Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-01-22 14:00


Förslag till plan för personer med funktionsnedsättning godkänd


- Med det här beslutet tar vi viktiga steg för att nå full delaktighet och jämlikhet  för personer med funktionsnedsättning. Den nya planen har ett bredare grepp än tidigare. Det ger möjlighet att samordna och därmed förstärka insatser i arbetet, säger handikappkommitténs ordförande Lena Hult.

Handlingsplanen innehåller bland annat åtgärder för att öka tillgängligheten till Västra Götalandsregionens egna verksamheter genom anpassade lokaler, information i anpassade former och professionellt bemötande.

- Västra Götalandsregionen har ett särskilt ansvar att vara ett gott föredöme när det gäller att motverka utanförskap och diskriminering i alla dess former, säger Lena Hult

 Planen innehåller också insatser i syfte att öka kunskapen om funktionsnedsättningsfrågor i samhället.

- Vi måste arbeta mera med information, kunskap, attityder och värderingar. En ökad förståelse behövs för de svårigheter som personer med funktionsnedsättningar har i vardagslivet, säger Lena Hult.

Sammanlagt föreslås 31 åtgärder för att göra Västra Götaland mer tillgängligt. Handlingsplanen är en del av Västra Götalandsregionens övergripande arbete för att nå målet full respekt för de mänskliga rättigheterna.

Regionstyrelsen godkände idag planen och i februari ska ärendet upp i regionfullmäktige för slutgiltigt avgörande.

Gå in här för att läsa hela planen.



Kontaktperson: Lena Hult (s), handikappkommitténs ordförande, tel.nr. 0705-56 17 84. Lars Åke Carlsson (m), handikappkommitténs vice ordförande, tel.nr. 0705-41 54 62. Bengt Säterskog, handikappchef, tel.nr. 0705–57 37 07.


Läs meddelandet som PDF