Förstärkning av den nära vården
Hälso- och sjukvårdsutskottet avsätter 20 miljoner kronor för att utveckla och stärka närsjukvården i Västra Götalandsregionen. Det handlar om 12 miljoner kronor till projektet Aktiv hälsostyrning, 5,7 miljoner kronor för ett projekt för att öka tryggheten för mest sjuka äldre vid Alingsås lasarett och 1,9 miljoner kronor för att förbättra ambulanssjukvården i Lilla Edet.
Samtliga tre projekt innebär att man prövar nya metoder och arbetssätt för att utveckla och stärka den nära vården. Aktiv hälsostyrning innebär att man identifierar patienter med stor risk för att söka mycket vård. Patienterna erbjuds kontakt med en sjuksköterska som stödjer dem i att förstå sin sjukdoms- och vårdsituation bättre och att samordna sina vårdkontakter. Målet är att förbättra livskvalitet, delaktighet och trygghet för patienten, minska inflödet på akutmottagningarna samt att öka kunskapen om vad som driver oplanerade vårdkontakter.
Projektet är idag knutet till tre sjukhus; Sahlgrenska Universitetssjukhuset, NU-sjukvården och Alingsås lasarett. Tio sjuksköterskor arbetar idag i projektet. Hälso- och sjukvårdsutskottet planerar att utöka projektet Aktiv hälsostyrning
under 2014 så att det omfattar alla sjukhus.
Fler barn kan ha rätt till glasögonbidrag
Hälso- och sjukvårdsutskottet vill undersöka om det finns många barn och ungdomar mellan som har rätt till glasögonbidrag och som inte utnyttjar den rättigheten. Uppdraget gäller också att föreslå åtgärder för att bättre nå ut med information till åldersgruppen.
Västra Götalandsregionen ger sedan 1 juni 2012 bidrag för glasögon eller kontaktlinser till barn och ungdomar upp till 16 år.
För att få glasögonbidrag krävs recept från en ögonläkare, ortoptist eller optiker anställd vid syncentralen. Det gäller för barn upp till 7 år. Barn och ungdomar från 8 till och med 15 år med synskärpa över 0.3 behöver inte recept men ett ordinationsunderlag från optikern. Kostnaden för synundersökning får patienten själv betala.
Vården i Västra Götaland behöver bli mer jämlik
Det behövs många olika insatser för att vården ska bli mer jämlik och jämställd i Västra Götaland. Det framgår av en rapport som presenterades för hälso- och sjukvårdsutskottet idag.
I rapporten beskrivs hur jämlik och jämställd vården är inom sex fokusområden; bröstcancerscreening, livmoderhalscancerscreening, psykisk ohälsa hos barn och ungdomar, psykos, behov av språktolk samt äldre och läkemedelsanvändning.
Granskningen visar bland annat att utlandsfödda kvinnor deltar i mammografi- och livmoderhalscancerundersökningar i lägre utsträckning än andra. Utlandsfödda kvinnor har också lägre förtroende för sjukvården. Ett annat exempel på ojämlikhet är att äldre patienter oftare får biverkningar av läkemedelsbehandling än yngre patienter.
I rapporten föreslås flera åtgärder för att förbättra jämlikheten i vården. Det handlar bland annat om att förbättra informationen till utlandsfödda kvinnor om bröstcancer- och livmoderhalscancerscreening. En annan åtgärd är att ta fram ett verktyg för att lättare kunna bedöma om en tolk behöver anlitas och för att undersöka om patient och vårdgivare förstår varandra. Vidare pågår utbildning för läkemedelsförskrivare för att förbättra förskrivningen av läkemedel till äldre.