Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2012-01-25 15:00


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 25 januari


Rapport föreslår handlingsplan för att förebygga självmord

Hälso- och sjukvårdsutskottet och kommittén för folkhälsofrågor har på uppdrag av regionstyrelsen tagit fram en gemensam rapport över utvecklingen av det suicidpreventiva arbetet, dels inom den regionala utvecklingsplanen för psykiatri dels inom det befolkningsinriktade folkhälsoarbetet.

Rapporten innehåller bland annat förslag till en handlingsplan med både individinriktade och befolkningsinriktade insatser inom hälso- och sjukvården, genom folkhälsoinriktat arbete och genom insatser i samhället. Man lyfter också fram ett antal frivilligorganisationer och hur viktigt det är att ta tillvara och förstärka det aktiva självmordsförebyggande arbete som redan finns i Västra Götaland.

Inom hälso- och sjukvården ingår det som en del i den kliniska vardagen att arbeta för att förebygga självmord.

Där föreslår handlingsplanen till exempel:

  • utbildningsinsatser för vårdpersonal och sjukvårdsrådgivning
  • ett webbaserat kunskapsstöd för vårdpersonal
  • att man ser över att relevanta webbplatser inom Västra Götalandsregionen innehåller länkar för information om självmord och förebyggande arbete mot självmord

159 miljoner till rehabiliteringsinsatser

Hälso- och sjukvårdsutskottet har fastställt hur statsbidraget inom rehabiliteringsgarantin ska hanteras 2012. För Västra Götalandsregionen är bidraget totalt 159 miljoner kronor.

Garantin omfattar rehabiliteringsinsatser inom primärvård och länssjukvård som ska göra det lättare att gå tillbaka till jobbet. Målgruppen är människor mellan 16-67 år som har ospecificerad smärta i rygg, axlar och nacke och/eller lindrig och medelsvår ångest, depression eller stress.

2012 ska pengarna användas till att utveckla och anpassa vårdutbudet och förbättra kvaliteten i behandlings- och rehabiliteringsinsatserna, så att de i högre grad bidrar till att främja hälsa och återgång i arbetet. De vårdenheter som behandlar patienter inom rehabiliteringsgarantin får en särskild ersättning. Det handlar om multimodal rehabilitering (där flera olika professioner tillsammans planerar och samordnar rehabiliteringen kring en patient) och kognitiv beteendeterapi.

Överenskommelsen om rehabiliteringsgarantin gjordes första gången 2008 mellan Socialdepartementet och Sveriges Kommuner och Landsting och den har därefter uppdaterats och förlängts varje år.

Digitalisering av bilderna inom laboratoriemedicin

En digitalisering av bilderna inom laboratoriemedicin innebär fördelar för de lokala laboratorierna och gör det enklare att samverka inom Västra Götalandsregionen när det gäller högspecialiserade bedömningar. Det konstateras i slutrapporten för pilotprojektet DigiBildLab 2.0.

Hälso- och sjukvårdsutskottet godkänner huvudinriktningen i rapporten och har givit hälso- och sjukvårdsdirektören i uppdrag att återkomma med förslag och tidplan för att genomföra en digitalisering inklusive förslag till finansiering.



Kontaktperson: Helén Eliasson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0761-41 02 69
Jonas Andersson (FP), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0708-37 78 53 Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0730-77 11 77


Läs meddelandet som PDF