I Västra Götaland har andelen helt kariesfria barn ökat markant de senaste åren, och allt färre barn har många tandskador. Men skillnaderna i tandhälsa är fortfarande stora mellan områden med olika socioekonomiska förutsättningar.
– Vårt mål är att alla barn och unga mellan tre och 23 år i Västra Götaland ska ha en god tandhälsa och få tandvård på lika villkor, säger Gunnar Henning, tandvårdsstrateg vid Tandvårdsenheten, Västra Götalandsregionen
Det finns flera exempel där forskning och extra satsningar gett resultat för tandhälsan.
Fortfarande stora skillnader i tandhälsa
Västra Götalandsregionen har bland annat genom en differentierad barntandvårdspeng och en särskild satsning med det så kallade FRAMM-projektet (fluor, råd, arena, mat och motivation) tillfört extra resurser i de områden där barnen har en sämre tandhälsa. I Västra Götalandsregionen fluorlackas barn och ungdom mot karies en gång per termin i områden med god tandhälsa och i områden med högre risk för tandskador upp till fyra gånger per termin.
– När vi jämför 12-åringar i de klinikområden som fått en högre barntandvårdspeng med jämnåriga i lågriskområden som endast fått basförebyggande vård är skillnaden tydlig. Tandhälsan i båda grupperna har förbättrats – men förbättringen är drygt tre gånger större i de utsatta klinikområdena. Trots detta är skillnaderna i tandhälsan mellan olika områden fortfarande stora, säger Gunnar Henning.
Mer forskningsmedel finns att söka
Mer forskning behövs alltså för att utveckla metoder för att nå de mest utsatta grupperna ännu bättre. Under 2013 finns 600 000 kronor kvar av forskningsmedel att söka. Pengarna går att söka från 3 oktober och en månad framåt.
– Vi vill flytta perspektivet från att förhindra sjukdom (prevention) till hälsopromotion (viljan att delta). Det är en viktig pusselbit i hälsoarbetet. Därför krävs nya strategier för att stimulera och stödja individens egen drivkraft för en bra mun- och tandhälsa, säger Gunnar Henning.
Forskning behövs inom många områden
Västra Götalandsregionen vill stödja forskningsprojekt som bygger på idéer direkt från verksamheten. Särskilt intressant är forskning där olika aktörer samverkar – offentliga och privata vårdgivare, forskningsenheter, organisationer och föreningar som är verksamma i Västra Götaland.
Exempel på områden som behöver belysas med hjälp av forskning:
Vad händer när individens egna beslut och ansvar för sin hälsa får stå i centrum? Påverkar det tandhälsan?
- Vad händer när perspektivet flyttas från förhindrande av sjukdom till hälsofrämjande åtgärder och att ge styrka och förtroende? Påverkar det tandhälsan?
- Vad händer när vi får en helhetssyn på människan? Påverkar det tandhälsan?
Projekt under 2012-2014 som fått medel för hälsopromotion
- Svensk-somaliers attityder till munhälsa och tandvård. Fokus på barnen och mötet med svensk tandvård.
- Behandlingsstudie baserad på ”Acceptance and commitment therapy” (ACT) för oral hälsopromotion hos ungdomar och unga vuxna.
- Studie av en modell med multiprofessionellt samarbete för hälsopromotion i tandvården för barn och unga