Handlingsplan för gynekologi och urologi klar
Västra Götalandsregionen klarar vårdgarantin inom gynekologi och urologi med undantag för operationer av godartad prostataförstoring. Generellt sett är situationen bättre inom gynekologin än urologin. Däremot finns det stora skillnader i regionen när det gäller patienternas tillgång till vård och vilka behandlingsmetoder som väljs vid olika sjukhus.
Det visar en handlingsplan för den gynekologiska och urologiska vården i Västra Götalandsregionen som hälso- och sjukvårdsutskottet beslutade om i dag.
Långa köer i flera år
Köerna till urologin har varit långa under många år. En av anledningarna är bristen på urologer vid vissa sjukhus medan andra sjukhus har haft brist på operationssjuksköterskor och därmed också svårt att bemanna operationssalarna.
Under det senaste halvåret har en arbetsgrupp vid regionkansliet kartlagt gynekologin och urologin i regionen och tagit fram en handlingsplan. Syftet har varit att tillgodose befolkningens behov av vård, att säkerställa att regionen klarar vårdgarantin och att säkra en likvärdig och jämställd vård i regionen. Motsvarande genomgång gjordes för ett år sedan för den ortopediska vården.
Vårdgarantin klaras inom gynekologin
När det gäller gynekologin visar rapporten att sjukhusen klarar vårdgarantin för alla diagnoser. Personalsituationen är god och det finns relativt gott om gynekologer och vårdpersonal och ST-läkare som kan täcka upp för framtida pensionsavgångar.
Antalet operationer av framfall och urininkontinens har ökat kraftigt sedan 2003. Utredarna bedömer ändå att antalet operationer behöver öka. Detta är områden där många patienter lider i tysthet och inte söker hjälp för sina besvär.
Däremot finns det stora skillnader när det gäller vilka behandlingsmetoder som används på olika sjukhus. Det handlar bland annat om valet mellan operation i öppen eller sluten vård, om medicinsk eller kirurgisk abort och i vilken utsträckning kvinnor opereras för urininkontinens. Regionala vårdprogram ska därför tas fram så att patienterna får en likvärdig vård i hela regionen.
Hälso- och sjukvårdsutskottet beslutade också att förlänga vårdgarantitiden för steriliseringar från tre till sex månader. Anledningen är att många anser att det behövs en längre betänketid än tre månader före ett sådant ingrepp.
Fler prostataoperationer behövs
Inom urologin klarar sjukhusen vårdgarantin inom de flesta diagnoser utom för godartad prostataförstoring. Störst är problemen i Göteborg. En av anledningarna är bristen på operationssjuksköterskor och därmed bemannade operationssalar. I Södra Älvsborg och Skaraborg är bristen på läkare det stora problemet.
I utredningen konstateras dock att det regionalt sett inte finns någon brist på vare sig urologer, operationssjuksköterskor eller operationssalar men att antalet urologer är ojämnt fördelade i regionen i förhållande till hur operationssalarna är bemannade.
Hälso- och sjukvårdsdirektören får i uppdrag att tillsammans med sjukhusdirektören för Sahlgrenska Universitetssjukhuset vidta åtgärder så att vårdgarantin för urologi klaras.
Rapporten visar också att antalet operationer av godartad prostataförstoring behöver öka. Tillgängligheten är för låg redan i dag. Dessutom kommer nya nationella riktlinjer för prostatacancer att öka efterfrågan på så kallad PSA-provtagning och därmed på undersökning och behandling. För att klara vårdgarantin behöver regionen upphandla operationer av godartad prostataförstoring under 2007.
Vidare konstateras i rapporten att det behövs en regemensam planering och ett ökat utbyte mellan sjukhusen när det gäller ST-utbildningen inom urologin. Utskottet beslutade att ta fram en regional strategi och handlingsplan för ST-utbildningen i urologi.
Moderaterna reserverade sig till förmån för eget förslag.
Flera åtgärder för att utveckla psykiatrin
Hälso- och sjukvårdsutskottet har beslutat om ett antal åtgärder för att utveckla psykiatrin i Västra Götalandsregionen. Bland annat vill man bygga upp ett regionalt utrednings- och bedömningsteam för transsexuella personer. Teamet ska arbeta med att ge dessa patienter vård och stöd.
Andra åtgärder är att förstärka den psykiatriska öppenvården för personer utvecklingsstörning och allvarliga psykiatriska problem. Dessutom vill utskottet ha förslag till hur regionen kan utöka och förstärka läkemedelsassisterad behandling vid opiatberoende.
Vidare vill utskottet bygga upp regionala kompetenscentra inom psykiatrin för att stärka kunskap, forskning, utbildning och information. Det rör bland annat områdena ADHD/neuropsykiatri, tvångssyndrom, substitutionsbehandling och självskadebeteende.
Dessutom vill utskottet samla ätstörningsvården på Sahlgrenska Universitetssjukhuset för patienter över 25 år vid en av de psykiatriska klinikerna.
Moderaterna och kristdemokraterna reserverade sig till förmån för egna förslag.
Tydligare rutiner kring vårdgarantin
Hälso och sjukvårdsutskottet har förtydligat rutinerna för hur patienter ska få vård inom vårdgarantitiden.
Sedan årsskiftet har varje enskilt sjukhus ansvar för att patienterna får vård inom garantitiden. Om sjukhuset inte kan ge patienten vård inom garantitiden kan det ta hjälp av de privata vårdgivare som finns upphandlade av Västra Götalandsregionen. Patienterna ska inte själva behöva söka ny vårdgivare.
Om sjukhuset inte kan ge vård inom garantitiden och patienten själv tar kontakt med Vårdslussen, ska Vårdslussen hjälpa patienten att få vård någon annanstans.