Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-05-14 15:10


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 14 maj


 

Ny rapport visar på flera förbättringar i vården

 

Vid hälso- och sjukvårdsutskottets möte presenterades den fjärde verksamhetsanalysen som följer upp hälso- och sjukvården i Västra Götalandsregionen. Rapporten Verksamhetsanalys 2007 visar på flera positiva förändringar inom vården. Bättre tillgänglighet, större förtroende till vården och minskade väntetider är några exempel på en god utveckling. Nya avsnitt i årets rapport är kapitlet om barnens vårdkonsumtion och ett avsnitt om undvikbar slutenvård.

Tillgängligheten till vården blir allt bättre

Telefontillgängligheten har förbättrats till primärvården. Alla områden visar en något bättre tillgänglighet än riksgenomsnittet

Förbättringen är särskilt stor i Göteborg. Även tillgängligheten till besök inom en vecka är nu något bättre i riket.

Antalet som väntat mer än 90 dagar på ett besök inom ortopedi har halverats under 2007. Försämringar ses framförallt i antalet väntande till gynekologi-, ögon- och öron-, näsa- halsmottagningar.

Tillgängligheten har förbättrats påtagligt till de flesta planerade operationer. Det totala antalet väntande har minskat. Framförallt ses minskningar av antalet patienter som väntat mer än 90 dagar. Projektet Öppna jämförelser har visat att det inom de flesta jämförda områden utförs fler planerade operationer i Västra Götalandsregionen än i riket. Där redovisas också att tillgängligheten till vård är relativt god i ett nationellt perspektiv.


Vården får allt bättre betyg

Fortfarande har bara hälften av befolkningen stort eller mycket stort förtroende för primärvården. Däremot visar rapporten att befolkningen ger vården allt bättre betyg. Fler personer upplever att de har tillgång till den vård de behöver och känner större förtroende till vården på sjukhus och vårdcentraler. Väntetiden till besök inom primärvård och sjukhusvård upplevs som rimlig. Männen är mer nöjda med vård och behandling vid sjukhus än kvinnor men för övrigt ses inga större könsskillnader.


Färre avlider före 75 års ålder

Det har skett en dramatisk minskning av patienter som avlider före 75 års ålder. Minskningen är ca 30 procent under 10 år och den beror framförallt på minskad dödlighet i hjärtkärlsjukdomar. Den förtida dödligheten är väsentligt högre för män och det finns stora skillnader mellan olika områden i regionen, vilket belyses i rapporten.


Kraftigt sjunkande dödlighet inom dialysvård

Liksom tidigare år redovisas en sammanställning av resultat från nationella kvalitetsregister. Sammanställningen visar att behandling av blodsocker och blodtryck är bättre än riksgenomsnitt både vid sjukhus och inom primärvård. Däremot kommer behandling av blodfettsrubbningar behöva förbättras. I rapporten redovisas de viktigaste variablerna uppdelat på respektive sjukhus och primärvårdsområden. Det finns en betydande variation i vilken utsträckning centrala mål har uppnåtts.

Dialysvården har förbättrats i Sverige med kraftigt sjunkande dödlighet. Däremot ser behandlingen olika ut beroende på var du befinner dig i länet. Liksom tidigare når män behandlingsmål i mindre utsträckning än kvinnor.


Konsumtion av slutenvård minskar

Allt fler individer har kontakt med primärvården jämfört med den specialiserade öppenvården. Konsumtionen av slutenvård i Trestadsområdet och Norra Bohuslän som varit bland de högsta i regionen har minskat tydligt. Fortfarande finns det dock väsentliga skillnader mellan hur mycket slutenvård som konsumeras inom regionens olika delar. Lägst är den i centrala Göteborg vilket sannolikt beror mest på ett bättre hälsoläge.

Ett nytt mått från projektet Öppna jämförelser är undvikbar slutenvård. Det lanseras som ett mått på kvaliteten i den öppna vården. God förebyggande behandling av t.ex. astma och hjärtsvikt kan förväntas minska risken för dyrbar slutenvård. I rapporten redovisas detta mått uppdelat på regionens områden. Det finns tydliga skillnader vars betydelse är oklar. Liksom annan slutenvårdskonsumtion är den undvikbara slutenvården högre för män.


Kostnaderna för läkemedel ökar

Kostnaderna för läkemedel fortsätter att öka. Men trots att en rad nya dyra läkemedel tillkommit är deras andel av den totala sjukvårdskostnaden oförändrad.

Det finns stora skillnader i hur vanliga preparat används inom regionen vilket kan tala för att det finns en underbehandling av vanliga sjukdomar. Användningen av hjärt-kärlläkemedel är högst inom Sjuhärad och lägst inom Mittenälvsborg. Ofta används dessa läkemedel för att förebygga insjuknande i hjärtkärlssjukdomar såsom hjärtinfarkt och stroke. Generellt sett använder kvinnor fler och billigare läkemedel än män. Tidigare analyser visar att det finns en logisk förklaring till de flesta skillnader mellan könen. För hjärt-kärlläkemedel gäller det omvända att män använder mer läkemedel men billigare preparat.


Låga hälso- och sjukvårdskostnader

I ett nationellt perspektiv har Västra Götalandsregionen låga hälso- och sjukvårdskostnader.

 

Ny prislista inom folktandvården

 

Från och med 1 juli gäller nya priser inom folktandvården i Västra Götalandsregionen. Priset på undersökningar och behandlingar blir både dyrare och billigare. Enklare undersökningar och förebyggande vård blir något billigare medan mer omfattande behandlingar blir något dyrare. 

 

Från och med 1 juli gäller även en ny tandvårdsförsäkring som bland annat innebär att alla som har fyllt 20 år får ett bidrag till regelbundna tandvårdsbesök. Bidraget uppgår till 300 kronor vartannat år för alla i åldern 30 till 75 år och 600 kronor vartannat år för personer mellan 20 och 29 år samt över 75 år. Dessutom införs ett högkostnadsskydd som ger patienten en lägre kostnad för dyra tandvårdsbesök.

 

Prislistan beslutas av regionfullmäktige.

 

Fotnot: I Västra Götalandsregionen gäller fri tandvård upp till 20 år. Från och med 2009 gäller fri tandvård upp till 21 år. 



Kontaktperson: Jonas Andersson (fp), ordförande hälso- och sjukvårsdutskottet, 0708-37 78 53
Martin Andreasson, vice ordförande hälso- och sjukvårdsutskottet, 0709-75 75 44, Lars-Olof Rönnqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0706-619844, Åsa Sundell, infoavd 0708-801619 Kontaktpersoner för verksamhetsanalysen: Marianne Förars, vårdanalytiker, 070887 56 61, Staffan Björck, regionläkare, 0709-56 72 75 och Lars-Olof Rönnqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0706-61 98 44


Läs meddelandet som PDF