Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2010-02-10 14:51


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 10 februari


Strategi för utveckling av cancersjukvården

Hälso- och sjukvårdsutskottet har fastställt en strategi för utveckling av cancersjukvården i Västra Götalandsregionen.

Strategin berör bland annat områdena förebyggande arbete inom exempelvis kost, rökning, alkolhol, motion och solstrålning. Ett annat viktigt område är att förbättra vårdprocesser och ledtider inom vården av bröstcancer, prostatacancer, tjocktarms- och ändtarmscancer.

Vidare ska den palliativa vården utvecklas och den patientfokuserade forskningen stärkas. För att höja kvaliteten i vården bör behandling av sällsynta sjukdomar koncentreras till färre sjukhus. Detta arbete har redan påbörjats.

Handlingsplaner ska nu tas fram för respektive område. 

 

Åtgärder för förbättrad sjukskrivningsprocess

Västra Götalandsregionen har de senaste åren arbetat för att förbättra kvaliteten och effektiviteten i arbetet med sjukskrivningar. Det har bidragit till att sjukskrivningarna har minskat. För 2010 och 2011 får Västra Götalandsregionen del av statens så kallade sjukskrivningsmiljard. Statsbidraget kan uppgå till 160 miljoner kronor för regionens del. Regionfullmäktige har avsatt 100 miljoner kronor i budgeten för 2010 avseende förväntat statsbidrag. 

Hälso- och sjukvårdsutskottet har nu beslutat hur statsbidraget ska hanteras. Åtgärderna består dels av en fortsättning och utveckling av det arbete som pågått sedan 2006 och dels av konkreta åtgärder. 

Beslutet innebär bland annat att alla vårdenheter ska ha tillgång till stöd från processledare för rehabiliterings- och sjukskrivningsprocessen samt försäkringsmedicinsk utbildning. Det ska ockå finnas försäkringsmedicinskt ansvarig person på alla enheter.

Västra Götalandsregionen ska också analysera och utarbeta handlingsplaner för att utveckla en mer jämställd och kvalitetssäker utveckling av sjukskrivningarna. Ett annat krav är att förbättra kvaliteten på de medicinska underlagen.

En handlingsplan ska också tas fram för att kunna skicka sjukintyg från vården till Försäkringskassan elektroniskt.

Meningen med sjukskrivningsmiljarden är att utveckla kvaliteten i sjukskrivningsprocessen. Sjukskrivning ska bli en del av vård och behandling och användas med samma precision som vid förskrivning av läkemedel. Landstingen träffar varje år överenskommelser med Försäkringskassan om exakt hur de ska gå tillväga, och resultatet rapporteras sedan till Försäkringskassan.

 

Årsredovisning för hälso- och sjukvårdsutskottet

Hälso- och sjukvårdsutskottets resultat för 2009 uppgick till -14 miljoner kronor. Det framgår av utskottets årsredovisning som fastställdes idag. Orsaken är bland annat ökade kostnader för smittskyddsverksamheten och vård till asylsökande samt ökade kostnader för ortopedisk vård och nya influensan.

Underskottet är dock 102 miljoner kronor bättre än budget då regionstyrelsen medgivit HSU att disponera 126 miljoner kronor av styrelsens egna kapital.  

Utskottet begär att för 2010 få utnyttja totalt 46 miljoner kronor ur regionstyrelsens egna kapital för ryggoperationer och förstärkt vårdgaranti för barn och unga med psykisk ohälsa.

 



Kontaktperson: Jonas Andersson (fp), ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0708-37 78 53
Martin Andreasson (m), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0709-75 75 44 Lars-Olof Rönnqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0706-619844 eller Åsa Sundell, informationsavdelningen, 0708-80 16 19


Läs meddelandet som PDF