Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2013-05-08 13:00


Från hälso- och sjukvårdsutskottet 8 maj


HSU ställer sig bakom nollvision för självmord

Hälso- och sjukvårdsutskottet ställer sig bakom ett förslag om nollvision för självmord i Västra Götalandsregionen. En nollvision ger frågan hög dignitet, men det krävs samtidigt att aktörer inom alla samhällssektorer prioriterar detta långsiktiga arbete. Ett beslut i Västra Götalansregionen är ett led i det arbetet.

Förslaget kommer från Monica Selin (KD) som i en motion föreslår att regionfullmäktige ska anta en nollvision för självmord i Västra Götalandsregionen. Hälso- och sjukvårdsutskottet har yttrat sig om motionen på uppdrag av regionstyrelsen och ställer sig bakom den.
Självmord är den vanligaste dödsorsaken i gruppen ”unga vuxna”, men trots att det finns mycket kunskap om hur man kan förebygga självmord har satsningarna varit blygsamma. Det har inneburit att det metodiska arbete och de investeringar man behöver göra inte har genomförts i tillräcklig omfattning och takt.
Dessutom pekar hälso- och sjukvårdsutskottet på att vi behöver ökad kunskap och att vi behöver satsa på forskning inom alla samhällssektorer för att förebygga och minska självmord.

Ett led i det förebyggande arbetet
Under våren 2013 kommer förslag till regionuppdraget ”Implementering av Socialstyrelsens Nationella Riktlinjer ångest och depression” att presenteras. Det berör både primärvårdens och psykiatrins arbete med psykisk ohälsa och är ett led i det förebyggande arbetet mot självmord. Dessutom pågår ett arbete med att ta fram en regional utvecklingsplan för psykiatri och mot psykisk ohälsa inom Västra Götalandsregionen.
Hälso- och sjukvårdsutskottet framhåller att det krävs en bred nationell satsning, på samma sätt som för nollvisionen i trafikdöd, för att få bästa möjliga förutsättningar och genomslag för frågorna. Men i väntan på en nationell satsning bör Västra Götalansregionen bedriva ett eget arbete som ett led i att utveckla den egna verksamheten.



Kontaktperson: Helén Eliasson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0761-41 02 69
Jonas Andersson (FP), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsutskottet, 0708-37 78 53 Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör, 0730-77 11 77


Läs meddelandet som PDF