Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2014-02-05 11:30


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 5 februari


Utökad satsning på de mest sjuka äldre

Under 2014 ska 20 miljoner användas till att stödja arbetet med att genomföra den regionala handlingsplanen ”Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland” inom VG Primärvård. Pengarna utgör en del av de statsbidrag som Västra Götalandsregionen fick 2013 inom den statliga satsningen om bättre vård och omsorg om sjuka äldre.
Pengarna ska gå till vårdcentralerna i form av målrelaterad ersättning för tre av de indikatorer som följs upp i Krav- och kvalitetsboken:

  • Andel listade med demens som besökt vårdenheten. Syftet är att förstärka incitamenten för vårdcentralerna att förbättra omhändertagandet av listade med en demensdiagnos.
  • Andel hembesök/hemsjukvårdsbesök för individer som är 75 år och äldre. Syftet är att stimulera vårdcentralerna ytterligare att göra fler hembesök hos äldre patienter som har behov av det.
  • Olämpliga läkemedel till patienter som är 75 år och äldre per 100 listade. Man bedömer att det går att förbättra läkemedelsförskrivningen till äldre och ekonomiska incitament kan hjälpa till att sätta fokus på frågan.

Nationell satsning för ökad patientsäkerhet

Hälso- och sjukvårdsutskottet föreslår att regionstyrelsen fattar beslut om åtgärder som ska göra det möjligt för Västra Götalandsregionen att få del av de nationella stimulansmedlen för ökad patientsäkerhet. Genom en överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting har landstingen möjlighet att ta del av prestationsbaserade stimulansmedel på 525 miljoner kronor för 2014. För att kunna göra det måste landstinget först uppfylla fem grundläggande krav och därefter finns det ytterligare sex områden där de landsting som uppfyller kraven i sin helhet får dela på de avsatta stimulansmedlen.

Stimulansmedel ska minska antibiotikaanvändningen

Ett av dessa områden är ”Antibiotikaanvändning”. Där fördelas 100 miljoner kronor till de landsting som under perioden 1 oktober 2013 och 30 september 2014:

  • Arbetar för att följa de lokala behandlingsrekommendationerna om vanliga infektioner i öppenvården
  • Minskar förskrivningen av antibiotika jämfört med föregående tolvmånadersperiod
  • Visar att minst hälften av vårdenheterna har försett sina förskrivare med en översikt av den personliga förskrivningen och en utvärdering av vad tidigare återkoppling av förskrivningen haft för effekt.

Arbetet med att uppfylla målen leds av den regionala Stramagruppen, men avgörande insatser krävs av samtliga vårdgivare inom VGPV-systemet. Som en extra stimulans föreslås att de vårdgivare som klarar vissa förutbestämda krav ska få ersättning, även om inte regionen som helhet klarar kraven och får del av de statliga stimulansmedlen.

Infektionsverktyg och hygienrutiner

Övriga områden där det finns stimulansmedel att fördela rör följsamheten till basala hygienrutiner och klädregler för vården, rutiner för utskrivningsinformation som rör läkemedel, minskad förekomst av trycksår och att mäta överbeläggningar. Slutligen finns det stimulansmedel för de landsting som inför IT-stödet Infektionsverktyget och där har Västra Götalandsregionen startat ett breddinförande som ska slutföras under 2014. 

Regionalt barnskyddsteam kan sätta fokus på utsatta barn

Hälso- och sjukvårdsutskottet föreslår att regionstyrelsen godkänner utredningen Regionalt barnskyddsteam VGR. Den handlar om förutsättningarna för och uppdraget åt ett barnskyddsteam i Västra Götalandsregionen.
Enligt förslaget inrättas ett barnskyddsteam vid Drottnings Silvias barn- och ungdomssjukhus. Den viktigaste uppgiften blir att skapa medvetande kring och sätta fokus på förekomsten av utsatta barn och ungdomar. Hur man upptäcker och utreder misstankar om misshandel, hur man dokumenterar samt hur man kan stödja utsatta barn, ungdomar och deras föräldrar i samverkan med andra verksamheter och myndigheter.

Yttrande över Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer

Socialstyrelsen vill ha synpunkter från Västra Götalandsregionen på förslag till föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer. Det handlar om socialnämndens, hälso- och sjukvårdens samt tandvårdens ansvar för:

  • barn och vuxna som är eller har varit utsatta för våld eller andra övergrepp av närstående,
  • barn som bevittnat våld eller andra övergrepp av eller mot närstående samt
  • personer som utövar våld eller andra övergrepp mot närstående.

Hälso- och sjukvårdsutskottet, som avger Västra Götalandsregionens remissyttrande, menar att förslagen är ett viktigt stöd och en stor hjälp för hur hälso- och sjukvården och tandvården ska arbeta med grupperna ovan. Man anser också att det är mycket positivt att föreskrifterna och de allmänna råden sammankopplar socialtjänst, hälso- och sjukvård och tandvård.

Rutiner och riktlinjer

Yttrandet lyfter fram att det i hälso- och sjukvårdens roll bör göras tydligt vilka rutiner och riktlinjer som behövs för att ett systematiskt kvalitetsarbete med våldsutsatta/våldsutövare ska ske.
Vidare menar Västra Götalandsregionen att det bör finnas en rekommendation inom vilka verksamheter man rutinmässigt bör fråga alla patienter om våld och vilka symtom eller tecken man bör vara uppmärksam på. Det är viktigt att det finns nationella riktlinjer som stöd för alla verksamheter som har detta uppdrag. Det handlar exempelvis om mödravårds- och barnavårdscentraler, ungdomsmottagningar och vårdcentraler (inom sjukskrivningsprocessen).
I yttrandet påpekas också att det är av största vikt att Socialstyrelsen tar fram rekommendationer om hur man ska dokumentera våldsutsatta eller barn som bevittnat våld samt skapa möjligheter och skyldigheter att föra statistik kring anmälningar om barn som far illa eller misstänks fara illa. 

Årsredovisning för 2013

Hälso- och sjukvårdsutskottet har fastställt årsredovisningen för 2013. Utskottet redovisar ett positivt resultat på 159 miljoner kronor, av vilket 35 miljoner ska användas för IT-utvecklingskostnader, enligt ett beslut i regionstyrelsen. Budgeten för 2013 var 2 097 miljoner kronor.
Det positiva resultatet förklaras främst av lägre kostnader inom verksamhets- och läkemedelsområdet samt när det gäller utvecklingsanslaget.
Inom verksamhetsområdet handlar det främst om att det reformerade tandvårdsstödet inte har nått upp till de volymer som förväntats inom tredje steget i tandvårdsreformen. Kostnaderna förväntas öka i takt med att man identifierar fler patienter som har rätt till stödet.
När det gäller avvikelsen inom läkemedelsområdet så handlar det om solidariskt finansierade läkemedel, HIV-läkemedel och blödarpreparat och lägre kostnader kopplat till att Västra Götalandsregionen har tagit över hanteringen av stomi- och diabetesprodukter i egen regi.
Utvecklingsanslaget redovisar också en positiv avvikelse jämfört med budget. Den enskilt största posten rör ordnat införande av nya läkemedel, metoder och riktlinjer, där besluten varit på lägre belopp jämfört med budget.



Kontaktperson: Helén Eliasson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0761-41 02 69
Jonas Andersson (FP), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0708-37 78 53 Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0730-77 11 77


Läs meddelandet som PDF