Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2009-06-23 14:15


Ett steg närmare Bild- och interventionscentrum


Regionstyrelsen beslutade vid tisdagens möte att ställa sig bakom förslaget att det bildas och byggs ett regionalt Bild- och interventionscentrum vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

– Den här typen av investeringar är viktiga, inte minst i kärvare tider. Ett nytt Bild- och interventionscentrum kommer leda till ökad kvalitet och effektivitet inom vården, säger regiondirektör Johan Assarsson.

I Bild- och interventionscentrumet kommer avancerad diagnostik i form av bilder att länkas till behandling på ett sätt som gör det möjligt att följa ingreppet under gång och därmed kunna öka kvaliteten och tillämpa mer komplexa och avancerade metoder. Fler “öppna” operationer kan ersättas med non-invasiva behandlingsmetoder - titthålskirurgi.

I första hand ger de nya bildbaserade metoderna möjlighet till avancerad cancerbehandling liksom hjärt- och hjärnoperationer på ett nytt effektivare sätt med 3-dimensionella bilder som underlag.

Dessutom kommer tiden från diagnostik och behandling att kortas då det blir möjligt att genomföra flera diagnostiska undersökningar vid samma tillfälle.
Byggnaden för Bild- och interventionscentrum planeras i direkt anslutning till centralkomplexet vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Uppbyggnaden av centret kommer enligt förslaget att ske i flera steg. Finansieringen är ännu inte klar men de två första etapperna beräknas kosta 700 miljoner kronor för uppförande av byggnaden samt färdigställande av avdelningar för bland annat radiologi, interventionscentrum, nukleärmedicin och en sjukhusgemensam sterilcentral.

– Förberedelsearbetet för Bild- och interventionscentrum är inte färdigt utan kommer att fortsätta att utredas av Hälso- och sjukvårdsutskottet. En så här stor och viktig investering måste få ta tid. Samtidigt har delar av arbetet redan påbörjats genom det regionala Bild- och funktionsregistret som vi tog i bruk för en tid sedan där vi nu har gemensam tillgång till röntgenbilder för bland annat kardiografi, mammografi och aortascreening, säger Johan Assarsson.

Politiker ska lära av ungdomar

Genom att arrangera ett omvänt demokratitorg ska politiker kunna ställa frågor till ungdomar, lyssna och lära sig ta hänsyn till ungs villkor i sitt beslutsfattande. Västra Götalandsregionen har sedan en tid arbetet med demokratitorg som enbart har riktat sig till gymnasieungdomar och där inriktningen varit att ungdomarna kunnat ställa frågor till politikerna. Nu ska målgruppen breddas till att vara alla ungdomar och mer fokusera på att politiker ska ta till sig ett ungdomsperspektiv. Därav namnet ett omvänt demokratitorg.

Regionstyrelsens beslut är ett svar på en motion från Claes-Göran Borg (V) om ungas inflytande. Styrelsens beslut är att föreslå fullmäktige att motionen ska anses vara besvarad med att en temadag genomförs som ett omvänt demokratitorg, att förslag tas fram om fler mötesplatser mellan ungdomar och politiker och att förslaget arbetas in i det pågående arbetet med ett regionalt ungdomspolitiskt handlingsprogram.

Läs regionstyrelsens beslut i korthet... 



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24,
eller presschef Kjell Foss, 0702-41 52 88.


Läs meddelandet som PDF