Ökad tillgänglighet inom psykiatrin
Tillgängligheten till den psykiatriska vården ökade under förra året och de flesta sjukhus i Västra Götalandsregionen uppfyller nu vårdgarantin. Det framgår av en rapport som beskriver den psykiatriska verksamheten i Västra Götalandsregionen 2008.
Rapporten visar också att en mycket stor andel av patienterna inom barn- och ungdomspsykiatrin och vuxenpsykiatrin är helt eller delvis nöjda med bemötandet och delaktigheten i vården.
Sedan några år tillbaka finns ett flertal regionala och nationella vårdprogram inom den psykiatriska vården som tillämpas eller är under utveckling. Det gäller bland annat vårdprogram och riktlinjer för utmattningsdepression, tidig psykos och missbruk. Vårdprogrammen ska bland annat se till att alla får vård på lika villkor.
50 miljoner kronor till rikssjukvård och spridning av medicinska metoder
Hälso- och sjukvårdsutskottet beslutade i dag att fördela 50 miljoner kronor till rikssjukvård samt utbildning och spridning av medicinska metoder.
De 50 miljoner kronorna fördelas bland annat till utveckling och förstärkning av barnhjärtkirurgi, lungtransplantationer och levertransplantationer som är de områden där Västra Götalandsregionen fått ett rikssjukvårdsuppdrag. Vidare avsätts pengar för att förhindra spridning av antibiotikaresistenta bakterier.
Åtgärder för att förbättra hjärtsjukvård och läkemedel
Hälso- och sjukvårdsutskottet har beslutat att genomföra ett antal åtgärder för att förbättra hjärtsjukvården och läkemedelsanvändningen i regionen. Detta med anledning av resultaten som presenterades för några veckor sedan i rapporten Öppna Jämförelser - en jämförelse mellan landstingens medicinska resultat, patienterfarenheter, tillgänglighet, kostnader och produktivitet.
Det handlar bland annat om att fortsätta arbetet med de handlingsplaner som tagits fram för hjärtsjukvården och läkemedelsområdet. Dialog kommer också att föras med verksamhetschefer inom kardiologi, internmedicin, allmänmedicin samt med berörda sjukhusledningar.
Nya riktlinjer inom strokesjukvården
Hälso- och sjukvårdsutskottet ger hälso- och sjukvårdsnämnderna och sjukhusen i Västra Götalandsregionen i uppdrag att införa nya nationella riktlinjer i strokesjukvården. Riktlinjerna innehåller 164 rekommendationer inom områdena prevention, diagnostik, behandling och rehabilitering, varav 40 är helt nya. Syftet är att medverka till en bättre hälsa hos regionens invånare.
Bland annat handlar det om att 90 procent av alla patienter ska få vård på en särskild strokeenhet på sjukhuset där personalen är experter på stroke och rehabilitering. Dessutom ska propplösande behandling, trombolys, sättas in vid så kallad ischemisk stroke i högre utsträckning än idag. Propplösande behandling förbättrar diagnosen betydligt och det finns goda möjligheter för patienten att bli helt eller nästan helt återställd.
Västra Götalandsregionen kommer dessutom att genomföra en informationskampanj riktad till allmänheten med syfte att öka kunskapen om sjukdomen.
Varje år insjuknar 6 000 personer i stroke. Det är den tredje vanligaste dödsorsaken i landet och är en av de vanligaste orsakerna till neurologiskt handikapp hos vuxna.
Utvecklingsstrategi för tandvården tas fram
Tandhälsan hos befolkningen har förbättrats avsevärt under de senaste decennierna. Trots det finns stora skillnader i tandhälsa hos invånarna i Västra Götaland. Hälso- och sjukvårdsutskottet har därför beslutat att ta fram en en utvecklingsstrategi för tandvården. Målet är en god tandhälsa och tandvård på lika villkor för alla invånare i Västra Götaland.
Utvecklingsstrategin riktar sig till såväl offentliga som privata aktörer. Den ska ha ett helhetsperspektiv för tandvården, specialisttandvård, forskning och utveckling för att säkra en fortsatt hög kvalitet. Strategin ska också föreslå åtgärder för att säkra kompetens på både kort och lång sikt.
Krav- och kvalitetsboken på remiss
Hälso- och sjukvårdsutskottet har beslutat att skicka Krav- och kvalitetsboken för vårdvalsmodellen VG Primärvård på remiss till hälso- och sjukvårdsnämnderna. Syftet är att få in synpunkter och förslag till förbättringar och förtydliganden mot bakgrund av de erfarenheter som gjorts under det senaste året. Regionfullmäktige fattar beslut om eventuella ändringar i juni 2010.
Översyn av ambulanssjukvården
Hälso- och sjukvårdsutskottet har beslutat att göra en översyn av ambulanssjukvården i Västra Götalandsregionen.
Bakgrunden är bland annat att ambulanssjukvården har genomgått en mycket snabb utveckling de senaste åren men att det finns stora regionala skillnader vad gäller exempelvis insatstiderna.
I översynen ingår att ta fram en heltäckande beskrivning av ambulanssjukvården och de senaste årens utveckling. Olika framtidsscenarier ska beskrivas, vilken utveckling och vilka förändringar som kan ses framöver. I uppdraget ingår också att belysa organisationen och att inventera vilka stödfunktioner och samarbetsmöjligheter som finns med andra samhällsfunktioner som exempelvis hemsjukvården, räddningstjänsten och försvarsmakten.