Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2014-03-05 11:30


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 5 mars


Satsning på att minska psykisk ohälsa

Hälso- och sjukvårdsutskottet har beslutat hur statsbidraget för stöd till riktade insatser för att minska psykisk ohälsa ska hanteras. Utskottet avsätter en del av medlen för att verksamheterna ska genomföra insatser för att nå målen. Den andra delen är målrelaterad och där får verksamheterna medel först om regionen når de nationella målsättningarna och får statsbidrag.

Statsbidraget är en överenskommelse mellan regeringen och SKL om insatser inom området psykisk ohälsa för barn och unga samt personer med omfattande eller komplicerad psykiatrisk problematik.
Sammanlagt fördelas 630 miljoner kronor till kommuner och landsting som når vissa mål under förutsättning att de först klarar två grundkrav. Grundkraven handlar om samverkan kring målgrupperna, utveckling av delaktighet för patienter, brukare och anhöriga samt att det ska finnas information på webben om vart barn och ungdomar med psykisk ohälsa och deras familjer kan vända sig för att få vård, stöd och hjälp.
Förra året klarade Västra Götalandsregionen grundkraven och fick sammanlagt 60,5 miljoner i prestationsersättning. Här är exempel på prestationsmål som landstingen ska nå för att få ersättning för respektive målgrupp:

  • För målgruppen barn och unga ska landstinget klara vissa tillgänglighetskrav till såväl en första bedömning som behandling.
  • För målgruppen personer med omfattande eller komplicerad psykiatrisk problematik ska landstinget arbeta aktivt med att minska behovet av tvångsvård och tvångsåtgärder.

Fördelning i Västra Götalandsregionen oavsett statsbidrag

Oavsett om VGR får statsbidrag har hälso- och sjukvårdsutskottet beslutat om att fördela medel till:

  • BUP för att ta fram handlingsplaner om hur man ska se till att alla barn och unga som har behov av en samordnad individuell plan också får det under 2015
  • den vuxenpsykiatriska verksamheten för att
    - utveckla kvalitetsregisterarbetet
    - fortsätta utvecklingsarbetet för att minska behovet av tvång, och med att identifiera de personer som blir föremål för flest tvångsvårdstillfällen och utsätts för flest tvångsåtgärder
  • att utveckla den rättspsykiatriska verksamheten
  • hälso- och sjukvårdsnämnderna för stöd till lokal samverkan kring personer med omfattande/komplicerad psykiatrisk problematik
  • gemensamma regionala utvecklingsinsatser för bland annat ökad brukarmedverkan

Dessa insatser utgår också, precis som de målrelaterade, ifrån de prestationsmål som finns i överenskommelsen mellan regeringen och SKL.

Analys kan leda till likvärdig vård för personer med ätstörningar

Hälso- och sjukvårdsutskottet föreslår att regionstyrelsen ska föreslå att regionfullmäktige säger ja till en motion från Kristina Grapenholm (FP) och Jonas Andersson (FP) om ätstörningsvården i Västra Götalandsregionen.
Motionen föreslår att det ska tas fram en regionövergripande analys av vårdutbud, vårdbehov och vårdresurser inom ätstörningsvården. En sådan rapport skulle kunna ligga till grund för att personer med ätstörningar, exempelvis anorexia eller bulimia, får en likvärdig vård oavsett var i Västra Götalandsregionen de bor. 
Samtliga remissinstanser är positiva till förslaget och tycker att det fortsatta arbetet bör ske inom ramen för revideringen av den regionala utvecklingsplanen inom vuxenpsykiatrin, eftersom en av diagnosgrupperna som arbetet fokuserar kring är ätstörningar. 



Kontaktperson: Helén Eliasson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0761-41 02 69
Jonas Andersson (FP), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0708-37 78 53 Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0730-77 11 77


Läs meddelandet som PDF