Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2007-04-17 17:45


Beslut regionfullmäktige 17 april 2007


Handlingar...

Beviljad ansvarsfrihet för regionstyrelsen och nämnder
Regionfullmäktige behandlade Revisionsberättelse för 2006 års verksamhet. Fullmäktige beslutade att bevilja regionstyrelsen och övriga nämnder och styrelser samt de enskilda förtroendevalda i dessa organ ansvarsfrihet för såväl förvaltning som räkenskaper under år 2006.

Godkänd årsredovisning för 2006
Regionfullmäktige beslutade att godkänna årsredovisningen för 2006 och de föreslagna bokslutsdispositionerna.
Läs mer…

Moderaterna, kristdemokraterna och sjukvårdspartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för egna tilläggsyrkanden.

Företagshälsovården egen förvaltning
Fullmäktige beslutade att företagshälsovården, Hälsan och arbetslivet, ska vara en egen förvaltning under servicenämnden.

Tillfällig beredning för att lyfta intressanta frågor
Fullmäktige beslutade att en tillfällig beredning tillsätts med uppdraget att föreslå frågor som kan beredas av tillfälliga beredningar under mandatperioden. Bredningen ska bestå av åtta ledamöter, en från varje parti i fullmäktige.

Etablering av Angereds närsjukhus
Regionfullmäktige beslutade att regionstyrelsen ska fatta beslut för planering, projektering och iordningsställande av ett Angereds Närsjukhus. Under tiden sjukhuset drivs i regionens regi ska Styrelsen för Kungälvs och Frölunda specialistsjukhus ha hand om verksamheten. Driften av sjukhuset ska finansieras av regionbidrag för berörda hälso- och sjukvårdsnämnder.

Moderaterna, kristdemokraterna och sjukvårdspartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för egna yrkanden.

Priser för Frisktandvård inom Folktandvården
Regionfullmäktige beslutade att införa Frisktandvård med fem premienivåer. Kostnaden blir 45 till 465 kronor per månad för de patienter som tecknar avtal om Frisktandvård. Fullmäktige beslutade också att en återrapportering ska ske nästa år av Frisktandvården för att säkerställa att konkurrensen inte snedvrids.

Besvarad motion om samlad geriatrisk kompetens
Fullmäktige beslutade att motionen av Monica Selin m.fl. (kd) om att samla geriatrisk kompetens vid särskilda äldrevårdscentraler ska anses vara besvarad. Fullmäktige beslutade också att hälso- och sjukvårdsnämnderna får i uppdrag att i beställning av hälso- och sjukvård se till att tillgång till geriatrisk kompetens stärks för berörda patientgrupper, utifrån lokala förutsättningar.

Kristdemokraterna reserverade sig mot beslutet till förmån för eget yrkande om bifall till motionen.

Besvarad motion om förbättrad läkemedelshantering
Fullmäktige beslutade att motionen av Berndt Andersson m.fl. (m) om förbättrad läkemedelshantering för ökad patientsäkerhet ska anses vara besvarad. I beslutet hänvisas till hälso- och sjukvårdsutskottets yttrande om att arbete pågår som verkar i linje med motionärens förslag.

Besvarad motion om ordning och reda
Fullmäktige beslutade att motionen av Berit Adolfsson m.fl. (m) om ”Ordning och reda – Nämnder-regionfullmäktige-revision” ska anses vara besvarad. I beslutet hänvisas till regionkansliets yttrande om att det finns bra kanaler för att hantera frågan och möjligheter att utöka redovisningen till regionfullmäktige.

Svaga grupper ska få postum upprättelse
Regionfullmäktige beslutade att motionen av Magnus Berntsson (kd) om postum upprättelse ska anses vara besvarad. Fullmäktige beslutade också att de som levt, vårdats och avslutat livet på Restad sjukhus i Vänersborg ska få upprättelse och erkännande. Regionstyrelsen får i uppdrag att i samråd med Vänersborgs kommun, kyrkogårdsförvaltningen i Vänersborg och fastighetsnämnden utreda frågan om en minnestavla eller minnessten. Vidare ska regionstyrelsen utreda hur en undersökning kring eventuella övergrepp och dehumanisering i de tidigare landstingen i Västra Götaland och Göteborgs kommun kan genomföras och finansieras.

