Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2012-10-10 15:15


Handlingsplan för bättre vård och omsorg för sjuka äldre

Från hälso- och sjukvårdsutskottet 10 oktober


Handlingsplan för bättre vård och omsorg för sjuka äldre

Hälso- och sjukvårdsutskottet har antagit en handlingsplan för att förbättra vården och omsorgen för de mest sjuka äldre i Västra Götaland. Målet är att den enskilde ska uppleva trygghet och säkerhet, kontinuitet och samordning, värdighet och välbefinnande oavsett var i vårdkedjan hon eller han befinner sig eller vilka vårdbehov hon eller han har.

Handlingsplanen innehåller förslag till aktiviteter och åtgärder inom såväl primärvården som sjukhusvården och den kommunala vården. Vården och omsorgen ska vara samordnad, sammanhållen och jämlik, vilket förutsätter att äldreomsorg, hemsjukvård, primärvård och sjukhusvården samverkar runt de äldre.

Majoriteten av de äldre i Sverige mår bra och klarar sig själva långt upp i åren men äldre personer med stora vårdbehov är en växande grupp i samhället. Idag finns 285 000 personer i Västra Götaland som är 65 år och äldre. Fram till 2020 kommer gruppen som är 65-79 år att öka med 19 procent och gruppen över 80 år att öka med 8 procent.

Krav på samverkan

För många äldre som har flera sjukdomar samtidigt och en skör livssituation ställs stora krav på att vården och omsorgen samverkar. Dagens hälso- och sjukvård är ofta organiserad efter diagnoser och i mindre grad utifrån sjuka äldres behov. Det kan leda till problem med att orientera sig, att hitta rätt och att hantera alla kontakter med vården och omsorgen. Många faller mellan stolarna och ett stort ansvar får tas av anhöriga och närstående. Inte sällan hamnar äldre på sjukhus för sjukdomstillstånd som en väl fungerande primärvård och äldreomsorg hade kunnat förebygga. För att allt fler äldre med bristande hälsa ska kunna leva ett gott liv krävs att äldreomsorg, primärvård, hemsjukvård och sjukhus samverkar på ett bättre sätt än idag.

Handlingsplanen beskriver flera olika insatsområden för att förbättra vården och omsorgen för de mest sjuka äldre. Några av dessa är tillgänglig och samordnad information, hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande verksamhet, samordnad vårdplanering, god och säker läkemedelsbehandling, god demenssjukvård och vård i livets slutskede, specialistsjukvård i hemmet och möjlighet till direktinläggning på sjukhus.

Förslag till åtgärder

I handlingsplanen föreslås bland annat att
• Sjukvårdsrådgivningen 1177 utvecklas och breddas så att det blir vårdens ”callcenter” och en naturlig ingång till vården. Målet är att den enskilde alltid ska få rätt information och vägledning.
• Personer som har insatser från en eller flera vårdgivare ska få en sammanhållen vårdplan. Vårdplanen ska ange vad patienten ska vara uppmärksam på, vad som ingår i vården, vem som är ansvarig för de olika insatserna och vem som ansvarar för samordningen.
• En läkemedelsgenomgång ska göras en gång per år för alla över 75 år. Målet är att minska olämpliga läkemedel och olämpliga läkemedelskombinationer.
• Utveckla specialistsjukvård i hemmet i samverkan mellan primärvård, sjukhusvård och den kommunala vården. Målet är att minska behovet av besök på sjukhusens akutmottagningar.
• Ta fram rutiner för att identifiera personer som riskerar att bli undernärda.
• Ta fram rutiner för att i tid upptäcka personer som har särskilda behov av mun- och tandvård.

Arbetet med att ta fram planen har skett i bred samverkan mellan representanter från kommun, primärvård och sjukhusvård.



Kontaktperson: Helen Eliasson (S), hälso- och sjukvårdsutskottets ordförande, 0761-410269,
Jonas Andersson (FP), hälso- och sjukvårdsutskottets vice ordförande, tel 0708-377853 Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0730-771177 Åsa Elofsson, informationsavdelningen, 0708-801619


Läs meddelandet som PDF