Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-02-27 13:30


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 27 februari


Förstärkning av psykiatrin i regionen

Hälso- och sjukvårdsutskottet har beslutat att under 2008 finansiera flera regionövergripande åtgärder för att utveckla psykiatrin i Västra Götalandsregionen.

En av dem är uppbyggnaden av det regionala utrednings- och bedömningsteamet för transsexualism som startat i Alingsås. Enheten startade i december 2007 och har hittills tagit emot 20 remisser och påbörjat 10 utredningar. Södra Älvsborgs Sjukhus ansvarar för enheten.

Vidare kommer en regional enhet för läkemedelsassisterad behandling vid opiatberoende att utvecklas vid beroendekliniken vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.  Verksamheten som ska byggas upp under två år ska förutom metadonbehandling arbeta med utbildningsinsatser, konsultation och handledning.

Utskottet kommer också att förstärka öppenvården för utvecklingsstörda med psykisk sjukdom. Verksamheten har dock ännu inte kunnat starta på grund av rekryteringssvårigheter.

 

Framgångsrikt arbete för minskad sjukskrivning

Västra Götalandsregionen har fått 164 miljoner i statsbidrag för 2007 års arbete med att minska sjukfrånvaron i länet och förbättra. sjukskrivningsprocessen.  Pengarna har beräknats dels efter antalet invånare, dels efter hur man lyckats sänka antalet sjukskrivningsdagar.

En mängd utbildningar och träffar på vårdcentraler och kliniker för att stödja utvecklingen av arbetet har gett resultat och minskat antalet sjukskrivningsdagar med 12 procent. 2006 var siffran 8 procent.

Västra Götalandsregionen har tillsammans med Försäkringskassan tagit fram en åtgärdsplan för att minska sjukfrånvaron. Åtgärdsplanen är uppdelad i fyra områden; ledning och styrning, samverkan, kunskap och utbildning samt kvinnors ohälsa.

Flera faktorer ligger bakom förbättringen:

  • En gemensam styrgrupp mellan ledningen i Västra Götalandsregionen och Försäkringskassan styr tillsammans hur arbetet ska utvecklas. Det finns också särskilda processledare utsedda på lokal nivå som ska stötta och samordna arbetet.
  • En strategi för försäkringsmedicin har tagits fram för läkare under AT- och ST-tjänstgöring. Utbildningen riktar sig även till läkare med utländsk legitimation. 
  • Särskilda forsknings- och utvecklingsmedel har avsatts för att utveckla en bättre sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess. Ett 30-tal projekt har startat runtom i regionen. 
  • Sjukskrivningskoordinatörer har utsetts på flera vårdcentraler. De utvecklar rutiner så att patienterna ska få rätt hjälp och undvika passiva sjukskrivningar.
  • Flera projekt pågår runt om i Västra Götaland. Några av dessa är undervisning i stresshantering, start av sömnskola, utbildning i kognitiv psykoterapi, förstärkning av beteendeveteskaplig kompetens på flera vårdcentraler samt livsstilsmottagningar. 

Förslag till ny organisation för syn-, hörsel- och dövverksamheten i regionen

Hälso- och sjukvårdsutskottet anser att regionens syn-, hörsel- och dövverksamhet bör samlas inom en och samma organisation.

Bakgrunden till förslaget är att det visat sig finnas stora skillnader vad gäller tillgängligheten och brukarnas upplevelse och nöjdhet med vården beroende på var man bor i regionen.

Utskottet anser att om verksamheterna samlas inom en och samma organisation ökar förutsättningarna för att kunna ge likvärdigt stöd i hela regionen till personer med dessa funktionshinder. Dessutom skulle verksamheten kunna följas upp på ett mer systematiskt och likartat sätt. Förslaget remitteras nu till berörda verksamheter inom regionen.

  

Västra Götalandsregionen ansöker om att få bedriva rikssjukvård

Västra Götalandsregionen ansöker hos Socialstyrelsens Rikssjukvårdsnämnd att få bedriva rikssjukvård inom hjärtkirurgi på barn och ungdomar.

Hjärtkirurgi på barn och ungdomar bedrivs i dag på Drottning Silvias barn och ungdomssjukhus vid Sahlgrenska Universtetssjukhuset.

Med rikssjukvård menas viss hälso- och sjukvård som bedrivs av ett landsting, men med hela landet som upptagningsområde.

Kriterierna för att en verksamhet ska definieras som rikssjukvård är att sjukdomen/tillståndet är ovanligt, att diagnosen/behandlingen är komplicerad och kräver speciell kompetens eller att diagnosen/behandlingen kräver stora resurser.

Hjärtkirurgi på barn och ungdomar är det första område som Rikssjukvårdsnämnden beslutat att definiera som rikssjukvård.

 

 

 

 



Kontaktperson: Jonas Andersson (fp), ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, tel 0708-37 78 53,
Martin Andreasson (m), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, tel 0709-75 75 44, Lars-Olof Rönnqvist, hälso- och sjukvårdsdirektör, tel 0706-61 98 44,


Läs meddelandet som PDF