Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2010-05-11 13:45


Beslut i regionstyrelsen 11 maj 2010:

Fortsatt satsning på tillgänglighet för funktionsnedsatta


 

Hur bred är dörren? Finns det handikapptoalett? Tillgänglighetsdatabasens logotype visar att det finns information om hur tillgängliga olika verksamheter är för personer med funktionsnedsättning. Nu ska alla nya vårdcentraler i VG Primärvård inventeras.

Riksdagen har utsett 2010 till det år då Sverige ska vara tillgängligt för alla. I budget för 2010 är det därför ett prioriterat mål att öka tillgängligheten, för personer med någon form av funktionsnedsättning, till lokaler och miljöer där Västra Götalandsregionen bedriver verksamhet. Regionstyrelsen har därför beslutat satsa sammanlagt 1,25 miljoner kronor i år och nästa år för att inventera tillgängligheten hos alla nya vårdcentraler i VG Primärvård. På sikt ska information om tillgänglighet till samtliga vårdcentraler i VG Primärvård finnas med i tillgänglighetsdatabasen på internet.

Personer med funktionsnedsättning är de som har svårt att se, höra, röra sig, svårt att tåla vissa ämnen samt svårt att tolka, bearbeta och förmedla information. I Västra Götaland har 250 000 personer en varaktig funktionsnedsättning. Många andra har en tillfällig funktionsnedsättning som till exempel en bruten arm eller stukad fot. För att besökare i förväg ska ha möjlighet att bilda sig en uppfattning om den fysiska tillgängligheten till de platser de vill besöka har tillgänglighetsdatabasen utvecklats. I den finns detaljerad information om tillgänglighet till besöksmål, butiker och offentliga lokaler som exempelvis vårdcentraler.

Dock finns inte någon av de nya vårdcentraler som tillkom i samband med införandet av VG Primärvård 1 oktober 2009 med i tillgänglighetsdatabasen. Regionstyrelsen har beslutat de nya vårdcentralerna ska få samma stöd att inventera tillgängligheten som de befintliga redan fått och satsar därför 1,25 miljoner kronor under 2010 och 2011 för att alla nya vårdcentraler i VG Primärvård, privata som offentliga, ska inventeras och läggas upp i tillgänglighetsdatabasen.

Verktyg för mätning och jämförelse av tillgängligheten

Samtidigt kommer handikappkommittén och fastighetsnämnden med egna befintliga medel vidareutveckla tillgänglighetsdatabasen så att den effektivare ska kunna användas för att mäta och följa upp tillgängligheten i lokaler och miljöer. Det blir då möjligt att enkelt exempelvis jämföra tillgängligheten på olika vårdcentraler och sjukhus eller göra jämförelser mellan kommuner och mellan landsting/regioner.

Utvecklad i Västra Götaland, använd i hela Sverige

Tillgänglighetsdatabasen är utvecklad av Västra Götalandsregionen tillsammans med Västsvenska Turistrådet, den samlade handikapprörelsen i Västsverige samt företag och kommuner i Västra Götaland. Det är den enda databas i Sverige som erbjuder möjligheter för alla typer av verksamheter att tillhandahålla tillgänglighetsinformation. Förutom inventeringar av vårdcentraler och sjukhus innehåller den även information om tillgängligheten till så skilda verksamheter som hotell, nöjesparker, bibliotek, förskolor, gästhamnar, fiskeplatser och kyrkogårdar.

Ett växande antal verksamheter utanför Västra Götaland använder också tillgänglighetsdatabasen. Turismen i Västerbotten var först, därefter har Folkets Hus och Parker, landsbygdsbutikerna, länsstyrelser,  Landstinget i Jönköpings Läns samt ett antal organisationer och kommuner i Skåne, Blekinge och Östergötland anslutit sig.

Läs mer på tillgänglighetsdatabasens webbsida: www.tillgangligt.se

Länk till pressmeddelande med kort redogörelse för samtliga ärenden.

 

Länk till bilder på politikerna i regionstyrelsen



Kontaktperson: Marianne Salén, Avdelningen funktionshinder och delaktighet, 0705-437036. Tf regiondirektör Lars-Olof Rönnqvist 0706-61 98 44.
Niclas Samsioe, presstjänsten, 0706-98 06 35. Mikael Rosengren, presstjänsten, 0702-60 64 02.


Läs meddelandet som PDF