Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2010-05-25 14:00


Regionstyrelsen 25 maj 2010:

Ekonomin i fokus vid regionstyrelsens sammanträde


Västra Götalandsregionens budget för 2011 och delårsrapporten för 2010 var i fokus när regionstyrelsen sammanträde på tisdagen.

Västra Götalandsregionens budget för 2011

Regionstyrelsen beslutade att föreslå regionfullmäktige att anta Socialdemokraternas, Folkpartiets och Centerpartiets gemensamma förslag till budget för Västra Götalandsregionen 2011. Majoritetspartierna föreslår oförändrad skattesats och lyfter fram satsningar på bland annat kollektivtrafik och sjukvård. Regionfullmäktige kommer att ta beslut om 2011 års budget vid tvådagarsmötet 14-15 juni.

Kristdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna och Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för egna budgetförslag.

Länk till majoritetens och oppositionens olika budgetförslag.

Delårsrapport mars 2010 – bra början på året

– Vi har en ekonomi i balans. Det arbete som påbörjades 2009 för att minska kostnaderna inom Västra Götalandsregionen börjar ge resultat, säger ekonomidirektör Mats Friberg i en kommentar till delårsrapporten.

– Dock har oron för konjunkturutvecklingen tagit ny fart när nu flertalet av euro-områdets länder påtagligt tvingats dra ner på sina budgetunderskott. Återhämtningen för kommun- och landstingssektorn kommer sannolikt att ta tid, fortsätter Mats Friberg.

– Därför är det viktigt att vi under resten av 2010 fortsätter vårt arbete med att minska kostnadsökningstakten och i övrigt anpassa verksamheten och antalet anställda till de förutsättningar vi har, säger regiondirektör Johan Assarsson.

Helårsprognos 350 miljoner kronor

Västra Götalandsregionens resultat för första kvartalet är 261 miljoner kronor. Prognosen för helårsresultatet är 350 miljoner kronor. Jämfört med budgeten för 2010 är resultatet i helårsprognosen drygt en miljard kronor bättre. Förklaringen till det bättre resultatet i helårsprognosen är i första hand att skatteintäkterna bedöms bli högre och kostnaderna för pensioner lägre jämfört med när budgeten lades.

Personal – färre, friskare och mer jämlika

Antalet anställda och antalet årsarbetare (antalet anställda omräknat i heltidstjänster) fortsätter att minska. Även sjukfrånvaron och framförallt långtidssjukfrånvaron fortsätter att minska, både för män och för kvinnor. Dock mer för män än för kvinnor. Färre sjukskrivna innebär fler i tjänst som i sin tur leder till minskat behov av sjukvikarier. Kvinnornas medellöneutveckling var högre än männens både räknat i procent och i kronor. Kostnaderna för bemanningsföretag minskar både på sjukhusen och inom primärvården.

Omställning i samband med införandet av VG Primärvård

I samband med att vårdvalsmodellen VG Primärvård infördes i oktober förra året öppnade drygt 60 nya privata vårdcentraler, vilket lett till ett minskat uppdrag till Västra Götalandsregionens vårdcentraler. Personalanpassningen pågår och har hittills har övertaligheten blivit lägre än vad som befarades. De ekonomiska konsekvenserna av införandet av VG Primärvård har därmed hittills kunnat hållas inom de planerade omställningskostnaderna.

Regionstyrelsen beslutade föreslå regionfullmäktige att godkänna delårsrapporten. Regionstyrelsen beslutade samtidigt för egen del att ett antal verksamheter i Västra Götalandsregionen med obalans i ekonomin ska redovisa åtgärder för och konsekvenser av att nå ekonomisk balans i augusti månads delårsrapport.

Användning av eget kapital

I en bilaga i delårsrapporten behandlas framställningar från nämnder, styrelser och utskott om att få använda eget kapital. Regionstyrelsen beslutade att avslå begäran från hälso- och sjukvårdsnämnderna Mellersta Bohuslän och Södra Bohuslän om att använda eget kapital om 12 respektive 10 miljoner kronor för att täcka beräknat underskott, men godkände bland annat Sahlgrenska Universitetssjukhusets begäran om att få använda 96 miljoner kronor av eget kapital under 2010 för att täcka kostnader för att klara vårdgarantin.

Länk till ekonomiavdelningens webbplats där Västra Götalandsregionens delårsrapport 2010 kommer att läggas upp efter att den behandlats av regionstyrelsen.

 

Länk till pressmeddelande med kort redogörelse för samtliga ärenden.

 

Länk till bilder på politikerna i regionstyrelsen

 



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 070-249 17 24. Ekonomidirektör Mats Friberg, 0709-50 41 31.
Niclas Samsioe, presstjänsten 0706-98 06 35. Mikael Rosengren, presstjänsten, 0702-60 64 02


Läs meddelandet som PDF