Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2011-05-04 14:30


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 4 maj


Lätt att söka på ungdomsmottagning

Det ska vara lätt för alla ungdomar att söka hjälp på ungdomsmottagningarna i Västra Götaland och man ska kunna vända sig dit med olika slags frågor. Samverkan mellan sjukvård, kommun, skola och föreningsliv är också viktigt för att nå speciellt utsatta ungdomar.

Det slår hälso- och sjukvårdsutskottet fast i ett inriktningsdokument som förtydligar uppdraget till ungdomsmottagningarna i Västra Götaland. Dokumentet ska ligga till grund för lokala avtal och överenskommelser och syfta till en så likvärdig inriktning som möjligt oavsett vem som driver mottagningen.

Ungdomsmottagningarna drivs i dag i samarbete mellan regionen och kommunerna. Ungdomsmottagningarna ska främja fysisk och psykisk hälsa samt stärka och hjälpa ungdomar i övergången mellan ungdom och vuxenliv. Ungdomar ska erbjudas stöd under hela uppväxttiden och ges förutsättningar för att kunna välja ett hälsosamt liv. Verksamheten ska omfatta levnadsvanor och livsvillkor, samlevnad och relationer, sexuell hälsa och rättigheter och psykisk hälsa.

Vid en ungdomsmottagning ska finnas medicinsk, psykologisk och psykosocial kompetens så att ungdomarna har möjlighet att på ett och samma ställe få råd och stöd i olika frågor och problem.

För att ungdomsmottagningarna ska fungera i framtiden krävs samverkan med, till exempel, socialtjänst, hälso- och sjukvård, skola och föreningsliv. Denna bör prioriteras för att nå speciellt utsatta ungdomar. En annan viktig framtidsfråga är, att öka tillgängligheten för information och kommunikation via internet och sociala medier.

 

Stöd till förslag om föreskrifter för livsuppehållande behandling

Västra Götalandsregionen stödjer Socialstyrelsens förslag om föreskrifter och allmänna råd om livsuppehållande behandling.

Socialstyrelsen har konstaterat att det finns behov av tydligare regler för bedömningar i vården i samband med livsuppehållande behandling och vad som är god vård i samband med livshotande hälsotillstånd. Samtidigt finns i samhället ökade krav på att stärka patientens ställning och på att tillgodose patientens behov av självbestämmande.

Socialstyrelsen har därför tagit fram förslag till föreskrifter och allmänna råd om livsupphållande behandling. Med hjälp av bindande regler och rekommendationer samt en handbok ska hälso- och sjukvården kunna ta fram säkra rutiner för livsuppehållande behandling. Förslagen ska leda till säkrare vård för patienten och att patienter och närstående ska kunna känna sig trygga med att vården hanterar dessa frågor på ett bra sätt.

Västra Götalandsregionen påpekar dock i sitt yttrande att det är viktigt med en fast vårdkontakt även inom intensivvården och att undantaget för detta enbart gäller akuta vårdsituationer som pågår högst ett dygn. Regionen anser också att det är viktigt att peka ut vilken verksamhetschef som har ansvaret för patientens vård i de fall som flera vårdgivare är involverade.

 



Kontaktperson: Helén Eliasson (S), hälso- och sjukvårdsutskottets ordförande tel 0761-41 02 69,
Jonas Andersson (FP), hälso- och sjukvårdsutskottets vice ordförande, tel 0708-37 78 53 Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0730-77 11 77 Åsa Sundell, informationsavdelningen, 0708-80 16 19


Läs meddelandet som PDF