Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-09-10 15:20


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 10 september


Handlingsprogram mot övervikt och fetma

Västra Götalandsregionen har tagit fram ett handlingsprogram mot övervikt och fetma. Syftet är att vända den kraftiga utvecklingen av övervikt och fetma hos barn och vuxna.

Programmet innehåller hälsofrämjande, förebyggande och behandlande insatser för att minska övervikt och fetma. Det riktar sig främst till hälso- och sjukvårdspersonal, tjänstemän, politiker och kommunal skolhälsovård, men även företagshälsovård, patientorganisationer och idrottsföreningar kan dra nytta av programmet.

- Det är viktigt att samverka på olika nivåer i samhället för att uppnå effekter i rätt riktning, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Lars-Olof Rönnqvist.

Stort folkhälsoproblem

Fetma är på väg att bli ett stort folkhälsoproblem. Sedan 1980 har fetma hos barn ökat femfaldigt och dubblerats hos vuxna. Inom många kommuner i Västra Götaland lider upp till var femte medborgare av fetma. Särskilt utsatta är barn och unga vuxna, vissa invandrargrupper, ekonomiskt utsatta personer med låg utbildning samt patienter med psykisk sjukdom och olika typer av läkemedelsbehandling.

Generellt har förekomsten av övervikt och fetma ökat betydligt både bland barn och vuxna. Andelen överviktiga 10-åringar har ökat från cirka 8 procent 1984 till 17 procent 2004. Förekomsten av fetma ökar framför allt i åldern 20-40 år. Övervikt och fetma är dessutom viktiga orsaker till allvarliga och vanligt förekommande sjukdomar som diabetes, hjärt-kärlsjukdomar, cancer och belastningsskador.

- Etablerad fetma är mycket svårbehandlad. Därför är hälsofrämjande och förebyggande insatser viktiga att samverka kring, framför allt med kommunerna för insatser i förskola och skola, säger folkhälsochef Johan Jonsson.

Åtgärder

Handlingsprogrammet innehåller ett flertal åtgärder:

  • Följa upp längd, vikt och midjemått hos barn och vuxna samt hos vissa riskgrupper inom sjukvården, t ex personer med diabetes och högt blodtryck.
  • Ta fram ett utbildningsprogram och ett beslutsstöd för personal inom hälso- och sjukvården.
  • Ta fram en långsiktig plan för att klara tillgängligheten inom fetmakirurgi.
  • Utveckla ersättningssystemet så att det tar hänsyn till hälsofrämjande och förebyggande insatser.
  • Identifiera grupper i samhället som riskerar att utveckla fetma och att arbeta fram lokala handlingsprogram för hälsofrämjande och förebyggande insatser.
  • Följa utvecklingen av övervikt och fetma i Västra Götaland. 

Handlingsprogrammet ska även behandlas av folkhälsokommittén den 12 september. 

 

Doft- och rökfritt i sjukvården

Endast doftfria rengöringsprodukter, t ex tvål och tvättmedel ska användas i sjukvården i Västra Götalandsregionen. Likaså bör sjukvårdspersonalen använda endast parfymfri kosmetika och hudvårdsartiklar.

Det framgår av de regiongemensamma riktlinjer om dofter och tobaksrök som hälso- och sjukvårdsutskottet idag fick information om. Syftet med riktlinjerna är att inte utsätta någon annan person för tobaksrök eller påträngande dofter. 

Sedan tidigare är samtliga sjukhus helt rökfria. All rökning ska ske utomhus och det är förbjudet för personal att röka i samma kläder som de använder vid kontakt med patienter.

Västra Götalandsregionen vädjar också till patienter och besökare att avstå från doftande produkter vid besök på t ex sjukhus och vårdcentraler.

 

36 miljoner för bättre tillgänglighet för barn och unga med psykisk ohälsa

Västra Götalandsregionen har fått 36 miljoner kronor från staten för att förbättra tillgängligheten till hälso- och sjukvården för barn och unga med psykisk ohälsa.

Statsbidraget ska användas till att förstärka de insatser som redan påbörjats för att höja vårdkvaliteten, öka personalens kompetens och förbättra tillgängligheten. Målet är att regionen ska uppfylla nuvarande vårdgaranti samt den förstärkta vårdgarantin 2011 med en väntetid på högst 30 dagar för utredning och behandling.

De verksamheter som berörs är barnavårdscentraler, familjecentraler, den öppna barnhälsovården, primärvården, barn- och ungdomshabiliteringen samt barn- och ungdomspsykiatrin.

 

 

 



Kontaktperson: Jonas Andersson (fp), ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0708-37 78 53
Martin Andreasson (m), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0709-75 75 44, Karin Engdahl (s), ordf i folkhälsokommittén, 0709-10 29 07 Lars-Olof Rönnqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0706-61 98 44 Åsa Sundell, informationsavdelningen, 0708-80 16 19


Läs meddelandet som PDF