Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2010-01-27 13:30


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 27 januari

Västra Götalandsregionen bygger Bild- och interventionscentrum


Västra Götalandsregionen ska uppföra ett Bild- och interventionscentrum på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. I Bild och interventionscentrum kommer medicinska verksamheter som använder olika avancerade metoder med bilder för diagnostik och behandling att samlas. Här kommer det att finnas operationsmiljöer med bildgivande utrustningar som MR (magnetresonans), PET (positronemissionstomografi) och CT (computed tomography - datortomografi) samt en cyklotron för egen produktion av radioaktiva ämnen för medicinskt bruk. Totalt rör det sig om en satsning på närmare 1,3 miljarder kronor. Byggstart sker 2012 och de första patienterna kommer att kunna tas emot 2015.

Hälso- och sjukvårdsutskottet beslutade idag att föreslå regionstyrelsen genomföra etapp ett och två av byggnationen och samtidigt bevilja fastighetsnämnden en låneram om 837 miljoner kronor för de båda första etapperna.

Patienter med cancer och svår hjärtsjukdom hör till de grupper som kan få effektivare behandling, minskade risker för biverkningar och kortare behandlingstider genom tillkomsten av Bild- och interventionscentrum. Centrumet kommer också att bidra till att kompetensen och kunskapen utvecklas inom diagnos- och behandlingsområdet och på så sätt fylla en väsentlig plats i Västra Götalandsregionens långsiktiga utveckling inom biomedicin och hälsa. Samtidigt kan Bild- och interventionscentrum stärka regionens profil inom forskning, utveckling och riksspecialistvård och göra regionen till en attraktiv samarbetspartner för industrin.

Bättre och mer effektiv diagnostik och behandling

Tekniker som använder bilder ökar alltmer inom vården och ger nya möjligheter att kombinera diagnostik och behandling vid ett och samma tillfälle. Tillgång till PET-CT förbättrar diagnostik och underlättar bedömning av sjukdomens utbredning och ger samtidigt möjligheter till bättre planering av själva strålningen av cancerpatienter.

Även MR-bilder används som underlag för strålbehandling. Vid bland annat prostatacancer är varje millimeter som det bestrålade område kan minskas av betydelse för att förebygga akuta och sena biverkningar. Det sistnämnda är av stor betydelse för att kunna bestämma om man ska ge lokalt aggressiv terapi – kirurgi eller strålbehandling – eller generell terapi, exempelvis cellgifter.

Vid operationer är bilden numer ett centralt instrument och metoder som bygger på bilder viktiga redskap i operationsmiljön. Ett antal rum i Bild- och interventionscentrum kommer att byggas som så kallade hybridsalar, salar utrustade för både undersökningar med olika bildgivande metoder och för kirurgiska ingrepp. I dessa kommer att vara möjligt att genomföra ingrepp med både kateterburen intervention och diagnostik samt öppen kirurgi.

Produktion av radiofarmaka

Bild- och interventionscentrum kommer att utrustas med en cyklotron för beredning av radioaktiva ämnen, så kallade radiofarmaka, som injiceras på patienten vid diagnostik med PET och CT. Dessa ämnen måste produceras strax innan behandlingen och därför måste patienter som ska undersökas med dessa apparater idag skickas till Uppsala eller Köpenhamn där cyklonutrustning finns.  Tack vare den planerade cyklotronen och specialutformade laboratorier i Bild- och interventionscentrum kommer invånarna i Västra Götaland att kunna få dessa typer av undersökningar på hemmaplan.

Flexibelt hus förberett för framtidens teknik

Bild- och interventionscentrum planeras för framtidens bildgivande teknik. Byggnaden kommer att vara anpassad för funktioner och utrustning som ska installeras om fem till tio år. Av detta skäl planeras byggnaden med extremt hög teknisk nivå. Det gäller såväl själva grundstommen, som ska klara av att bära utrustning som väger flera ton, som infrastrukturen för IT och distribution av bild och video, som dimensioneras för att effektivt och säkert kunna hantera de stora mängder bilddata som utrustningen producerar.

Byggnaden kommer även att förberedas för en mycket hög nivå på luftkvalitet. Hybridsalar och interventionsenheter kräver ultraren luft (luft fri från bakterier). Byggnaden kommer också att utformas för att ge maximal flexibilitet och göra det möjligt att anpassa lokalerna till ny medicinsk utrustning allt efter sådan utvecklas. Exempelvis kommer fasaderna att kunna öppnas för att det lätt ska gå att byta ut och/eller installera tung och skrymmande teknisk utrustning.

Forskning, utveckling och utbildning

Bild- och funktionsdiagnostik är ett medicinskt fält i mycket snabb utveckling. Bild- och interventionscentrum planeras därför i nära samverkan mellan Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU) och Sahlgrenska akademin, eftersom detta centrum inte enbart ska utgöra en sjukvårdsresurs utan även stärka Västra Götalandsregionens verksamhet inom klinisk forskning, metodutveckling och utbildning.

