Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-02-19 18:43


Beslut regionfullmäktige 19 februari 2008


Avslutning Linnéåret

I samband med regionfullmäktiges sammanträde gjordes en symbolisk avslutning av Linnéåret. Linnébudkavlen med sitt miljöbudskap överlämnades till fullmäktige av Bertil Ström som gestaltade Carl von Linné, regionala samordnaren för Linnéfirandet Gunilla Adebahr och konstnären bakom budkavlen Kerstin Ljungqvist.

Linnéårets avslutning Samordnare för Linnéåret Gunilla Adebahr, konstnär Kerstin Ljungqvist och Carl von Linné gestaltad av Bertil Ström.

Bolagspolicy

Regionfullmäktige fastställde den framtagna bolagspolicyn och upphävde den tidigare beslutade. Bolagspolicyn ska gälla som ägardirektiv för de av regionen helägda aktiebolagen och, där det är tillämpligt, även för de delägda bolagen.

Policy för resor i tjänsten

Målen med en resepolicy för Västra Götalandsregionen är att uppnå en säker arbetsmiljö, ett miljöanpassat resande, ett kostnadseffektivt resande och resande när det behövs. För att uppnå detta kompletteras policyn med praktiska tillämplingar som t ex beskriver vid vilka tillfällen den anställde bör välja kollektiva färdsätt i stället för bil. Regionfullmäktige fastställde resepolicyn.

Västra Götalandsregionen skaffar filter mot barnporr

Regionfullmäktige beslutade att filter mot barnporr ska installeras i alla regionens datorer. Kostnaden beräknas till cirka 1,4 miljoner kronor, alltså ungefär 30 kronor per dator, och införandet kan ske vid årsskiftet 2008-2009.

Tillväxtprogram för Västra Götaland

Målet med tillväxtprogrammet, som gäller för tidsperioden 2008 – 2013, är att Västra Götaland ska vara en attraktiv och väl sammanhållen internationellt konkurrenskraftig region. Programmet består av ett regionövergripande och fyra delregionala program. Respektive kommunalförbund ansvarar för arbetet med de delregionala programmen, som inriktar sig på följande områden: Stimulera nyskapande, ta tillvara mänskliga resurser och att utveckla infrastrukturen. Utgångspunkten för programmet är Vision Västra Götaland - Det goda livet. Regionfullmäktige fastställde det regionövergripande programmet med ett tillägg att regionfullmäktige ska få en redovisning i halvtid över hur arbetet fortskrider. 

Fördelning av betalningsansvar för Ädel-personalens avtalspensioner

I samband med Ädel-reformen 1992 gick drygt 60 000 anställda i hela landet över från landstingen till kommunerna. De ekonomiska konsekvenserna reglerades genom skatteväxlingar. Kostnaderna för personalens avtalspensioner ingick inte i de här skatteväxlingarna. Regionfullmäktige godkände avtalet under förutsättning att kommunerna gör detsamma.

Samverkan med kommunerna om hjälpmedel

Det nuvarande avtalet om hjälpmedelscentralernas verksamhet upphör att gälla i april i år. Verksamheten regleras i ett avtal mellan VästKom (kommunernas övergripande samarbetsorganisation i Västra Götaland) och Västra Götalandsregionen. Kommunerna och Västra Götalandsregionen har kommit överens om att genomföra en gemensam upphandling av hjälpmedelsförsörjning. Nuvarande avtal förlängs tills ett nytt avtal kan ersätta det nuvarande.

Maritim strategi

Regionfullmäktige antog förslaget till maritim strategi för Västra Götaland. Strategin bygger på en vision: ”Gemensam kurs för Blå Väst: Västsverige skall vara en av Europas ledande maritima regioner med lösningar inriktade på innovation och miljöanpassad tillväxt”. Efter ett tilläggsyrkande från kd beslutade regionfullmäktige om att man önskar återrapporteringar om hur arbetet med att genomföra strategin går.

Inget nytt namn för sjukhusstyrelse

Styrelsen för Kungälvs sjukhus och Frölunda specialistsjukhus har ansökt om att ändra namn för att också inkludera Angereds Närsjukhus. Styrelsen har ett ansvar för ledningen av Angereds Närsjukhus under uppbyggnadsfasen och som längst ett verksamhetsår efter det att sjukhuset öppnats. I beslutet om Angereds Närsjukhus ingick att verksamheten ska upphandlas efter detta. Därför beslutade regionfullmäktige att säga nej till förslaget om namnändring.

