Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2014-05-21 14:00


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 21 maj


Erbjudande om vaccinering mot hepatit B för barn

Hälso- och sjukvårdsutskottet (HSU) vill att föräldrar ska erbjudas att vaccinera sina barn mot hepatit B samtidigt med de övriga vaccinationerna inom barnhälsovårdens barnvaccinationsprogram. HSU föreslår därför regionstyrelsen att i sin tur föreslå att regionfullmäktige beslutar om detta. Erbjudandet gäller i väntan på ett regeringesbeslut om införande av hepatit B-vaccination i det nationella vaccinationsprogrammet för barn.

Barnvaccinationsprogrammet ger det första året skydd mot fem olika sjukdomar i en och samma injektion: difteri, stelkramp, polio, kikhosta samt Hib (som bland annat skyddar mot hjärnhinneinflammation). De barn som löper ökad risk för hepatit B-smitta vaccineras istället med ett vaccin där även skydd mot hepatit B ingår.
Hälso- och sjukvårdsutskottets förslag är att alla föräldrar ska erbjudas att vaccinera sina barn även mot hepatit B mot ett självkostnadspris för vaccin på 540 kronor för tre doser per barn. Barnhälsovården har pekat på att det finns flera fördelar med att vaccineras mot hepatit B under spädbarnsåren eftersom man då får ett långvarigt och effektivt skydd. Risken att bli smittad av hepatit B ökar i tonåren i och med sexuell aktivitet och utlandsresor.
Om regionfullmäktige beslutar enligt förslaget träder de nya reglerna i kraft från 1 september 2014. 

Barn som anhöriga – nationellt projekt i Västra Götalandsregionen

Barn som lever i familjer med missbruk och psykisk ohälsa, som har svårt somatiskt sjuka föräldrar eller som råkar ut för att en förälder dör har ett ökat behov av information och stöd. Västra Götalandsregionen är en av fyra pilotlandsting som arbetar med det nationella projektet ”Barn som anhöriga” på uppdrag av Socialstyrelsen. Under onsdagens möte fick hälso- och sjukvårdsutskottet information om arbetet.

Det finns omfattande kunskaper om risker och skyddande faktorer för barn som behöver stöd och det finns även stöd att få inom Västra Götalandsregionen. Det varierar dock hur kunskapsnivån och stödet ser ut. Inte minst på nationell nivå. Det är bakgrunden till att
Socialstyrelsen har beviljat medel för ett nationellt utvecklingsarbete. Projektet i Västra Götalandsregionen syftar till att alla verksamheter som möter barn ska ha haft möjligheter att bygga upp långsiktiga och kända stödstrukturer. Variationen i stöd till barn som anhöriga ska ha minskat och stödet ska vara en del av den ordinarie driften.

Stödmaterial om hur man kan hjälpa

Projektet har pågått sedan 2012 och en rad aktiviteter har genomförts. Både aktiviteter direkt riktade till hälso- och sjukvårdspersonal och aktiviteter som underlättar för föräldrar och andra närstående till barn som behöver stöd. Det finns exempelvis stödmaterial som vänder sig till föräldrar eller andra vuxna i barnets närhet som ger konkreta råd om hur man bäst kan hjälpa och hur barns krisreaktioner kan se ut. Här är några exempel ur ”Att möta barn som behöver stöd” på hur man kan hjälpa ett barn som behöver stöd:

  • Bekräfta och förmedla trygghet. Det innebär till exempel att tala om det som är svårt, men även om det som är hoppfullt.
  • Behåll barnets vardagliga rutiner så långt som det är möjligt.
  • Barn behöver få veta vad som har hänt och vad som händer. Förklara, lyssna och hjälp barnet att uttrycka sina känslor.
  • Prata med barnet på barnets villkor och på barnets nivå. Låt det få ta tid.

Läs mer om ”Barn som anhöriga” på webbplatsen: www.vgregion.se/barnsomanhoriga.

Avtal kan göra det möjligt att välja vårdcentral i Värmland

Vid årsskiftet kan det bli möjligt för invånare i Västra Götaland att välja en vårdcentral i Värmland och för värmlänningarna att vända sig till en vårdcentral i Västra Götaland. Hälso- och sjukvårdsutskottet föreslår att regionstyrelsen godkänner ett avtal mellan Västra Götalandsregionen och Landstinget Värmland om möjlighet för medborgare att välja vårdcentral över landstingsgränserna. Avtalet skulle gälla från 1 januari 2015 till 31 december 2016.
Avtalet innebär att invånare kan välja den vårdcentral som passar bäst oavsett geografiska gränser. Förutsättningen är att vårdcentralen är godkänd antingen av Västra Götalandsregionen eller Landstinget Värmland. Patienterna betalar den avgift som gäller för den vårdcentral de har valt.  
Det finns redan idag ett liknande avtal mellan Västra Götalandsregionen och Region Halland.



Kontaktperson: Helén Eliasson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0761-41 02 69
Jonas Andersson (FP), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0708-37 78 53 Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0730-77 11 77


Läs meddelandet som PDF