Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-04-16 15:20


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 16 april


76 miljoner för att korta väntetiderna inom ortopedin

Hälso- och sjukvårdsutskottet föreslår att regionstyrelsen avsätter 76 miljoner kronor för att korta väntetiderna vid ortopedikliniken vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

En genomgång av köerna visar att av de 2 270 personer som står i kö till ortopediska operationer vid SU har 1 030 personer väntat mer än 90 dagar. Dessutom finns ett stort antal personer som har väntat mer än 90 dagar för ett besök i öppenvården. Störst är problemen inom ryggkirurgi, men det finns svårigheter även inom axel-, hand- och fotkirurgin.

För att klara uppdraget ska tillgänglig kapacitet användas även vid SU/Östra. Dessutom kan övriga sjukhus inom regionen och externa vårdgivare komma att anlitas.  

 

Handlingsprogram för Säker Vård

Hälso- och sjukvårdsutskottet föreslår att regionstyrelsen antar ett handlingsprogram för Säker Vård.

Säker Vård är ett av sex kvalitetsområden i det som kallas God Vård och är ett högt prioriterad område inom Västra Götalandsregionen.

Det övergripande målet för handlingsprogrammet är att inga patienter ska drabbas av vårdskador i regionens hälso- och sjukvård. Under åren 2008-2010 inriktas patientsäkerhetsarbetet på att förebygga vårdskador inom sex prioriterade områden och att halvera vårdrelaterade infektioner från tio till fem procent.

I handlingsprogrammet poängteras också att skador ska registreras och följas upp och patienten ska få information om vad som har hänt och vilka åtgärder som vidtas för att undvika att händelsen upprepas.  

 

Elsanerat undersöknings- och behandlingsrum vid Sjukhuset i Falköping

Västra Götalandsregionen kommer att kunna erbjuda elöverkänsliga personer ett elsanerat undersöknings- och behandlingsrum vid Sjukhuset i Falköping.

Det är ett rum invid ambulanshallen på sjukhuset i Falköping som kommer att byggas om till ett elsanerat undersökningsrum. Lokalen har ingång direkt utifrån till ett väntrum. Behovet av utrustning i undersökningsrummet kan minimeras eftersom lokalen ligger i anslutning till jourcentralen och utrustningen där kan användas vid behov. Mätningar som gjorts visar att de elektromagnetiska fälten i lokalen är mycket låga.

Kostnaderna för ombyggnation och utrustning beräknas uppgå till 650 000 kronor.

Det var i augusti som hälso- och sjukvårdsdirektören fick i uppdrag att tillsammans med regionens fastighetsförvaltning, Västfastigheter, se till att det finns särskilt elsanerade undersöknings- och behandlingsrum vid något av regionens sjukhus.

Åtgärden blir ett komplement till den uppsökande vård som finns inom primärvården i Västra Götalandsregionen för elöverkänsliga personer. Inom regionen finns också ett utbildningsprogram för bemötande av personer med olika funktionshinder. I denna utbildning lyfts bland annat elöverkänsligas situation och behov fram. Utbildningen är unik i sitt slag och har tagits fram i samverkan med handikapprörelsen i Västra Götaland.

I Västra Götaland beräknas cirka 30 000 personer vara elöverkänsliga varav 3 000 personer har svåra besvär.  

 

Strategi ska ge säker läkemedelsbehandling för äldre 

Hälso- och sjukvårdsutskottet har antagit en regional strategi för äldre och läkemedel. Syftet är att ge äldre en ändamålsenlig och säker läkemedelsbehandling.

I Västra Götalandsregionen är fem procent, det vill säga cirka 80 000 personer, 80 år och äldre. De står för 16 procent av de receptläkemedel som regionen bekostar.

Äldres personers läkemedelsanvändning har ökat påtagligt under de senaste 20 åren, från i genomsnitt tre, till idag nästan sex läkemedel per person. Många läkemedel, hög ålder och flera sjukdomar kan vara en riskabel kombination som behandlande läkare måste ha i åtanke.

I strategin poängteras bland annat att varje patientens läkemedelsbehandling bör utvärderas och ses över regelbundet och att varje äldre patient bör ha en läkare med samordningsansvar för den totala läkemedelsbehandlingen.   

 

Rapport om väntetider inom cancersjukvården

Vid hälso- och sjukvårdsutskottets möte presenterades en rapport om väntetiderna för utredning och diagnostik inom cancersjukvården i regionen.

Undersökningen har gjorts mot bakgrund av att regionen tidigare konstaterat att cancersjukvården överlag är välfungerande men att ledtiderna för utredning och diagnostik behöver kortas inom vissa områden.

En arbetsgrupp i har studerat väntetiderna för bröstcancer vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, prostatacancer vid Kungälvs sjukhus, lungcancer vid Södra Älvsborgs sjukhus i Borås och tjocktarmscancer vid Kärnsjukhuset i Skövde.

När det gäller diagnostiken av lungcancer och tjocktarmscancer visar rapporten att de flesta steg i kedjan från remiss i primärvården till slutlig diagnos i specialistvården hålls inom rimliga väntetider. Vad gäller bröstcancer och prostatacancer tar det längre tid att få tid för nybesök till specialist än vad cancervårdgarantin lovar. Även inom mammografin finns det behov av att korta ledtiderna.

I rapporten konstateras också att ett enhetligt IT-verktyg för att hantera remisser och planera besök skulle underlätta uppföljning och planering av vården.

Inom Västra Götalandsregionen finns sedan 1999 en särskild besöksgaranti för patienter med nyupptäckt cancer eller en välgrundad misstanke om cancersjukdom. Garantin innebär att patienterna ska erbjudas tid till specialistläkare inom två veckor från det att remiss anlänt. För barn är motsvarande tidsgräns två arbetsdagar.  

 

Ny rapport om produktiviteten inom psykiatrin

För första gången redovisar Västra Götalandsregionen produktiviteten inom den psykiatriska vården vid regionens sjukhus. Det vill säga vuxenpsykiatrin, barn- och ungdomspsykiatrin vid SU, NU, SkaS, SÄS, och Kungälv. Vidare ingår rättspsykiatrisk vård vid de tre förstnämnda sjukhusen.  

Produktiviteten definieras som kostnad per prestation, där prestationer mäts i antal vårdtillfällen och antal besök. Resultatet säger dock inte något om vilken effekt vården har för den enskilde individen. Rapporten är ett första steg i ett långsiktigt utvecklingsarbete för att få fram uppgifter som speglar den psykiatriska vårdens effekter.

Sammantaget minskade kostnaden per prestation inom vuxenpsykiatrin med 2,2 procent mellan åren 2005 och 2006. För barn- och ungdomspsykiatrin uppgick motsvarande minskning till 0,9 procent. Detta betyder att produktiviteten har ökat något inom psykiatrin mellan de båda åren.

År 2006 kostade den psykiatriska specialistverksamheten på sjukhusen i Västra Götalandsregionen 2,6 miljarder kronor. Det motsvarar cirka 10 procent av regionens totala hälso- och sjukvårdskostnader. Såväl vuxenpsykiatrin som barn- och ungdomspsykiatrin har omfattande verksamhet inom både öppen och sluten vård.    



Kontaktperson: Jonas Andersson, (fp), hälso- och sjukvårdsutskottets ordförande, tel 0708-37 78 53,
Martin Andreasson, (m), hälso- och sjukvårdsutskottets vice ordförande, tel 0709-75 75 44 , Lars-Olof Rönnqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0706-61 98 44 eller Åsa Sundell, informationsavdelningen, tel 0708-80 16 19


Läs meddelandet som PDF