Pressmeddelande
Från Folkhälsokommitténs sekretariat
2007-07-12 16:40


Folkhälsoarbete allt viktigare i Västra Götaland


Nu tar Västra Götalandsregionen krafttag för att tillsammans med kommunerna i Västra Götaland förbättra befolkningens hälsa. Arbetet följs med intresse av statens folkhälsoinstitut som bättre vill kunna samverka med landets regioner, landsting och kommuner.

Regeringen vill att Folkhälsoinstitutet ska fungera som ”nationellt kunskapscenter och metodstöd till regionala och kommunala program och processer”. Det är en uppgift som Folhälsoinstitutet tar på största allvar och därför i ett första skede vill fördjupa sin samverkan med Västra Götaland som utgör ett av tre pilotområden.

I Västra Götaland bedrivs arbetet med att förbättra folkhälsan både av Västra Götalandsregionen och av lokala folhälsosamordnare ute i kommunerna. "Äga lokalt, stötta centralt” är den devis som ligger till grund för samarbetet. Samarbetet ska nu förbättras med hjälp av sex utvecklingsområden för en förbättrad folkhälsa. Bland annat ska en gemensam metodbank tas fram där de som arbetar med folkhälsofrågor ska kunna hitta lokala, goda exempel på folkhälsoarbete och även arbetsmetoder som bygger på vetenskaplig grund. Dessutom ska särskilda utbildningar i folhälsoarbete tas fram för både politiker och tjänstemän. Tanken är att goda kunskaper skapar förutsättningar för goda beslut.

– För oss handlar det om att lära och lyssna för att därigenom se hur vi kan bli mer effektiva och till mer nytta för den regionala och kommunala nivån, säger Marlen Ljusberg, strateg på folkhälsoinstitutet.

För Västra Götalandsregionen och kommunerna innebär det att representanter från Folkhälsoinstitutet kliver rakt in i den pågående processen i Västra Götaland. Folkhälsochefen i Västra Götalandsregionen, Johan Jonsson, ser bara fördelar med att folkhälsoinstitutet blir en part i arbetet:

– Det lokala arbetet lyfts upp och får en ännu viktigare roll. Nu når lokala synpunkter och behov inte bara regional, utan även nationell nivå. Det är bra. Samtidigt ger engagemanget energi till vår process.



Kontaktperson: Sten-Axel Wikenstedt, Västra Götalandsregionens samordnare i folkhälsonätverksgruppen RUFF (Regional Utveckling För Folkhälsa), 0521-27 52 24, 0703-40 75 21, sten-axel.wikenstedt@vgregion.se


Läs meddelandet som PDF