Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2013-06-19 14:07


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 19 juni


Utvecklingssatsningar inom områdena psykisk ohälsa och smärtrehabilitering

Hälso- och sjukvårdsutskottet har beslutat hur den kvarstående delen av statsbidraget till rehabiliteringsgarantin ska användas. Man vill bland annat utveckla tillgången till rehabiliteringsinsatser inom områdena psykisk ohälsa och smärtrehabilitering.

Den största delen av statsbidraget till rehabiliteringsgarantin fördelas till sjukvården för olika typer av behandlingar som kan förebygga sjukskrivningar hos människor i arbetsför ålder och hjälpa fler att komma tillbaka i arbete. Den andra delen av statsbidraget hanteras av hälso- och sjukvårdsutskottet och används främst till olika utvecklingsinsatser.
På grund av ett oväntat gott resultat för Västra Götalandsregionen 2012 finns det ca 119 miljoner att använda till utvecklingsinsatser. Hälso- och sjukvårdsutskottet har beslutat att pengarna ska användas för introduktionsfinansiering under en tvåårsperiod för att:
• Utveckla metoder inom primärvården som handlar om stöd och kontinuerlig kontakt med patienter som är deprimerade, kombinerat med utbildning av vårdteam och uppföljning av patientdata.
• Förstärka samverkan mellan vårdcentraler och rehabiliteringsenheter.
• Utveckla smärtrehabiliteringen.
• Tillsätta fler PTP-psykologer (ett led i utbildningen för att bli legitimerad psykolog), sjuksköterskor inom barn- och ungdomspsykiatrin och ST-läkare inom psykiatriområdet.
• Skapa två kliniska lärartjänster på halvtid i psykologi.
• Utveckla tillgången till internetbaserad kognitiv beteendeterapi (KBT)

Nya läkemedel införs i sjukvården

Hälso- och sjukvårdsutskottet har godkänt att tre nya läkemedel införs i sjukvården i Västra Götalandsregionen. Det gäller läkemedel inom bland annat cystisk fibros, bröstcancer och epilepsi.

Beslutet är en del i det som kallas "ordnat införande". Ordnat införande är en strukturerad process som avgör vilka nya läkemedel och metoder som ska införas i sjukvården. Besluten gäller inom hela Västra Götalandsregionen och processen genomförs i två etapper per år, en under våren och en under hösten. Syftet är att se till att sjukvårdens resurser används till de metoder och läkemedel som skapar verklig nytta för patienten.

 

Många projekt höjer vårdkvaliteten för äldre

Mellan åren 2007 och 2011 har Västra Götalandsregionen tilldelats 255 miljoner kronor av regeringens särskilda pengar för att höja kvaliteten inom vården och omsorgen av äldre. Det visar en redovisning som lämnades till hälso- och sjukvårdsutskottet idag.
Rehabilitering, kost och nutrition, demensvård, läkemedelsgenomgångar, förebyggande arbete samt tillgång till läkare i ordinarie eller särskilt boende är områden som har prioriterats. Stimulansmedlen har använts till en mängd olika projekt till exempel inom strokesjukvården, äldresjuksköterskor, förbättrad utskrivning/vårdplanering och läkemedel. Syftet har också varit att förbättra samverkan mellan vårdgivare och att skapa fungerande vårdkedjor.
En del av projekten kommer att övergå i ordinarie verksamhet eller fortsätta med hjälp av annan finansiering.

 

God kännedom om vård till papperslösa

Sjukhusen och vårdcentralerna i Västra Götalandsregionen har god kännedom om och följer de riktlinjer och regler som gäller för vård av personer som är ”papperslösa”. Det konstateras i en rapport som lämnades till hälso- och sjukvårdsutskottet idag.
Uppskattningsvis har 300-400 papperslösa patienter tagits om hand i Västra Götalandsregionen under 2012. Det är svårt att ange den exakta siffran eftersom det saknas nationella rutiner för att registrera papperslösa.
Regelsystemet för vård av papperslösa kommer eventuellt att revideras med anledning av en ny lagstiftning inom området.

 

Reviderade riktlinjer för tandvård för asylsökande

Hälso- och sjukvårdsutskottet har reviderat riktlinjerna för tandvård för asylsökande. Riktlinjerna följer den nya lagen som börjar gälla från och med 1 juli i år.
Den nya lagen innebär att alla asylsökande barn samt barn som vistas i Sverige utan tillstånd, som inte fyllt 18 år, har rätt till kostnadsfri, regelbunden och fullständig tandvård i samma omfattning som övriga barn som är folkbokförda i Västra Götaland.
Asylsökande och personer som vistas i Sverige utan tillstånd, som fyllt 18 år har rätt till kostnadsfri omedelbar tandvård och tandvård som inte kan anstå. Personer som har fyllt 23 år betalar dock 50 kronor i patientavgift. All behandling utöver omedelbar tandvård och tandvård som inte kan anstå ska betalas av patienten själv.

 

Nya riktlinjer för endometrios förbättrar vården för många kvinnor

Nya regionala riktlinjer kommer att införas inom endometriosvården i Västra Götalandsregionen.  Syftet är att förbättra diagnostik och behandling så att vården blir mer jämlik för drabbade kvinnor i Västra Götaland. De syftar också till att höja medvetenheten om sjukdomen bland sjukvårdspersonal.  

Endometrios är den tredje vanligaste gynekologiska sjukdomen hos kvinnor i fertil ålder. De vanligaste symtomen är smärta, blödningar och ofrivillig barnlöshet. För cirka 20 procent av de kvinnor som har endometrios är sjukdomen så svår att den medför avsevärt försämrad livskvalitet och nedsatt arbetsförmåga och för vissa är tillståndet invalidiserande.

Endometrios drabbar 10‒15 procent av alla kvinnor i fertil ålder, vilket motsvarar cirka 200 000 kvinnor i Sverige och cirka 5000 i Västra Götaland.




Kontaktperson: Helén Eliasson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0761-41 02 69
Jonas Andersson (FP), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0708-37 78 53 Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0730-77 11 77


Läs meddelandet som PDF