtande som säger att motionens intentioner är väl tillgodosedda genom gällande lagar, avtal, rutiner och arbetssätt inom Västra Götalandsregionen.

Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet. 

Motion om vidareutbildning av sjuksköterskor besvarad

Gunilla Levén (m) föreslår i en motion att Västra Götalandsregionen ser över förutsättningarna för sjuksköterskors vidareutbildning till specialistsjuksköterskor.

Regionstyrelsen beslutade att föreslå att regionfullmäktige anser att motionen är besvarad. Styrelsen hänvisar till personalutskottets svar till motionen där man anser att det uppdrag som personaldirektören fick av utskottet i november 2007, att se över gemensamma riktlinjerna för utbildningar, även omfattar frågorna i Gunilla Levéns motion.

Moderaterna reserverade sig mot beslutet.

Ingen ytterligare utredning om de mindre järnvägarnas potential

Stefan Kristiansson med flera (mp) och Sören Kviberg med flera (v) föreslår i en motion till regionfullmäktige att Västra Götalandsregionen formulerar en framtidsvision för var och en av de mindre järnvägarna i Västra Götaland och utreder hur banornas trafikandel kan öka.

Regionstyrelsen föreslår för regionfullmäktige att fullmäktige beslutar att motionen är besvarad.
Styrelsen hänvisar till att regionen genom flera pågående utredningar aktivt agerar för en positiv utveckling av trafiken på berörda banor och till ett tidigare yttrande till banverket där man påtalar att regionens avsikt är att långsiktigt köra persontrafik på Viskadals-, Kinnekulle- och Norra Bohusbanan i minst samma omfattning som idag.

Vänsterpartiet och miljöpartiet reserverade sig mot beslutet.

Styrelseärenden (avgörs av regionstyrelsen)

248 miljoner till vården i Västra Götaland

Regionstyrelsen beslutade under tisdagen om verksamheternas begäran om omstruktureringsbidrag och att få använda det egna kapitalet för olika satsningar inom verksamheten under 2008 och 2009.

Totalt tillstyrkte regionstyrelsen, i enlighet med ekonomiutskottets beslut, 11 av 14 ansökningar och att nästan 248 miljoner får användas till bland annat ortopediköer på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, 76 miljoner, omstrukturering inom NU-sjukvården, 80 miljoner, genomförande av anpassningsplanen för Södra Älvsborgs sjukhus, 62 miljoner, och förbättrad vattenkvalitét inom Folktandvården, 10 miljoner. Mer information finns i pressmeddelandet från ekonomiutskottet den 19 juni 2008.

Ja till alternativa säkerheter vid entreprenader

Regionstyrelsen beslutade vid tisdagens möte att Västra Götalandsregionen framöver, vid upphandling av externa entreprenader, även ska acceptera försäkringsbolagens fullgörande- och garantiförsäkringar, om det aktuella bolagen står under Finansinspektionens tillsyn. Västra Götalandsregionen accepterar sedan tidigare bankgarantier från svenska banker om dessa står under Finansinspektionens tillsyn samt koncernsäkerheter efter efter särskild utvärdering.

Beslut om Sahlgrenska Universitetssjukhusets rättspsykiatriska anläggning i Göteborg

Regionstyrelsen beslutade vid tisdagens möte att godkänna förslaget till ny rättspsykiatrisk vårdbyggnad vid Rågården i stadsdelen Angered i Göteborg. Den rättspsykiatriska enheten byggs för att möta de ökade kraven på säkerhet inom den rättspsykiatriska vården och kommer att kosta 661 miljoner kronor. När enheten tas i bruk till årsskiftet 2011/2012 utökas antalet vårdplatser i Göteborg från dagens 84 till 96.

180 miljoner till NU-sjukvården för genomförandet av Vård 2010

Regionstyrelsen beslutade att NU-sjukvården får använda 180 miljoner kronor till de fastighetsinvesteringar som behöver genomföras inom NU-sjukvården kopplat till den långsiktiga verksamhets- och utvecklingsplanen, Vård 2010.

Bakgrunden till investeringarna är den nya arbetsfördelningen mellan Uddevalla sjukhus och NÄL som beslutades av sjukhusets styrelse under hösten 2007.

Fastighetsinvesteringen omfattar bland annat ombyggnader av akutmottagningen, intensivvården och gastrokirurgin på NÄL och ombyggnad av ögon och hudmottagningarna på Uddevalla sjukhus.

Ytterligare information om Vård 2010 finns att läsa i NU-sjukvårdens pressmeddelande från den 29 november 2007.

Kungälvs sjukhus byggs om för 82 miljoner

Regionstyrelsen beslutade att Kungälvs sjukhus får genomföra den föreslagna om- och tillbyggnaden av sjukhuset.
Bakgrunden till investeringen är bland annat att allt fler patienter söker sig till Kungälvs sjukhus för vård och att överbeläggningen därför är stor samt att vårdavdelningarna och operationsenheten som är byggda på 60-talet inte längre är ändamålsenliga för dagens sjukvård.

Det är sjukhusets operations- och intensivvårdsavdelningar som nu ska byggas om. Dessutom byggs en helt ny ambulanshall. I och med beslutet godkände regionstyrelsen kostnaderna för investeringen på 82 miljoner kronor.

15,7 miljoner till Angereds närsjukhus

Regionstyrelsen beslutade att Angereds Närsjukhus får använda 10,7 miljoner kronor till inköp av utrustning till sjukhuset. Dessutom beslutade styrelsen att 5 miljoner kronor får användas för leasing av röntgenutrustning i väntan på att det nya sjukhuset står klart.

