Den 29 oktober samlar Västra Götalandsregionen europeiska experter och beslutsfattare i Bryssel för att diskutera hälso- och sjukvårdsfrågor. Under rubriken “Cutting Edge Healthcare Quality for a Competitive Europe” kommer olika aspekter på framtidens vård att tas upp, med ett särskilt fokus på vårdkvalitet och patientsäkerhet.
Vilka förväntningar har patienter på morgondagens sjukvård? Vilka förväntningar har de på sin egen hälsa? Hur ska patienter enkelt kunna bedöma den kvalitet och säkerhet som erbjuds av olika vårdgivare i olika länder i en alltmer gränsöverskridande europeisk hälso- och sjukvård? Och hur ska Europa möta konkurrensen från Asien och USA inom forskning och utveckling på det medicinska området?
– Detta är frågor som vi i Västra Götalandsregionen prioriterar och arbetar mycket med själva. Det är vi som region som ansvarar för att medborgarna får den vård de behöver. Vi är både finansiär och vårdgivare. Alltmer av vår verksamhet påverkas av vad som sker utanför Sveriges gränser. Därför är det också naturligt att vi som region lyfter upp diskussioner om vårdkvalitet och patientsäkerhet på europeisk nivå, inte minst nu under det svenska ordförandeskapet i EU, säger hälso- och sjukvårdsutskottets ordförande i Västra Götalandsregionen, Jonas Andersson (FP) som också är en av inledningstalarna.
Framtidsforskare och nobelpristagare
Konferensen samlar både svenska och internationella talare. Under förmiddagen presenterar bland annat framtidsforskningsföretaget Kairos Future en studie om patienters förväntningar på morgondagens sjukvård. I en annan presentation ger Kieran Walshe, professor i Health Policy and Management på Manchester Business School i England, en översikt över hur kvalitets- och patientsäkerhetsarbetet bedrivs i Europa. Bland talarna på förmiddagen märks även Arvid Carlsson, nobelpristagare i medicin 2000, som pratar om vikten av att kunna bedriva forskning med hög kvalitet.
Under eftermiddagen hålls workshops om tre viktiga drivkrafter för kvalitetsutvecklingen inom vården:
- Patientcentrerad sjukvård
Om patienternas möjligheter och vilja att själva påverka och medverka i sin vård
- Öppenhet och transparens
Om jämförelser mellan vårdgivare, vårdmetoder och vårdresultat både nationellt och internationellt.
- Ledarskap och management
Om såväl politiskt som administrativt ledarskap inom hälso- och sjukvårdsområdet
– Det europeiska samarbetet blir allt viktigare. För oss som hälso- och sjukvårdsorganisation genom att det ger möjligheter att utveckla vården i Västra Götaland. Men också för invånarna genom ökade möjligheter att söka vård i andra EU-länder och omvänt för patienter från andra länder att söka vård hos oss. Vi vill ha ett tätare utbyte med europeiska aktörer på hälso- och sjukvårdsområdet. I det ligger att lyssna och lära, bygga relationer men även dela med oss av sådant vi tror andra kan vara intresserade av, säger Martin Andreasson (M), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet i Västra Götalandsregionen samt en av talarna i workshopen om ledarskap.
Triple helix – samarbete mellan vård, akademi och näringsliv
Ett sådant område där Västra Götalandsregionen ligger långt framme är forskning och utveckling. Kvalitet i hälso- och sjukvård hjälper till att driva kvalitet inom forskning och utveckling inom en lång rad olika områden som bioteknik, biomaterial, läkemedel, medicinsk teknik och inte minst de delar av logistik-, mjukvaru- och tjänstesektorerna som arbetar inom hälso- och sjukvårdsområdet.
Västra Götalandsregionens erfarenhet av triple helix-modellen – samarbete mellan hälso- och sjukvårdsorganisationer, akademiska institutioner och läkemedelsföretag – har bland annat lett fram till etablerandet av Gothia Forum för klinisk forskning. Här samarbetar Västra Götalandsregionen med Göteborgs Universitet, Chalmers Tekniska Högskola och läkemedelsföretag som Astra Zeneca för att skapa bättre förutsättningar för den kliniska forskningen i Västra Götaland.
Kvalitetsregister för ständig förbättring
I Sverige är nationella kvalitetsregister viktiga instrument för att ständigt förbättra kvaliteten i vården. Ett av dessa är Nationella Diabetesregistret (NDR) som har Västra Götalandsregionen som registerhuvudman. Sedan 1996 samlar NDR in data om patienter, vårdmetoder och vårdresultat och ger på så vis bland annat unika möjligheter att identifiera riskfaktorer och komplikationer inom diabetesvården samt att följa upp förändringar i behandlingsmetoder.
Ett annat kvalitetsregister som har haft och fortfarande har inverkan på kvaliteten i vården är Svenska Höftledsregistret, världens största databas avseende höftproteskirurgi. Det har bidragit till en naturlig begränsning av antalet olika höftproteser och operationsmetoder – de sämsta implantaten identifieras relativt snabbt och försvinner från den svenska marknaden. I genomsnitt behöver bara cirka 5 procent av proteserna om-opereras inom en 10-årsperiod, vilket är världens lägst rapporterade om-operationsfrekvens på nationell nivå.
Säker vård över gränserna
En del av diskussionerna under konferensen handlar om patientsäkerhet. Ett område som Västra Götalandsregionen arbetat intensivt med och som även är intressant i ett europeiskt sammanhang är bekämpning av resistenta bakterier. En viktig lärdom från arbete i Västra Götaland är behovet av att verka brett i alla samhällssektorer, även utanför hälso- och sjukvårdsområdet, för att undvika utbrott av resistenta bakterier. Västra Götalandsregionen arbetar därför på olika sätt inom såväl inom sjukhus, primärvård, äldreboenden och i samhället i stort för att genom förbättrad användning av antibiotika samt minskad spridning av bakterier minska hotet från resistenta bakterier.
“Cutting Edge Healthcare Quality for a Competitive Europe” arrangeras av Västra Götalandsregionen i samarbete med West Sweden, Västsveriges EU- och Representationskontor, och Regionkommittén, EU:s rådgivande organ i frågor som rör lokalt och regionalt styre.
Konferensen vänder sig till svenska och europeiska politiker, tjänstemän och aktivt verksamma inom hälso- och sjukvård, universitet samt hälso- och sjukvårdsanknutet näringsliv.
Läs mer på: www.vgregion.se/healthqbrussels