Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2010-05-11 13:45


Kort om besluten i regionstyrelsen 11 maj, 2010


Länk till bilder på politikerna i regionstyrelsen

Fullmäktigeärenden

Fullmäktigeärendena är regionstyrelsens förslag till beslut i regionfullmäktige.

 

Ansvarsfrihet 2009 för samordningsförbunden

Regionstyrelsen beslutade föreslå regionfullmäktige att bevilja ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2009 för de nitton samordningsförbund som bedriver verksamhet enligt lagen om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser i Västra Götaland.

Kommunalförbundet Avancerad Strålbehandling - ansvarsfrihet för 2009

De sju landsting och regioner som har egna universitetssjukhus bildade 2006 kommunalförbundet Avancerad Strålbehandling för att gemensamt investera i och driva en anläggning för partikelbestrålning av cancerpatienter.

Regionstyrelsen beslutade föreslå regionfullmäktige att godkänna årsredovisningen för kommunalförbundet Avancerad Strålbehandling samt att bevilja direktionen ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2009.

Kommunalförbundet Avancerad Strålbehandling - budget 2011

Kommunalförbundet Avancerad Strålbehandling har överlämnat förslag till budget för 2011 samt en plan för ekonomin under den kommande treårsperioden. Regionstyrelsens beslutade föreslå regionfullmäktige att budgetramen och verksamhetsplanen godkänns.

Motion om att kartlägga risker med avgaser i sjukhusens friskluftintag

I en motion till regionfullmäktige föreslår Göran Larsson (MP) och Ingrid Bergman (MP) att Västra Götalandsregionen ska kartlägga riskerna med att avgaser från helikoptrar och bilar sugs in i friskluftsintag på sjukhusen. Ärendet har tidigare återremitterats för kompletteringar till fastighetsnämnden och regionkansliet.

Efter kontakt med Västfastigheter gör regionkansliet bedömningen att arbete i motionens riktning pågår i och med de regelbundna besiktningar av sjukhusens ventilationssystem som beskrivits av fastighetsnämnden. Regionstyrelsen beslutade därför att föreslå regionfullmäktige att motionen är besvarad med fastighetsnämndens yttrande.

Motion om kultur på recept

Birgitta Losman med flera (MP) föreslår i en motion att Västra Götalandsregionen ska undersöka möjligheterna att genomföra ett pilotprojekt med kultur på recept i samverkan med lämpliga aktörer. Regionstyrelsen beslutade föreslå att regionfullmäktige avslår motionen och hänvisade till ett yttrande från hälso- och sjukvårdsutskottet som bland annat slår fast att resultaten från studier inom området på andra håll i Sverige bör inväntas och utvärderas innan möjligheterna för ett pilotprojekt i Västra Götalandsregionen undersöks.

Styrelsen beslutade även att regiondirektören får i uppdrag att följa utvecklingen på området och återkomma med initiativ när resultaten från de pågående studierna är klara.

Kristdemokraterna och Miljöpartiet reserverade mot beslutet till förmån för motionen.

 

Styrelseärenden

Styrelseärenden är de ärenden som avgörs i regionstyrelsen.

 

Delårsrapport mars 2010 för regionfullmäktige och regionstyrelsen

Delårsrapporten mars 2010 för regionfullmäktiges och regionstyrelsens egna verksamheter visar på ett resultat på 268 miljoner kronor i mars och ett beräknat resultat på 85 miljoner kronor för helåret. I budgeten för 2010 bedömdes resultatet för helåret 2010 bli ± 0 kronor. Regionstyrelsen beslutade lägga marsrapporten med godkännande till handlingarna.

Uppföljning till regionstyrelsens uppdrag till regiondirektör och utskotten

Två gånger om året lämnar regionkansliet in en rapport om arbetsläget i de uppdrag regionstyrelsen gett utskotten eller regionkansliet. Den nu inlämnade rapporten gäller perioden 22 september 2009 till 23 mars 2010. Regionstyrelsen beslutade lägga rapporten till handlingarna.

Omfördelning av Västra Götalandsregionens driftsbidrag till de regionala föreningsarkiven

Kulturnämnden och arkivnämnden föreslår i samråd att driftsbidragen till de fyra förenings- och folkrörelsearkiven i Västra Götaland överförs från kulturnämnden till arkivnämnden.

Arkivnämnden hanterar redan idag Göteborgs stads folkrörelsearkiv. Folkrörelsearkivens verksamheter är därmed välbekanta för arkivnämnden. Regionstyrelsen beslutade att för 2010 omfördela regionbidrag om 1,6 miljoner kronor från kulturnämnden till arkivnämnden samt att folkrörelsearkiven i 2011 års budget hänförs till arkivnämnden.

Tillgänglighetsdatabasen – finansiering av fortsatt verksamhet

Regionstyrelsen beslutade bevilja handikappkommittén ett anslag på totalt 1250 miljoner kronor, 750 000 kronor för 2010 och 500 000 kronor för 2011, för finansiering av återstående inventering och reglering av hälso- och sjukvårdsenheter i tillgänglighetsdatabasen. Tillgänglighetsdatabasen finns på internet och ger information om olika lokalers och miljöers tillgänglighet, däribland sjukhus, vårdcentraler och andra hälso- och sjukvårdslokaler.

Läs mer i separat pressmeddelande.

Skrivelse till regeringen om sanering av PCB i fogar vid Kärnsjukhuset i Skövde

Regionstyrelsen beslutade skicka en skrivelse till miljödepartementet med en begäran om att utreda möjligheterna att ge dispens för att senarelägga PCB-sanering vid Kärnsjukhuset i Skövde. Enligt förordningen (2007:19) om PCB m.m. ska byggnader med mjukfogar som innehåller PCB (polyklorerade bifenyler) ska vara sanerade senast 20 juni 2013. Det har dock visat sig att det kommer att innebära stora svårigheter att genomföra återstående sanering av alla invändiga fogar på Kärnsjukhuset inom angiven tid med aktuella krav på sjukvårdsproduktion.

Yttrande över Förstudie väg 549 tvärförbindelse mellan E20 och väg 40

Regionstyrelsen beslutade att avge yttrande över ”Förstudie väg 549 tvärförbindelse mellan E20 och väg 40” enligt förslag från beredningsgruppen för regionutveckling (BRU). Yttrandet pekar bland annat på vikten av att prioritera sträckorna Slamby - Åstebo och Åstebo – Jeriko på gränsen mellan Partille och Lerums kommuner samt betydelsen av att Göteborgsregionen (GR) och BRU är de som ska bedöma vilken standard vägen ska ha på lång sikt – förbindelse för lokal och regional trafik eller ett alternativ för nationell trafik. Beslutet om att införa trängselskatt i Göteborg behöver också beaktas samt följdverkningarna på övriga vägsystemet om tvärleden byggs ut med hög standard.

Miljöpartiet reserverade sig mot beslutet.

Återremitterat

Regionstyrelsen beslutade att återremittera ärende 10 om Alternativa sätt att finansiera regiongemensamma IT-lösningar. Regiondirektörens uppdrag att redovisa alternativa finansieringsformer är fullgjort och resulterade i tre förslag till finansieringsformer. Regionstyrelsen beslutade dock att återremittera ärendet eftersom man vill disktera ärendet ytterligare inom partierna innan beslut.

 



Kontaktperson: Tf regiondirektör Lars-Olof Rönnqvist 0706-61 98 44.
Niclas Samsioe, presstjänsten, 0706-98 06 35. Mikael Rosengren, presstjänsten, 0702-60 64 02.


Läs meddelandet som PDF