Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2011-02-23 15:06


Från hälso- och sjukvårdsutskottet den 23 februari


Gemensamma riktlinjer och standards ska ge högre och jämnare kvalitet i ambulanssjukvården

 
Ambulanssjukvården i Västra Götalandsregionen fungerar i huvudsak bra och tillgängligheten för invånarna är generellt sett god. Det konstateras i en utredning om den prehospitala akutsjukvården i Västra Götalandsregionen. Samtidigt föreslås ett antal åtgärder för att nå en högre och jämnare kvalitet i ambulanssjukvården i hela regionen. Syftet är att alla invånare i Västra Götaland ska ha tillgång till lika god ambulanssjukvård oavsett var de bor.

Den medicinska kompetensen i ambulanssjukvården har ökat sedan 2006 med specialistutbildade sjuksköterskor och fler läkare. Ambulanserna har bättre utrustning och utveckling har skett mot vård på rätt nivå. Väntetiderna på ambulans varierar dock i olika områden  i Västra Götaland.

Gemensamma riktlinjer

För att få en högre och jämnare kvalitet i ambulanssjukvården föreslås nu gemensamma standards och riktlinjer som ska vara lika för all ambulanssjukvård i regionen. Det gäller bland annat tillgängligheten, personalens kompetens, vilken vård de ger och hur vården ska dokumenteras. Syftet är att alla invånare i Västra Götaland ska ha tillgång till lika god ambulanssjukvård oavsett var man bor. Standarderna ska vara uppnådda, eller överträffade, senast vid årsskiftet 2012/2013.

Högst 20 minuters väntetid

Från det att SOS Alarm tar emot samtalet till dess att ambulansen är på plats ska väntetiden vara högst 20 minuter för 90 procent av invånarna när det gäller prio 1-larm. Idag är siffran 84,5 procent. För nå dit behövs bland annat bättre styrning och dirigering, omlokalisering av ambulanser och eventuellt en utökning med någon eller några ambulanser under vissa tider.
Sjuktransporter som är beställda minst 12 timmar i förväg ska inte vara försenade alls om patienten har bokat en behandling eller undersökning. Om en sjuktransport inte är förbeställd ska transporten ordnas inom två timmar. Här pågår det ett arbete inom ambulansorganisationen för att förbättra servicen.

Likvärdig vård för alla invånare

En viktig förutsättning för att kunna erbjuda alla invånare vård av likvärdig kvalitet är att sjukvårdspersonalen har rätt kompetens och erfarenhet. Fastanställda ambulanssjuksköterskor ska vara vidareutbildade inom antingen ambulanssjukvård, anestesivård, intensivvård eller annan likvärdig utbildning. Samma riktlinjer för vård och behandling ska tillämpas inom hela regionen. Patientens och närståendes uppfattning om kvaliteten i ambulanssjukvården, t ex bemötandet ska följas upp regelbundet genom patientenkäter.

Förstärkt medicinsk samordning

För att förbättra samordningen föreslår utredningen att Västra Götalandsregionen inrättar en tjänst som regionambulansläkare. Dessutom föreslås ett medicinskt råd för ambulansverksamheten. Det ska vara ett samarbets- och samrådsorgan för ambulanssjukvården i Västra Götalandsregionen. Regionambulansläkaren och det medicinska rådet ska tillsammans med andra gemensamma enheter inrymmas i regionens prehospitala och katastrofmedicinska centrum, PKMC.

Moderaterna, centern och folkpartiet reserverade sig till förmån för egna förslag.

 

Nya samverkansformer mellan läkemedelsföretagen och landstingen

Hälso- och sjukvårdsutskottet föreslår att Västra Götalandsregionen tillämpar den senaste överenskommelsen mellan Läkemedelsindustriföreningen och Sveriges Kommuner och Landsting som reglerar samverkansformer mellan landstingen och läkemedelsföretagen

Överenskommelsen handlar bland annat om hur läkemedelsföretagens information och utbildning till personal inom hälso- och sjukvården i landstingen ska hanteras. Den omfattar alla medarbetare inom hälso- och sjukvården och handlar även om uppdrag, sponsring, marknadsundersökningar och samarbetsprojekt.

