Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2013-10-09 14:00


Från Hälso- och sjukvårdsutskottet


Förslag om höjd åldersgräns för subventionerade p-piller


Hälso- och sjukvårdsutskottet föreslår att åldersgränsen för att få subventionerade p-piller höjs från 19 till 25 år och att självkostnaden blir som mest 100 kr. Syftet är att minska antalet oönskade graviditeter och att undvika aborter. Västra Götalandsregionen följer därmed rekommendationen från Sveriges kommuner och landsting som syftar till att skapa lika förutsättningar för alla oavsett var i landet man bor.

Oönskade graviditeter och aborter är som vanligast upp till 25 år. Höjningen av åldersgränsen innebär att ytterligare cirka 30 000 kvinnor i Västra Götaland kan komma att omfattas av subventionen. För att få subventionen måste det preventivmedel man väljer ingå i läkemedelsförmånen, vilket många p-piller idag inte gör. Det gör inte heller p-ring eller p-plåster.

Hur stor kostnaden blir för Västra Götalandsregionen beror på hur många kvinnor i åldern 20-25 år som kommer att utnyttja subventionen. En del kommer sannolikt att välja preparat som ligger utanför läkemedelsförmånen. Idag kostar preventivmedelssubventionen mellan 12 och 13 miljoner kronor för Västra Götalandsregionen.

De nya reglerna föreslås gälla från och med 1 mars 2014. Regionfullmäktige beslutar om förslaget.

Folkpartiet reserverade sig till förmån för eget yrkande.


 

Förskrivningen av sömnmedel och lugnande medel ska minska

Hälso- och sjukvårdsutskottet har godkänt en handlingsplan för att minska förskrivningen av sömnmedel och lugnande medel. Förskrivningen av dessa läkemedel i Västra Götalandsregionen är högst i landet sedan många år. Det finns också stora variationer inom regionen.

Den höga förskrivningen beror sannolikt på tradition såväl bland förskrivare som hos patienter. Kunskapen hos allmänheten är förmodligen låg när det gäller den begränsade nyttan av sömngivande och lugnande medel.

Handlingsplanen innehåller fem delar;
• information och utbildning till förskrivare
• att tydliggöra ledningens ansvar
• utveckla styrsystemen så att de stödjer en minskad förskrivning
• kunskapshöjning och information till allmänheten
• utveckla och öka användningen av icke farmakologiska metoder till exempel psykoterapi, fysisk aktivitet, ångest- och stresshanteringskurser och KBT-behandling.

Framför allt är det förskrivningen till nya patienter som ska minska. Projektet kommer också att undersöka behovet av särskilda resurser för stöd och hjälp till patienter som använt läkemedlen under lång tid och som vill sluta. Det är också viktigt att säkra tillgången till andra metoder såsom KBT och psykoterapi.

Ungefär 10 procent av invånarna i Västra Götaland använder sömnmedel och lugnande medel. Sömnbesvär drabbar betydligt fler kvinnor än män, ungefär 70 procent av användarna är kvinnor. Också depression och ångestsjukdomar drabbar betydligt fler kvinnor än män.



Kontaktperson: Helen Eliasson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, tel 0761-410269,
Jonas Andersson (FP), vice ordf i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0708-377853, Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, tel 0730-771177, Åsa Elofsson, kommunikationsavdelningen, 0708-801619


Läs meddelandet som PDF