Ytterligare två miljoner till Grebbestads folkhögskola för ombyggnad av elevhemmen

Regionstyrelsen beslutade om ytterligare två miljoner till ombyggnaden av Grebbestads folkhögskolas elevhem. Ombyggnaden har blivit dyrare än de cirka åtta miljoner man beräknat och därför har skolans styrelse begärt ytterligare pengar för att kunna genomföra den planerade ombyggnationen inom tidsplanen.

Akutmottagningen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Mölndal byggs om

Regionstyrelsen beslutade att den planerade ombyggnaden av akutmottagningen vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Mölndal ska genomföras. Anledningen till ombyggnaden är att antalet patienter som söker sig till akuten vid SU/Mölndal ökat och att sjukhuset genom ombyggnaden vill stötta nya arbetssätt och få en bättre genomströmning av patienterna. Kostnaden för ombyggnaden beräknas till 18,9 miljoner var av 15 miljoner finansieras av regionstyrelsen.

Sahlgrenska kompenseras för ökade hyror

Styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset har beslutat att genomföra etapp tre av ombyggnaden av centralkomplexets så kallade låghus vid SU/Sahlgrenska och begär att sjukhuset kompenseras för de ökade hyrorna. Regionstyrelsen beslutade att Sahlgrenska Universitetssjukhuset får kompensation för hälften av hyreskostnaderna vilket sjukhuset begärt.

Åtgärderna för att uppnå ekonomisk balans behöver kompletteras

De ekonomiska prognoserna för flera av Västra Götalandsregionens verksamheter visar sedan i våras på underskott för 2008. Regionstyrelsen beslutade därför i samband med delårsrapporten i mars att de aktuella verksamheterna däribland Västtrafik, Västarvet och flera sjukhus, ska redovisa hur de ska komma till rätta med underskotten och vilka konsekvenser åtgärderna får.

Verksamheterna har nu redovisat vilka åtgärder de tänkt genomföra. Flera av dem, framför allt sjukhusen, redovisar insatser på lång sikt, till exempel omstruktureringsplaner men de flesta bedömer att de inte kan uppnå ekonomisk balans på kort sikt.

Eftersom den ekonomiska utvecklingen under juni, efter att verksamheterna lämnat sina åtgärdsförslag, i flera fall inte visar på någon förändring anser regionkansliet att åtgärderna inte är tillräckliga.

Regionstyrelsen beslutade vid tisdagens möte att de aktuella verksamheterna i samband med delårsrapporten i augusti ska redovisa effekterna av de genomförda åtgärderna och eventuellt komplettera med fler åtgärder för att uppnå ekonomisk balans till årets slut.

I budgeten för 2009 och i planen för 2010 – 2012 finns ett effektiviseringskrav på en procent. Regionkansliet anser därför att det är mycket viktigt att verksamheternas insatser inte är kortsiktiga.

Rapport om kulturens betydelse

Regionstyrelsen beslutade att Goran Meriwanis rapport ”Kulturens betydelse för den enskilde, samhället och näringslivet” som lämnats till regionstyrelsen för beredning ska lämnas vidare till kulturnämnden. Nämnden ska återkomma med eventuella åtgärder senast i december 2008.

Regler och former för förtroendevaldas arbete förtydligas

Regionstyrelsen beslutade att godkänna regelgruppens förslag till tydligare regler för de förtroendevaldas arbete. Reglerna omfattar bland annat fördelningen av kostnader mellan regionstyrelsen och partierna, förläggning av arbetstid för deltidsanställda politiska sekreterare och hur utbildningsanslagen får användas.

Ombyggnad av regionstyrelsens sessionsal

Regionstyrelsen beslutade att genomföra en ombyggnad och uppgradering av sessionsalen i Residenset i Vänersborg för 2 miljoner kronor. Sessionsalen ska göras mer ändamålsenlig och få bättre datoruppkopplingar, bättre presentationsutrustning vad gäller både bild och ljud, förbättrad ventilation samt nya möbler.

Rapport – Personuppgiftsombud

Hantering av personuppgifter inom Västra Götalandsregionen har granskats av revisionen. Samtidigt har regionstyrelsens personuppgiftsombud (PUO) lämnat en rapport om verksamheten 2007. Regionstyrelsen har beslutat att godkänna rapporten från PUO och att lägga den till handlingarna samt att uppmana övriga nämnder och styrelser att ta del av rapport från PUO minst en gång per år.

Yttrande över betänkandet ”Konsulär katastrofinsats”

Regionstyrelsen beslutade att godkänna yttrandet över regeringens utredning ”Konsulär katastrofinsats” (SOU 2008:23). Regionstyrelsen stödjer utredningens förslag till ansvarsfördelning vid katastrofinsatser utomlands.

Yttrande över ”Framtidsvägen – en reformerad gymnasieskola”

Regionstyrelsen beslutade att godkänna och överlämna Gymnasiestyrelsens förslag till yttrande över Gymnasieutredningens betänkande ”Framtidsvägen – en reformerad gymnasieskola” till utbildningsdepartementet. Västra Götalandsregionen är inte remissinstans men har valt att lämna synpunkter till utredningen eftersom Västra Götalandsregionen är landets största aktör på området med ansvar för sju naturbruksskolor.

Yttrande över Länsrättsutredningen

Regionstyrelsen anser i ett yttrande över länsrättsutredningen att förvaltningsdomstolarnas domkretsar bör följa länsgränserna och att man bör vänta med att förändra länsrättsorganisationen tills besluten om den framtida läns- och regionindelningen är fattade.

Regionstyrelsens handlingar till sammanträdet den 26 augusti.

Kommentarer angående dagens beslut i regionstyrelsen kan finnas på de politiska partiernas webbplatser... 



Kontaktperson: Johan Assarsson, regiondirektör, 0702-49 17 24.
Niclas Samsioe, presstjänsten, 0706-98 06 35.


Läs meddelandet som PDF