 

Utökad vaccination mot HPV-virus

Västra Götalandsregionen kommer att erbjuda flickor i åldern 13-17 år kostnadsfri vaccination mot HPV - det virus som orsakar livmoderhalscancer. Vaccinationen startar i höst under förutsättning att den pågående upphandlingen av vaccinet avgörs under våren. De beslutade hälso- och sjukvårdsutskottet idag och följer därmed rekommendationerna från Sveriges Kommuner och Landsting.

Vaccinationen kommer troligtvis att ske på vårdcentraler och ungdomsmottagningar. Västra Götalandsregionen kommer att tillhandahålla vaccinet kostnadsfritt till de enheter som kommer att sköta vaccinationen. En ersättning utgår dessutom med 135 kronor per vaccination till enheterna.

Socialstyrelsen har tidigare beslutat att flickor upp till 12 år ska få vaccination mot HPV-viruset genom det allmänna vaccinationsprogrammet. Detta kommer att genomföras via skolhälsovården så snart upphandlingen av vaccinet är klart.

  

43 miljoner kronor för stärkt vårdgaranti för barn och unga med psykisk ohälsa

Västra Götalandsregionen har fått drygt 43 miljoner kronor i statsbidrag för att stärka vårdgarantin och korta väntetiderna till utredning och behandling inom barn- och ungdomspsykiatrin. Hälso- och sjukvårdsutskottet fördelar drygt 36 miljoner kronor av statsbidraget till hälso- och sjukvårdsnämnderna och avsätter 7 miljoner kronor för kompetensutveckling inom VG Primärvård. 

 

Åtgärder för förbättrad sjukskrivningsprocess

Västra Götalandsregionen har de senaste åren arbetat för att förbättra kvaliteten och effektiviteten i arbetet med sjukskrivningar. Det har bidragit till att sjukskrivningarna har minskat. För 2011 får Västra Götalandsregionen del av statens så kallade sjukskrivningsmiljard.

Hälso- och sjukvårdsutskottet har nu beslutat hur statsbidraget ska hanteras. Åtgärderna består dels av en fortsättning och utveckling av det arbete som pågått sedan 2006 och dels av konkreta åtgärder.

Beslutet innebär bland annat att alla vårdenheter ska ha tillgång till stöd från processledare för rehabiliterings- och sjukskrivningsprocessen samt försäkringsmedicinsk utbildning. Det ska ockå finnas försäkringsmedicinskt ansvarig person på alla enheter.

Västra Götalandsregionen ska också utveckla en mer jämställd och kvalitetssäker utveckling av sjukskrivningarna. Ett annat krav är att förbättra kvaliteten på de medicinska underlagen. En arbete ska också bedrivas för att kunna skicka sjukintyg från vården till Försäkringskassan elektroniskt.

Målet med sjukskrivningsmiljarden är att utveckla kvaliteten i sjukskrivningsprocessen. Sjukskrivning ska bli en del av vård och behandling och användas med samma precision som vid förskrivning av läkemedel.

 

161 miljoner kronor för rehabiliteringsgaranti

Under 2011 kommer Västra Götalandsregionen att fördela 140 miljoner kronor till hälso- och sjukvårdsnämnderna av statsbidraget för rehabiliteringsgarantin. En del av dessa medel fördelas som utvecklingsåtgärder till vårdgivarna. För VG Primärvård avsätts 40 miljoner kronor för utvecklingsåtgärder inom området psykisk ohälsa.

Hälso- och sjukvårdsutskottet riktar dessutom 21 miljoner kronor av statsbidraget för att utveckla tillgången till rehabiliteringsinsatser bland annat till internetbaserad KBT - kognitiv beteendeterapi.

Rehabiliteringsgarantin är en överenskommelse mellan Socialdepartementet och Sveriges Kommuner och landsting som syftar till att ge sjukskrivna personer i åldrarna 16-67 år möjlighet att snabbare återgå i arbetet. De personer som omfattas är de som har icke specifik smärta i rygg, axlar och nacke och/eller lindrig eller medelsvår ångets, depression eller stress.

 

 

 

 

 



Kontaktperson: Helén Eliasson (S), hälso- och sjukvårdsutskottets ordförande tel 0761-41 02 69,
Jonas Andersson (FP), hälso- och sjukvårdsutskottets vice ordförande, tel 0708-37 78 53 Lars-Olof Rönnqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0706-61 98 44 Åsa Sundell, informationsavdelningen, 0708-80 16 19


Läs meddelandet som PDF