Riktlinjer för barn- och ungdomstandvården fastställda
Hälso- och sjukvårdsutskottet har fastställt regiongemensamma riktlinjer om tandvård till barn mellan 3 och 19 år samt för unga vuxna upp till 23 år. Riktlinjerna anger bland annat mål för Västra Götalandsregionens tandvård till barn och ungdomar, grundläggande bestämmelser för vårdgivarens ansvar, vårdkvalitet och förebyggande arbete. Riktlinjerna säger bland annat att alla barn och ungdomar ska ha en ansvarig tandläkare och att patienterna om möjligt ska få möta samma tandvårdsteam under hela uppväxten.
Nationella riktlinjer för tandvården införs i Västra Götaland
Hälso- och sjukvårdsutskottet har beslutat att Socialstyrelsens nationella riktlinjer för tandvård ska införas vid alla folktandvårdskliniker i Västra Götaland. Det är första gången som nationella riktlinjer tas fram för tandvård i Sverige. Riktlinjerna ska hjälpa tandvården att välja och erbjuda den vård som är effektiv och som ger största nyttan för patienten i förhållande till kostnaden. Syftet med riktlinjerna är att styra tandvården mot en mer evidensbaserad och jämlik vård. Vissa behandlingar bör införas eller få ökade resurser medan andra bör minska eller avvecklas.
Förändringar i tandvårdsreformen från årsskiftet
Från årsskiftet införs en förändring i den nuvarande tandvårdsreformen. Förändringen innebär bland annat att landstingen ska se till att personer som har stora behov av tandvård på grund av långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning ska få tandvård till samma avgift som övrig sjukvård. Ett särskilt tandvårdsbidrag införs också till patienter med sjukdomar eller funktionsnedsättning som medför risk för försämrad tandhälsa.
I båda fallen ska patienten kunna uppvisa ett läkarintyg som styrker sjukdomen eller funktionsnedsättningen.
Nya läkemedel införs i sjukvården
Hälso- och sjukvårdsutskottet har godkänt att två nya läkemedel och två nya medicinska metoder införs i rutinsjukvården i Västra Götalandsregionen. Det gäller läkemedel för behandling av MS och för blodproppar i benet samt behandlingsmetoder för livmoderhalscancer och svåra svettningar.
Utskottet beslutade också att hälso- och sjukvården i Västra Götaland ska upphöra med metoden EEG för personer som nyinsjuknat i psykos. Metoden har inte längre något vetenskapligt stöd.
Beslutet är en del i det som kallas "ordnat införande". Syftet är att se till att sjukvårdens resurser används till de metoder och läkemedel som skapar verklig nytta för patienten.
Nya riktlinjer för behandling av benskörhet och reumatism
Hälso- och sjukvårdsutskottet har beslutat att rikta särskilda pengar så att fler läkare och sjuksköterskor kan rekryteras till den reumatologiska vården. Målet är att fler patienter ska kunna behandlas med biologiska läkemedel. Detta enligt Socialstyrelsens nationella riktlinjer för rörelseorganens sjukdomar som nu införs i Västra Götalandsregionen.
Ett biologiskt läkemedel är ett preparat vars aktiva substans har producerats i eller renats fram ur material av biologiskt ursprung (levande celler eller vävnad). Biologiska läkemedel ska i ökad grad användas för behandling av patienter med ledgångsreumatism, Bechterews sjukdom och psoriasisartrit.
Vidare görs en satsning på fler utredningar av patienter med benskörhetsrelaterade frakturer och att fler patienter får läkemedelsbehandling för att förebygga nya frakturer.
Regionala riktlinjer kommer dessutom att tas fram för patienter med benskörhetsfrakturer och för patienter med artros.
Ledtiderna inom lungcancersjukvården ska kortas
Lungcancersjukvården i Västra Götalandsregionen behöver förbättras på flera områden. Bland annat behöver ledtiderna från besök till behandling kortas väsentligt. Det beslutade hälso- och sjukvårdsutskottet idag i och med att Socialstyrelsens riktlinjer för lungcancersjukvården införs i Västra Götaland. Ett utvecklingsprojekt ska starta för att minska ledtiden från 70 till 28 dagar.
Statliga stödpengar till psykiatrin
Den rättspsykiatriska vården får 2,5 miljoner kronor av det statliga stödet på totalt 7 miljoner kronor för att förbättra den psykiatriska vården. Det beslutade hälso- och sjukvårdsutskottet idag. Utskottet fördelar resterande 4,5 miljoner kronor till att utveckla och förbättra tvångsvårdsregistrering i patientregistret.