Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2011-05-25 16:10


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 25 maj


Cancervården nytt område i årets verksamhetsanalys 


Västra Götalandsregionens cancervård står sig i termer av överlevnad väl i jämförelse med övriga regioner men det finns förbättringsområden inom delar av cancersjukvården. Det visar den verksamhetsanalys som presenterades för hälso- och sjukvårdsutskottet under onsdagen.
 
Verksamhetsanalys 2010 är den sjunde rapporten som följer upp hälso- och sjukvården i Västra Götaland ur ett regionalt perspektiv. Arbetet med uppföljning och öppen redovisning av sjukvårdens resultat pekar ut såväl förbättringsområden som goda resultat.

Ambitionen är att varje rapport ska innehålla nya avsnitt. För första gången redovisas i år resultat ur flera cancerregister i rapporten. Vissa områden återkommer i varje rapport och därigenom kan man nu visa på trender över flera år. Det gäller till exempel avsnitten om kvalitetsregister, vårdkonsumtion och hälso- och sjukvårdskostnader per nämnd.

Kvalitetsregister leder till förbättringar

Regionens cancervård står sig i termer av överlevnad väl i jämförelse med övriga landsting och regioner. Analysen på 2009 års data visar att det finns förbättringsområden inom delar av cancervården, alltifrån tidig upptäckt till palliativ vård. Väntetider till specialist och inom vårdkedjan bör generellt kunna kortas. Analysen visar också att det inte finns några enkla samband mellan enstaka indikatorer och överlevnad.

I rapporten finns också uppföljning av medicinska resultat ur flera kvalitetsregister. Kvalitetsregister ger hälso- och sjukvården goda förutsättningar att på ett systematiskt sätt utveckla kvaliteten i vården. Registren stimulerar till ett kontinuerligt lärande och ständigt förbättringsarbete.

– Det är glädjande att vi nu även fått tillgång till cancerregistrens data, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör,

- Kvalitetsregister leder till förbättringar och uppföljningen visar bland annat på förbättringar inom hjärtsjukvården. Men det finns en klar förbättringspotential när det gäller uppföljning av medicinska resultat kopplat till ledning och styrning. Arbete pågår också med att utveckla redovisningen i realtid.

Ojämlikheter i hälsa

Rapporten visar också bland annat att det finns stora sociala skillnader i hälsa i Västra Götaland. Det är dubbelt så vanligt att få hjärtinfarkt och stroke eller avlida i kranskärlssjukdom bland personer med kort utbildning jämfört med personer med högskoleutbildning. En viktig förklaring är skilda livsvillkor och levnadsvanor. Rökning är till exempel betydligt vanligare bland personer med kort utbildning än bland personer med lång utbildning. Inom området jämlik hälsa pågår arbete med att ta fram handlingsplan för att motverka ojämlikhet i hälsa i Västra Götaland.

Läs hela rapporten 

 

Upplysningslämnare:

(Rapporten) Marianne Förars vårdanalytiker 070 887 56 61
(Medicinska frågor) Jarl Torgerson regionläkare 070-575 67 89
(Cancer) Nils Conradi Chef Cancercentrum väst 031-343 90 61

 

Ökat förtroende för vården

 
De senaste siffrorna från Vårdbarometern, som tagits fram av Västra Götalandsregionen, visar att förtroendet för vården har ökat hos befolkningen. Andelen som tycker de har tillgång till den vård de behöver har stigit från 63 procent år 2002 till 77 procent år 2010.

Förtroendet för vårdcentralerna har stadigt ökat sedan 2005 (från 50 till 59 procent) medan förtroendet för sjukhusen har minskat (från 66 till 62 procent).
 
Det är framförallt göteborgarna som upplever att tillgången till vård förbättrats, och allra mest i de nordöstra delarna. Andelen göteborgare som är nöjda med vårdtillgången är därmed lika stor som bland övriga länsinvånare.
 
Äldre personer samt personer som mår bra är mest nöjda med vården, medan situationen är omvänd för personer födda utanför Norden.

 

Tillgängligheten förbättrades under förra året

Andelen patienter som får vård inom vårdgarantins gränser har ökat under 2010. Likaså har tillgängligheten förbättrats vid sjukhusens akutmottagningar. Det framgår av en uppföljning av Västra Götalandsregionens handlingsprogram för God Vård. Förbättringar har också skett vad gäller vårdrelaterade infektioner och andelen patienter som vårdas på strokeenhet. Vidare har tillgängligheten per telefon i primärvården förbättrats och liksom väntetiden till fördjupad utredning och behandling inom barn- och ungdomspsykiatrin.

 

Handlingsplan för äldre och läkemedel

Hälso- och sjukvårdsutskottet har godkänt en regional handlingsplan för äldre och läkemedel. Handlingsplanen anger bland annat att en patients samtliga vårdgivare bör ha tillgång till en heltäckande läkemedelsdokumentation. Målet är en ökad patientsäkerhet. 

Mellan 15 och 20 procent av inläggningarna på sjukhus av personer över 75 år beror på läkemedelsrelaterade problem. Äldre får oftare biverkningar av läkemedel och det kan vara svårt att skilja på vad som är symtom på en sjukdom, en läkemedelsbiverkning eller åldrandet i sig. 

Orsaken kan vara att att många äldre har flera diagnoser och behandlas med många olika läkemedel. Äldre personer med flera sjukdomar kommer dessutom ofta i kontakt med flera olika förskrivare på olika vårdnivåer.

För att undvika felmedicinering är det viktigt att alla förskrivare har tillgång till en sammanhållen information om patientens läkemedelsbehandling. Vid varje läkarbesök ska patientens läkemedelslista uppdateras så att den innehåller alla aktuella läkemedelsordinationer. Dessutom bör en så kallad läkemedelsberättelse skrivas när patienten skrivs ut från sjukhus. Erfarenheten visar att detta kan halvera läkemedelsfelen när patienten skrivs ut till en annan vårdgivare. 

Äldre personer bör också ha tillgång till en fast vårdkontakt som har god överblick över patientens olika läkemedel.

 

   



Kontaktperson: Helén Eliasson (S), hälso- och sjukvårdsutskottets ordförande tel 0761-41 02 69,
Jonas Andersson (FP), hälso- och sjukvårdsutskottets vice ordförande, tel 0708-37 78 53 Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0730-77 11 77 Åsa Sundell, informationsavdelningen, 0708-80 16 19,


Läs meddelandet som PDF