Besvarad motion om att Skagerrak döljer miljöbomber
Fullmäktige beslutade att motionen av Roland Karlsson (fp) om att Skagerrak döljer miljöbomber ska anses vara besvarad. I beslutet hänvisas till miljönämndens yttrande om att arbete pågår om bland annat ansvar, inventering av vrak och provtagning och att miljönämnden kommer att följa utvecklingen i frågan.

Fullmäktige ställde sig också bakom ett tilläggsyrkande från Stephan Gyllenhammar (mp) om återrapportering av utvecklingen av ärendet i december 2007.  

Bifallen motion om handikappades vårdresor
Regionfullmäktige beslutade bifalla motionen av Per Olov Blom m.fl. (c) om att handikappade hamnar mellan stolarna när det gäller resor vid valfrihetsvård. Fullmäktige beslutade också att regionstyrelsen får i uppdrag att göra en översyn av regelverket för sjukresor i enlighet med hälso- och sjukvårdsutskottets förslag och att uppta överläggningar med kommunerna i enlighet handikappkommitténs förslag. Regelverket för resor till och från valfrihetsvård får inte diskriminera människor med funktionshinder genom särskilda kostnader.

Delvis besvarad och delvis avslagen motion om synliggörande av Europa
Fullmäktige beslutade att anse förslaget i motionen av Terese Tengström (fp) om synliggörande av Europa som besvarat och att avslå andra förslaget i motionen. Förslaget om att stödja initiativ som arbetar för att synliggöra och förklara Europas omvandling stämmer med regionens arbete och anses därför vara besvarat. Förslaget om att stödja initiativ syftande till att bygga upp ett europeiskt Study Centre anses inte aktuellt och avslås därför.

Nya motioner
Under fullmäktiges sammanträde anmäldes sju nya motioner som inkomna. Det är en av Sten Bergheden (m) om att uppgjorda överenskommelser ska gälla. En av Sören Kviberg m.fl. (v) och Stefan Kristiansson m.fl. (mp) om miljövänliga drivmedel för regionens bussar och tåg. En av Monica Selin (kd) om försök med hälsostugor i Västra Götalandsregionen. En av Birgitta Evans (s) om fallolyckor inom sjukvårdens institutioner. Två av Susanne Aronsson (svg) varav en om att inrätta barnbokslut i Västra Götalandsregionen och en om vad ostindiefararen kostat skattebetalarna i Västra Götaland. Samt en av Peter Spjuth (v) och Rigmor Salomonsson (v) om tidig upptäckt av alkoholism - en fråga för primärvården.

Fem interpellationer besvarade
Under fullmäktiges sammanträde besvarades fem interpellationer. En från Birgitta Losman (mp) om miljö, etik och sociala krav gentemot banker, en från Soili Brunberg (mp) om hur referensgruppen för nationella minoriteter i Västra Götaland fungerar, en från Stig Andersson (kd) om hyreskostnader vid Dalslands sjukhus, en från Susanne Aronsson (svg) om Västra Götalandsregionen bryter mot de mänskliga rättigheterna samt en från Annette Ternstedt (v) om kompetensförsörjning inom psykiatrin.
Läs interpellationssvaren…

Fyra frågor under frågestunden
Under frågestunden besvarades fyra frågor. Västtrafiks ordförande Leif Blomqvist (s) svarade Sivert Oxelbark (kd) om förstärkningstrafik på linje 100 Göteborg-Borås. Regionutvecklingsnämndens ordförande Kent Johansson (c) svarade Malin Larsson (mp) om E20 genom Skaraborg, klimatmål och trafiksäkerhet. Ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnd 9, Bengt Andersson (c), svarade Conny Brännberg (kd) om den palliativa vården vid Falköpings sjukhus och hälso- och sjukvårdsutskottets ordförande Jonas Andersson (fp) svarade Monica Selin (kd) om anorexivård vid Östra sjukhuset.

Kommentarer angående dagens beslut i regionfullmäktige kan finnas på de politiska partiernas webbplatser...



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702- 49 17 24, eller presschef Kjell Foss, 0702-41 52 88.


Läs meddelandet som PDF