Plan för funktionshinderfrågor

Handikappkommittén har utarbetat en plan för frågor som rör funktionshinder, ”Det goda livet för alla”, för tiden 2008-2010. Denna redovisar vilka åtgärder som ska genomföras under perioden och berör i huvudsak handikappkommitténs eget arbete, men även flertalet av regionens nämnder och styrelser. Regionfullmäktige fastställde planen för funktionshinderfrågor.

Läs hela planen här.

Fartygsvraken i Skagerrak

Västra Götalandsregionen har sedan ett par år varit aktiva i frågan om de potentiellt miljöfarliga fartygsvraken i Skagerrak. Den senaste informationen är att regeringen gett statskontoret i uppdrag att göra en snabb utredning om ansvarsfördelningen. Uppdraget kommer att redovisas till regeringen senast den 31 maj 2008. Regionfullmäktige noterade informationen.

Motioner

Ulrik Nilsson (m) har i en motion föreslagit att det ska vara policy för Västra Götalandsregionen, och för de bolag som ägs av regionen, att de regler som finns i LOU (lagen om offentlig upphandling) och är tillämpliga även ska gälla vid försäljningar.
Regionfullmäktige beslutade att regionen alltid ska följa grundläggande regler genom att iaktta saklighet och opartiskhet vid försäljning. Däremot vill man inte se en särskild policy för försäljning med hänvisning till att förutsättningarna är mycket olika vid olika försäljningar. Motionen ska anses besvarad med detta.

Anette Ternstedt med flera (v) har i en motion föreslagit att regionstyrelsen ska beställa en forskningsstudie om ungas psykiska ohälsa. Regionfullmäktige biföll motionen.

Göran Larsson (mp) har föreslagit att regionstyrelsen ska initiera en analys om varför förskrivningen av psykofarmaka är mycket högre i Västra Götaland än riksgenomsnittet. Hälso- och sjukvårdsutskottet har yttrat sig och beskriver att de frågeställningar som finns i motionen är uppmärksammade på flera sätt. Man beskriver i sitt svar arbetet med frågorna inom regionen och hänvisar även till det pågående nationella arbetet med riktlinjer för behandling av ångest och depression. Regionfullmäktige beslutade att motionen ska vara besvarad med hälso- och sjukvårdsutskottets yttrande.

Jan Alexandersson (v) har i en motion föreslagit att Västra Götalandsregionen upprättar ett årligt folkhälsobokslut. Regionfullmäktige beslutade att motionen är besvarad med ett yttrande från regionkansliet. Detta anger att folkhälsoperspektivet ska beaktas inom ramen för strukturen i det nuvarande bokslutet.

Susanne Aronsson (-) har i en motion föreslagit att barnbokslut inrättas i Västra Götalandsregionen. Ett sådant ska redovisa hur arbetet med barnperspektivet genomsyrat regionens verksamhet. Regionfullmäktige beslutade att motionens ska vara besvarad med att nätverksgruppen för barn- och ungdomsfrågor inom Västra Götalandsregionen ska stödja uppföljningsarbetet i de här frågorna. Sjukvårdspartiet samt Susanne Aronsson (-) reserverade sig mot beslutet till förmån för eget tilläggsyrkande.

Birgitta Losman (mp) och Sören Kviberg m fl (v) har motionerat om att Västtrafik ska införa rabatter för barn som reser med en vuxen samt genomföra åtgärder för att öka säkerheten för barn och föräldrar i kollektivtrafiken. Regionfullmäktige beslutade att den del av motionen som handlar om prissättningen på biljetter ska avslås, medan delen som berör säkerhet ska vara besvarad med det yttrande som Västtrafik lämnat. Miljöpartiet och vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för eget yrkande om återremiss.

Sören Kviberg med flera (v) och Stefan Kristiansson med flera (mp) föreslår i en motion att Västra Götalandsregionen som hälftenägare i Västtrafik ska arbeta för att bolaget analyserar förutsättningarna för att införa icke fossila bränslen på regionens bussar och tåg. Man vill också se en tidplan för genomförandet. Motionen har lämnats på remiss till Västtrafik, miljönämnden och regionutvecklingsnämnden. Regionfullmäktige beslutade att motionen ska anses vara besvarad med de remissvar som kommit in.