God tillgång till avancerad bild- och funktionsdiagnostik krävs för att säkra regionens ställning som en attraktiv samarbetspartner i medicinsk forskning och metodutveckling, som idag bedrivs i nationell/internationell samverkan och konkurrens. För att framtidssäkra den högteknologiska resurs som ett Bild- och interventionscentrum utgör utvecklas även nya samarbetsformer mellan vård och medicinsk forskning å ena sidan, och medicinteknisk forskning vid Chalmers Tekniska Högskola och inom medicintekniskt näringsliv å andra sidan. Bild- och interventionscentrum dimensioneras för att vid sidan om sjukvårdsproduktion även erbjuda tid för forskning och metodutveckling, av avgörande betydelse för att garantera ett långsiktigt optimalt utnyttjande av denna regionala resurs.

Den snabba utvecklingen inom bild- och funktionsmedicin ställer också stora krav på anpassning av utbildning av vårdpersonal liksom av medicinteknisk personal. En viktig aspekt i planeringen av Bild- och interventionscentrum är att skapa goda lokalmässiga och tekniska lösningar för att bedriva utbildning av olika medicinska och medicintekniska yrkesgrupper involverade i bild- och interventionsverksamheten inom regionen. Bild- och interventionscentrum ska utgöra ett interaktivt kunskaps- och utvecklingscentrum för all bild- och funktionsverksamhet i hela Västra Götalandsregionen.

Kort ordlista:

CT
Computed tomography – datortomografi eller så kallad skiktröntgen. Numera används en kombination av PET och CT, vilket ger information om både molekylärbiologi och anatomiska detaljer.

MR
Magnetresonans. Magnetkameran används för att upptäcka och kartlägga sjukdomar och tillstånd som är dolda eller svåra att se med andra metoder och utrustningar. Några exempel är tumörer, aneurysm (pulsåderbrock), ögonsjukdomar, sjukdomar i hjärnans blodkärl, men också olika organ, mjukdelar och vissa skelettsjukdomar.

PET
Positronemissionstomografi är en så kallad ”molecular imaging-teknik”, som studerar biokemiska förlopp, bindning till receptorer, celltillväxt med flera cellulära fenomen. Radioaktiva isotoper injiceras i patienten och sänder sedan ut en svag strålning som registreras av PET-kameran.

 

I Bild- och interventionscentrum på Sahlgrenska sjukhuset kommer det att finnas operationsmiljöer med bildgivande utrustningar, MR (magnetresonans), PET (positronemissionstomografi) och CT (computed tomography - datortomografi) samt cyklotron för egen produktion av radiofarmaka. Arkitekt för projektet är Pyramiden Arkitekter AB.
Klicka på bilden för högupplöst version.

 

 

Bild- och interventionscentrum kommer att ligga centralt på Sahlgrenska sjukhusets som en integrerad enhet med direkt koppling till övrig verksamhet i kringliggande byggnader.
Klicka på bilden för höggupplöst version.
 

168 miljoner till rehabiliteringsgarantin

Västra Götalandsregionen får 168 miljoner kronor i statsbidrag för rehabiliteringsgarantin för 2010.

Rehabiliteringsgarantin innebär att patienter som har smärta i rygg, nacke och axlar eller lättare/medelsvåra depressioner, olika typer av ångest och stress ska få medicinsk behandling och rehabilitering efter att hälso- och sjukvården gjort en medicinsk bedömning och utredning. Dessa diagnoser utgör hälften av alla sjukskrivningar.

Syftet är att stärka den enskildes ställning i sjukskrivningsprocessen så att han/hon får tillgång till medicinsk behandling och rehabilitering i större utsträckning än i dag. Målet är att förbättra arbetsförmågan och kunna återgå i arbete efter behandling och rehabilitering.

 

67 miljoner investeras i strategisk utrustning

Hälso- och sjukvårdsutskottet har godkänt fördelningen av 67 miljoner kronor till strategiska utrustningsinvesteringar till sjukhusen i Västra Götalandsregionen. Pengarna fördelas bland annat till uppdatering av strålbehandlingsutrustning vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset samt uppgradering av MR-kameror vid SU, NU-sjukvården och Kungälvs Sjukhus.

 

36 miljoner till förstärkt vårdgaranti för barn och unga

Hälso- och sjukvårdsutskottet har fördelat 36 miljoner kronor till hälso- och sjukvårdsnämnderna för att förstärka vårdgarantin för insatser till barn och unga med psykisk ohälsa.



Kontaktperson: Jonas Andersson (fp), ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet. Martin Andreasson (m), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0709-757544.
Lars-Olof Rönnqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0706-619844. Mia Edström, projektledare BoIC, 0707 – 64 01 90. Lennart Ring, planeringschef Sahlgrenska Universitetssjukhuset, 0708 - 63 07 64. Åsa Sundell, informationsavdelningen, 0708-80 16 19.


Läs meddelandet som PDF