Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2013-12-10 14:28


Från regionstyrelsen 10 december


Förslag om vårdval för rehabilitering från 1 september

Från och med 1 september nästa år införs vårdval för rehabilitering. Då kan alla vårdcentraler, sjukgymnaster och arbetsterapeuter som uppfyller Västra Götalandsregionens krav och villkor starta rehabiliteringsenheter. Patienterna ska sedan fritt kunna välja vilken enhet de vill gå till.
Det är innebörden i förslaget till Vårdval Rehab som regionstyrelsen idag beslutade om och som regionfullmäktige slutligen ska ta ställning till. Vårdvalet får en liknande utformning som det vårdval som infördes för vårdcentralerna för några år sedan. En skillnad är dock att patienterna inte behöver lista sig utan väljer sjukgymnast eller arbetsterapeut när behovet uppstår.
Syftet med vårdvalet är att bland annat att:
• Stärka patienternas ställning
• Säkra en hög tillgänglighet och kvalitet
• Att patienterna ska få vård på lika villkor i regionen
• Ge patienterna och invånare större inflytande i vården

Tydligare erbjudande

Idag drivs rehabiliteringen i Västra Götaland på många olika sätt; i regionens egen regi, genom upphandlad rehabilitering och genom sjukgymnaster/arbetsterapeuter som går på så kallad nationell taxa.
Med det nya vårdvalet blir det tydligare vad vårdgivarna ska erbjuda sina patienter. Kraven är lika på offentliga och privata vårdgivare. I uppdraget ingår bland annat arbetsterapi och sjukgymnastik, hälsofrämjande och förebyggande insatser samt samverkan med andra vårdgivare och samhällsinstanser. Rehabenheterna ska också ha platser för utbildning och handledning. Kompetenskraven är högre än idag, hälften av arbetsterapeuterna och sjukgymnasterna på en rehabenhet ska ha minst tre års erfarenhet från öppenvård.
Vidare ska rehabenheterna ha öppet 40 timmar i veckan och kunna erbjuda patienten en tid inom sju dagar. Vid akut behov ska en tid kunna erbjudas samma dag eller nästa vardag. Enheterna ska ta emot patienter med eller utan remiss.

Vårdpeng följer patientens val

Den ersättning som rehabenheterna får följer patienten genom en vårdpeng. Vårdpengen ska täcka större delen av enheternas kostnader för att genomföra uppdraget. En del av ersättningen avgörs hur väl vårdgivaren uppfyller vissa kvalitetskrav.

Regionfullmäktige behandlar frågan om vårdvalet i februari.

 

Detaljbudget för Västra Götalandsregionen antagen

Alla styrelser och nämnder inom Västra Götalandsregionen har beslutat om en budget inom den ekonomiska ram som står till förfogande inför 2014. Regionstyrelsen beslutade under tisdagens sammanträde om detaljbudgeten för Västra Götalandsregionen som helhet.
I sina detaljbudgetar är det flera av Västra Götalandsregionens verksamheter som aviserar att de har ekonomiska obalanser som gör att de kommer att ha svårt att hålla sig inom givna budgetramar. De befarade obalanserna och ekonomiska problemen finns främst inom NU-sjukvården, SÄS och Kungälvs sjukhus. Regionstyrelsen har därför beslutat om olika åtgärder för att underlätta situationen för sjukhusen. Dessutom föreslås fullmäktige att godkänna underskott för dessa sjukhus.

