Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2012-11-21 14:30


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 21 november


HSU ställer sig bakom motion om säkrare läkemedelshantering för barn

Hälso- och sjukvårdsutskottet ställer sig bakom en motion om säkrare förskrivning och hantering av läkemedel till barn inom barnsjukvården och primärvården. I motionen föreslås att regionfullmäktige ska uppdra åt regionstyrelsen att se över rutiner och risker med förskrivning och hantering av läkemedel till barn och att vid behov utarbeta en åtgärdsplan för att öka säkerheten.

Benny Strandberg (KD) menar i sin motion att läkemedelshantering inom barnsjukvården är ett särskilt komplicerat område. Många läkemedel är inte godkända på barn. Dessutom kommer läkemedel ofta i förpackningar som anpassats till vuxna och personalen måste därför dela eller späda medicinerna, vilket kan utgöra en risk för barnen och en osäker situation för sjukvårdspersonalen.

Att se över rutiner för läkemedelsförskrivning och läkemedelshantering är ett viktigt första steg för att förbättra patientsäkerheten och skapa en säkrare situation för personal inom både barnsjukvården och primärvården. Vid behov bör en sådan översyn också leda fram till åtgärder i form av enhetliga och klara rutiner, menar motionären. Som exempel nämner han ett program, som Astrid Lindgrens barnsjukhus utarbetat, som varnar om den ordinerade dosen är för hög eller för låg och ger förslag på rimlig dos utifrån barnets vikt.

Goda skäl att genomföra en översyn
Motionen har remitterats till styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset och hälso- och sjukvårdsnämnderna i nord-östra Göteborg och Trestad och lämnats för sammanställning och förslag till beslut till hälso- och sjukvårdsutskottet.

Regionkansliet konstaterar att remissinstanserna ser förskrivning och administrering av läkemedel som ett komplicerat riskområde förenat med speciella svårigheter, särskilt när det gäller läkemedel som ska användas av barn.

Det finns goda skäl att genomföra en översyn av rutiner och risker vid förskrivning och hantering av läkemedel till barn och att på basen av en sådan översyn utarbeta en åtgärdsplan för att minska risken för vårdskador relaterade till läkemedel hos barn.
Denna åtgärdsplan kan innefatta beslutsstöd med rimlighetskontroll och varningsfunktioner i aktuella IT-system.

Akutbesöken ökar i alla åldersgrupper, men bland unga är ökningen större i primärvården

Babyboomen i början av 1990-talet kan förklara det ökade antalet akutbesök mellan 2009 och 2011 bland unga människor mellan 18 och 29 år. Det konstateras i en rapport som analysenheten på hälso- och sjukvårdsavdelningen tagit fram på uppdrag av HSU. HSU ville veta hur det ser ut i regionen som helhet, efter att Södra Älvsborgs Sjukhus noterat ett ökat antal akutbesök bland unga.

Akutbesöken ökar i alla åldersgrupper, men ökningen bland unga är bara marginellt högre. Totalt har besöken på akutmottagning ökat med fyra procentenheter bland 18-29-åringar, att jämföra med att antalet läkarbesök i primärvården av samma åldersgrupp ökat med 11 procentenheter. Ungas primärvårdskonsumtion kommer att belysas av analysenheten under hösten.

Sökmönster
De som är 18-29 år gör 13 procent av det totala antalet besök på akuten. De söker i högre grad på lördag och söndag jämfört med resten av veckans dagar. De söker i högre grad på kvällar och nätter jämfört med det totala sökandet.

Dessutom är de unga överrepresenterade bland de akutsökande som prioriteras lägst vid triageringen (den bedömning som görs när man kommer till akuten).

Den klart största gruppen som besöker akuten är äldre. Besöken bland 80 år och äldre på akutmottagning har ökat mellan 2009 och 2011. I primärvården ser man inte samma ökning i denna åldersgrupp.



Kontaktperson: Helén Eliasson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0761-41 02 69
Jonas Andersson (FP), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0708-37 78 53 Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0730-77 11 77


Läs meddelandet som PDF