Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2010-05-25 14:00


Kort om besluten i regionstyrelsen 25 maj 2010


Fullmäktigeärenden

Fullmäktigeärendena är regionstyrelsens förslag till beslut i regionfullmäktige.

Budget 2011

Regionstyrelsen beslutade att föreslå regionfullmäktige att anta Socialdemokraternas, Folkpartiets och Centerpartiets gemensamma förslag till budget för Västra Götalandsregionen 2011. Majoritetspartierna föreslår oförändrad skattesats och lyfter fram satsningar på bland annat kollektivtrafik och sjukvård. Regionfullmäktige beslutar om budget 2011 vid tvådagarsmötet 14-15 juni.

Kristdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna och Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet till förmån för egna budgetförslag.

Länk till majoritetens och oppositionens olika budgetförslag.

Sammanträdestider 2011

Regionstyrelsen beslutade föreslå regionfullmäktige preliminära tider för regionfullmäktiges sammanträden under 2011 och beslutade för egen del om regionstyrelsens sammanträdestider under 2011.

Delårsrapport mars 2010

Regionstyrelsen beslutade föreslå regionfullmäktige att godkänna delårsrapporten mars 2010. Regionstyrelsen beslutade samtidigt för egen del att ett antal verksamheter i Västra Götalandsregionen med obalans i ekonomin ska redovisa åtgärder för och konsekvenser av att nå ekonomisk balans i augusti månads delårsrapport.

Regionstyrelsen beslutade även om att avslå begäran från två hälso- och sjukvårdsnämnder om att använda eget kapital och godkände samtidigt användning av eget kapital inom fyra andra verksamheter.

Länk till mer information i särskilt pressmeddelande.

Ansvarsfrihet för stiftelser för verksamhetsåret 2009

Regionstyrelsen beslutade föreslå regionfullmäktige att bevilja följande verksamheter ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2009:

  • Styrelsen och rektor för Stiftelsen för Stenebyskolan
  • Styrelsen för Stiftelsen för Västsvenska fritidsområden
  • Förvaltningsledamöterna och verkställande direktören för Stiftelsen för Simmersröds Barnhus
  • Direktionen för Kommunalförbundet för fastigheten Stretered

Avslutande av ansvarsberedningens uppdrag

Ansvarsberedningen tillsattes av regionfullmäktige våren 2004 för att följa arbetet i den statliga ansvarskommittén. Ansvarskommittén redovisade sitt slutbetänkande 2007 och i juni i år förväntas riksdagen fatta beslut om att permanenta Västra Götalandsregionens uppdrag för regional tillväxt och utveckling. Ansvarsberedningen föreslår regionfullmäktige att beredningens uppdrag avslutas i och med riksdagens beslut. Regionstyrelsen beslutade att översända ansvarsberedningen förslag och rapport till regionfullmäktige utan eget ställningstagande.

Yttrande över motion av Gunilla Levén (M) om kompetensutveckling för all personal

Gunilla Levén (M) föreslår i en motion till regionfullmäktige att det i personalvision 2010 arbetas in en målsättning om att all personal ska ha ett kompetensutvecklingsprogram där regelbunden vidareutbildning ingår. Regionstyrelsen beslutade föreslå regionfullmäktige att motionen ska vara besvarad och hänvisade till att verksamheterna redan idag en gång om året ska redovisa måluppfyllelse för både individuella utvecklingsplaner och kompetensförsörjningsplaner.

Moderaterna och Kristdemokraterna reserverade sig mot beslutet till förmån för motionen.

 

Styrelseärenden

Styrelseärenden är de ärenden som avgörs i regionstyrelsen.

 

Utveckling av beställar-utförarmodellen - slutrapport

Styrgruppen för utveckling av beställar-utförarmodellen har lämnat sin slutrapport. Regionstyrelsen beslutade godkänna rapporten och förklarade styrgruppens uppdrag för slutfört. Regionstyrelsen återkommer med initiativ och uppdrag enligt styrgruppens förslag.

Rapport om Västra Götalandsregionens medverkan i Almedalsveckan

Regionstyrelsen har tidigare beslutat att Västra Götalandsregionen ska delta i Almedalsveckan 2010. Regiondirektören har nu återkommit med en redovisning av vilka aktiviteter som kommer att genomföras. Som planen ser ut nu kommer Västra Götalandsregionen att arrangera sex olika seminarier:

  • Ett näringsliv i omvandling
    Hur Västra Götalandsregionen genom sitt uppdrag, erfarenhet och resurser kan driva på utvecklingen av ett hållbart samhälle.
  • Fossilfri ekonomi i Västsverige 2030!
    Hur vi med Västra Götalandsregionen som plattform, med politik och vassa verktyg lyckats driva en bred miljöprocess för gemensam klimatstrategi i Västra Götaland.
  • Verklighetens konst
    Därför är konstnärlig utbildning och forskning viktigt i ett regionalt utvecklingsperspektiv.
  • Västra Götaland – bäst i landet på klinisk forskning?
    Om Gothia Forum och Centrum för personcentrerad vård som två exempel på forskning som syftar till en vård i världsklass.
  • Tillgänglighet är möjligt!
    Politik som redskap för att uppnå tillgänglighet för funktionshindrade.
  • Vem får dansa?
    Om hur Danskompaniet SPINN, med ett treårigt kulturstrategiskt uppdrag från regionen, är en förebild på scenkonstområdet som synliggör processer och sprider kunskap om tillgänglighet i hela samhället.

Västra Götalandsregionen och Region Skåne arrangerar även en gemensam utfrågning av kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell (KD) och riksdagsledamot Sven-Erik Österberg (S) om regionfrågan. Västra Götalandsregionen planerar dessutom en kulturaktivitet på temat om man kan utbilda för kreativitet.

Regionstyrelsen beslutade notera informationen.

Alternativa sätt att finansiera regiongemensamma IT-lösningar

Ärendet utgick.

 

Länk till bilder på politikerna i regionstyrelsen 



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 070-249 17 24. Ekonomidirektör Mats Friberg, 0709-50 41 31.
Niclas Samsioe, presstjänsten 0706-98 06 35. Mikael Rosengren, presstjänsten, 0702-60 64 02.


Läs meddelandet som PDF