Nu kan alla se vilken kvalitet sjukhusen i Västra Götaland håller
Från den 4 juni kan allmänheten ta del av kvalitetsjämförelser mellan sjukhusen i Västra Götaland. Det gör man via det webbaserade systemet Kvartalen (www.kvartalen.se) som tidigare bara använts av sjukhusen själva.
I systemet ser man vilka sjukhus som är bäst på att vårda till exempel diabetes, hjärtinfarkt och stroke. På en översiktsbild visas gröna rutor när ett sjukhus har nått uppsatta mål och röda när målen inte är uppnådda. Man kan själv göra en rad olika val i Kvartalen. Man kan titta på enskilda sjukhus och på olika tidsperioder. Det går också att se data för kvinnor respektive män var för sig eller tillsammans.
Beslutet att skapa Kvartalen har tagits av hälso- och sjukvårdsutskottet. Systemet är primärt till för sjukhusens eget kvalitetsarbete. Mätningar av kvalitet är första steget mot förbättringar.
- Att systemet nu görs tillgängligt för allmänheten innebär att invånarna får insyn, kan jämföra och se vad de får för skattepengarna, säger regionläkare Jarl Torgerson.
Det finns förklaringstexter som gör att även personer utan medicinsk utbildning kan ta till sig innehållet.
Kvartalen ger inte någon heltäckande bild av kvaliteten i sjukhusvården, eftersom det ännu inte finns användbara data för alla områden. Man kan inte heller automatiskt utgå från att ett sjukhus sköter sig dåligt om det inte når upp till regionens mål på ett visst område. Det kan finnas orsaker som gör det omöjligt. Patientgruppen kan till exempel vara äldre och sjukare än på andra håll. Men röda rutor är alltid en signal till sjukhuset att man måste undersöka vad som ligger bakom.
Kvartalen - kvalitetsjämförelser mellan sjukhus i Västra Götaland
Positiv trend inom rehabiliteringsgarantin
Allt fler personer har fått tillgång till rehabilitering mot stress, depression, ångest och smärttillstånd. Det visar resultatet av rehabiliteringsgarantin i Västra Götalandsregionen för 2013.
Antalet KBT/IPT-behandlingar mot bland annat ångest, depression och stress har ökat jämfört med året innan. I jämförelse med exempelvis Stockholms läns landsting så har dubbelt så många patienter i Västra Götaland fått behandling inom ramen för rehabiliteringsgarantin. Men trots att tillgången på KBT har ökat så behöver fler patienter få vård. En förklaring är den ökade psykiska ohälsan. Det är dessutom fler kvinnor än män som får ta del av insatserna.
Antalet multimodala behandlingar, MMR, för långvarig smärta har tredubblats de senaste fyra åren, från cirka 500 behandlingar till cirka 1500 behandlingar. När Västra Götalandsregionen jämförs med andra landsting så ligger regionen över riksgenomsnittet. Detta att jämföra med starten 2008-2009 då Västra Götalandsregionen var "sämst i klassen".
Trots den positiva trenden behöver Västra Götalandsregionen arbeta vidare för att utjämna skillnaderna i regionen så att invånarna kan få vård på lika villkor och för att patienterna ska kunna få rehabilitering i ett tidigt skede.
Fakta:
Rehabiliteringsgarantin är en överenskommelse mellan Sveriges Kommuner och Landsting och Socialdepartementet och har funnits sedan 2008. Den har som målsättning att kvinnor och män i åldern 16-67 år som har långvarig diffus smärta ska få multimodal behandling (MMR - behandling av flera yrkeskategorier). Kvinnor och män som har lättare till medelsvår ångest, depression och stress ska få kognitiv beteendeterapi (KBT) eller interpersonell terapi (ITP). Syftet är att förebygga sjukskrivning eller att stödja personer att återgå i arbete.
Fler rehabenheter godkänns inför vårdvalet
Hälso- och sjukvårdsutskottet föreslår att regionstyrelsen godkänner att ytterligare fyra rehabiliteringsenheter startar i samband med Vårdval Rehab den 1 september. Tidigare har 77 rehabiliteringsenheter godkänts.
Den 1 september startar Vårdval Rehab i Västra Götalandsregionen. Rehabenheter som uppfyller Västra Götalandsregionens krav ska erbjuda sjukgymnastik och arbetsterapi på primärvårdsnivå. Kraven är lika för offentliga och privata vårdgivare. Patienterna behöver inte lista sig utan de väljer när behovet uppstår.