Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2013-02-06 15:00


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 6 februari


Satsning för ökad patientsäkerhet

Genom en överenskommelse mellan staten och Sveriges Kommuner och Landsting har landstingen möjlighet att få stimulansmedel för att minska antalet vårdskador. Totalt handlar det om 525 miljoner kronor som fördelas till de landsting som uppfyller vissa förutbestämda krav. Målet är att gradvis minska antalet vårdskador och att vården ska präglas av en patientsäkerhetskultur där patienterna är delaktiga och medverkar. Vården ska också kännetecknas av förebyggande arbete.
Västra Götalandsregionen måste uppfylla fyra grundläggande krav och dessutom kvalificera sig inom olika områden för att få stimulansmedel. Det handlar om följsamhet till basala hygienrutiner, förskrivning av antibiotika, att patienter inom slutenvård har en läkemedelsberättelse, trycksårsmätningar, mätning av överbeläggningar samt införandet av it-stödet infektionsverktyg. 
När det gäller antibiotikaanvändningen har Västra Götalandsregionen dessutom beslutat att tillsätta egna stimulansmedel till de vårdcentraler som klarar fyra särskilda krav som leder mot målet med minskad antibiotikaanvändning.
Hälso- och sjukvårdsutskottets förslag på hur eventuella stimulansmedel till regionen ska fördelas går vidare till regionstyrelsen. 

Genomförandeplan för bättre vård och omsorg för sjuka äldre

Hälso- och sjukvårdsdirektören har på uppdrag av hälso- och sjukvårdsutskottet tagit fram en plan för genomförande av handlingsplanen ”Det goda livet för sjuka äldre i Västra Götaland” som antogs av utskottet i oktober 2012. Syftet med handlingsplanen är att förbättra vården och omsorgen för de mest sjuka äldre i Västra Götaland. Målet är att den enskilde ska uppleva trygghet och säkerhet, kontinuitet och samordning, värdighet och välbefinnande oavsett var i vårdkedjan hon eller han befinner sig eller hur vårdbehovet ser ut. Vården runt den äldre ska också vara samordnad och sammanhållen. Genomförandeplanen innehåller förslag på aktiviteter för att nå de mål som finns i handlingsplanen.
Hälso- och sjukvårdsutskottet föreslår att regionstyrelsen fattar beslut om att insatserna i handlingsplanen fullföljs på det sätt som föreslås i genomförandeplanen. Vidare att regionen samverkar med den kommunala verksamheten i genomförandet.
Hälso- och sjukvårdsutskottet har reserverat 10 miljoner kronor i budgeten för 2013 för att stödja genomförandet av handlingsplanen och uppdragit åt hälso- och sjukvårdsdirektören att påbörja genomförande och samordning enligt förslaget.

Läs mer om handlingsplanen i pressmeddelande från hälso- och sjukvårdsutskottet 10 oktober

Handlingsplan med förbättringar inom sjukvården

Hälso- och sjukvårdsutskottet godkänner åtgärderna i Handlingsplan för uppföljning av Öppna jämförelser 2012 och att finansieringen görs inom ramen för hälso- och sjukvårdsutskottets utvecklingsanslag med en summa av totalt 3,75 miljoner kronor. 

Exempel på förbättringsområden:

  • Minskad antibiotikaanvändning
  • Minskad användning av sömnmedel och lugnande läkemedel
  • Ökad andel trombolyser vid stroke
  • Kortare väntetider inom cancervården
  • Kortare väntetider vid operation av höftrakturer

Hälso- och sjukvårdsdirektören återkommer till utskottet med uppföljningar av handlingsplanen i maj och oktober 2013.

Samverkansavtal med Region Halland

Representanter för Västra Götalandsregionen och Region Halland har kommit överens om ett samverkansavtal för Västra sjukvårdsregionen 2013 om ersättningar för hälso- och sjukvårdstjänster och viss specialisttandvård. Hälso- och sjukvårdsutskottet godkänner, för Västra Götalandsregionens del, överenskommelsen.

Delrapport om uppföljningen av jämlik och jämställd hälso- och sjukvård

Hälso- och sjukvårdsutskottet ställer sig bakom delrapporten till ”Handlingsplan för uppföljning av jämlik och jämställd hälso- och sjukvård” från Kunskapscentrum för Jämlik vård (KJV). De första sex aktiviteterna i handlingsplanen avrapporteras och en delrapport ges om de fokusområden som angivits i planen.
Jämlik vård innebär att vård och behandling erbjuds på lika villkor och med gott bemötande till alla, oavsett bostadsort, ålder, kön, funktionsnedsättning, utbildning, social ställning , etnisk eller religiös tillhörighet eller sexuell läggning.  

Läs mer i delrapporten

Förslag om strategiska utrustningsinvesteringar

Hälso- och sjukvårdsutskottet och ägarutskottet föreslår att regionstyrelsen avsätter ett låneutrymme till strategiska utrustningsinvesteringar på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och i NU-sjukvården 2013. Totalt handlar det om 98,8 miljoner kronor, varav 58,6 till SU och 1,2 till NU. Dessutom reserveras ett utrymme motsvarande 39 miljoner kronor för NU-sjukvården kopplat till flytten av akutortopedin till NÄL.



Kontaktperson: Helén Eliasson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0761-41 02 69
Jonas Andersson (FP), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0708-37 78 53 Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0730-77 11 77


Läs meddelandet som PDF