Monica Selin har i en motion föreslagit en utredning av hur den så kallade mångbesöksmodellen kan tillämpas i Västra Götalandsregionen. Modellen innebär att arbetsteam där olika kompetenser ingår träffar och bedömer patienten som gjort minst fyra besök i akutsjukvården under de senaste tolv månaderna. Regionfullmäktige beslutade bifalla motionen och gav regionstyrelsen uppdraget att utreda hur mångbesökarmodellen kan tillämpas i Västra Götalandsregionen.

Motion om designpris för dricksvattenautomater
Sören Kviberg (v) och Alberto Jorge (v) har i en motion förslagit att man inom Västra Götalandsregionen utlyser en designtävling för dricksvattenautomater. Regionfullmäktige avslog motionen.

Motion om insatser till stöd för utlandsfödda företagare
Bijan Zainali (s) vill att förutsättningarna för att skapa ett mångfaldsforum undersöks. Verksamheten är tänkt att vara öka företagandet bland utlandsfödda och att öka kunskapen om mångfald bland företagen. Regionutvecklingsnämnden (RUN) har lämnat ett yttrande som beskriver en rad åtgärder och insatser som sker i motionens anda. Regionfullmäktige beslutade att motionen ska vara besvarad med RUN:s yttrande.

Fem interpellationer

  • Ordföranden i NU-sjukvården, Britt-Marie Andrén Karlsson (s), svarade Monica Selin (kd) om vårdgarantin för barn- och ungdomspsykiatrin inom NU-sjukvården.
  • Hälso- och sjukvårdsutskottets ordförande, Jonas Andersson (fp), svarade Marianne Nilsson (kd) om pneumokockvaccination för barn.
  • Regionstyrelsens ordförande, Roland Andersson (s), svarade Sören Kviberg (v) om medarbetarnas resor till och från jobbet.
  • Interpellationen ställd till Västsvenska Turistrådets ordförande, Britt-Marie Andrén Karlsson (s) från Birgitta Losman (v), om hållbar turism, bordlades. 
  • Ordföranden för Södra Älvsborgs Sjukhus styrelse, Peter Rosholm (s), svarade Birgitta Losman (v) om förändringsarbetet på Södra Älvsborgs Sjukhus.

Tre frågor

  • Regionstyrelsens ordförande, Roland Andersson (s) svarade på en fråga om likvärdig vård för alla medborgare i Västra Götaland, ställd av Ingrid Fjällsmyr (svg).
  • Om utbyggnad av pendelparkeringar längs södra Bohusbanan. Leif Blomqvist (s), ordförande i Västtrafiks styrelse svarade på en fråga från Jan Alexandersson (v).
  • Om läkemedelsförmån för Gardasil. Jonas Andersson (fp), hälso- och sjukvårdsutskottets ordförande svarade Anette Ternstedt (v).

Elva inkomna motioner

Under regionfullmäktiges sammanträde lämnades sju nya motioner in från ledamöter.

  • Två från Göran Larsson (mp) varav en om riktlinjer för förändringsarbete bland regionens verksamheter och en om att koppla samman vårdgarantin med utvecklingsarbetet.
  • Annette Ternstedt (v) och Amanda Åhall (v) om vård till papperslösa.
  • Maria Abrahamsson (m) och Mimmi von Troil (m) om att införa ”hållbar utveckling” som perspektiv i den balanserade styrningen.
  • Linnea Lehikoinen (s) om minoritetspolitisk konferens i Västra Götaland.
  • Conny Brännberg (kd) om att erbjuda feriearbete till alla elever vid omvårdnadsprogrammet.
  • Magnus Palmlöf (m) och Lars-Inge Stomberg (m) om möjligheten till internationell skolgång och undervisning på engelska i hela Västra Götaland.
  • Gunilla Levén (m) om bättre villkor för sjuksköterskor som utbildar sig till specialistsjuksköterskor.
  • Stefan Kristiansson m. fl. (mp) och Sören Kviberg m.fl. (v) om att utreda de mindre järnvägarnas potential.
  • Sören Kviberg (v) om att utreda om vårdgarantin har en baksida.
  • Ingrid Bergman (mp) om hemtransportkostnader avseende avlidna patienter.

Val

Ett flertal val genomfördes bland annat av ny vice ordförande i Styrelsen för Skaraborgs sjukhus och ny vice ordförande i Primärvården i Skaraborg.

Hela vallistan

Kommentarer angående dagens beslut i regionfullmäktige kan finnas på de politiska partiernas webbplatser

 

 



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24,
presschef Kjell Foss 0702-41 52 88, Bo Carlsson, informationsavdelningen 0705 - 69 51 66.


Läs meddelandet som PDF