Riktade insatser

Genom riktade insatser för kökortning kan tillgängligheten upprätthållas och förbättras. Dessutom tillförs pengar för att minska överbeläggningarna på akutsjukhusen under kommande år. Samtliga akutsjukhus i Västra Götalandsregionen har också beslutat om åtgärdsplaner, både under 2013 och för 2014, för att sänka kostnaderna. Ett fortsatt starkt utvecklingsarbete inom alla delar av Västra Götalandsregionen är av stor betydelse för att verksamheten ska vara i balans.
Som en del i detaljbudgeten godkände regionstyrelsen att Sahlgrenska Universitetssjukhuset ersätts för extra kostnader om 37 miljoner kronor för att etablera Bild- och Interventionscentrum (BOIC). Etableringen av BOIC är en regional angelägenhet som ger patienter från hela Västra Götaland nya möjligheter till avancerad diagnostik och behandling. För att säkra utvecklingen av IT-verksamheten anslås 60 miljoner kronor ur regionstyrelsens anslag för oförutsett för att under 2014 finansiera utveckling av nödvändiga IS/ITprojekt.

Satsningar på tillgänglighet

Södra Älvsborgs sjukhus får 50 miljoner kronor för satsningar på tillgänglighet, och flera sjukhus tillförs pengar för att kunna ha en så kallad beläggningsgrad på 90 procent på vårdplatser. Extra noggrann uppföljning av läget ska under året göras för NU-sjukvården, Södra Älvsborgs sjukhus och Kungälvs sjukhus, och resultatet ska regelbundet avrapporteras till både ägarutskottet och regionstyrelsen. 
Regionstyrelsen beslutade också att flera verksamheter får ersättning för ökade hyror, medan ett fåtal verksamheter får använda sig av eget kapital för att täcka ökade kostnader under 2014.

 

Operationer flyttas för bättre tillgänglighet

Ett nytt arbetssätt där hela Västra Götalands samlade sjukvårdsresurser används för att patienterna snabbare ska kunna få vård med högre kvalitet, samtidigt som skattepengarna används på ett smartare sätt. Utgångspunkten är att inga operationssalar ska stå tomma och att de som opererar ska vara de mest kvalificerade inom sitt område. Idag tog regionstyrelsen beslut om att samla ett antal planerade operationer till vissa sjukhus.
Forskningen visar att det finns ett starkt samband mellan stora volymer och god kvalitet, de team som utför operationerna blir mer skickliga om de gör dem ofta. Samtidigt finns det i nuläget sjukhus i regionen som utför vissa operationer bara några få gånger per år.
Som grund för regionstyrelsens ställningstagande finns bland annat en inventering för hela Västra Götaland inom vissa diagnoser och behandlingar. Det rör sig om bland annat höft- och knäledsoperationer, vissa canceroperationer, ögonoperationer och fetmaoperationer. Kartläggningen visar att det finns sjukhus där bara ett fåtal operationer genomförs varje år.
En utgångspunkt för förslaget att koncentrera vissa operationer är också befolkningsökningen i Västra Götaland: fram till år 2020 kommer befolkningen att öka med 100.000 till 1,7 miljoner invånare.  Det ställer krav på att använda resurserna på ett smartare sätt. Kompetensen och lokalerna inom sjukvården måste användas så att det gör maximal nytta och det handlar då om att samla kompetens på vissa sjukhus.

Alla sjukhus blir kvar

En viktig utgångspunkt har också varit att alla sjukhus ska finnas kvar men verksamheten kan förändras. Den vård som patienterna behöver ofta ska finnas nära men vård man behöver mer sällan kan man behöva resa lite längre till.
-På det här sättet får vi mer och bättre vård för skattepengarna. Dessutom ökar kvaliteten på de operationer som utförs. Att få tillgång till de bästa operationsteamen ger en mer jämlik vård och det tillsammans med tillgängligheten har varit vårt främsta fokus, säger regiondirektör Ann-Sofi Lodin.

Regiongemensam produktionsstyrning, ärende 7 i handlingarna till regionstyrelsen 



Kontaktperson: Regionstyrelsens ordförande Gert-Inge Andersson, 0706 – 81 79 10
Regionstyrelsens vice ordförande Johnny Magnusson, 0730 – 98 48 00 Regiondirektör Ann-Sofi Lodin, 0706 – 32 11 65 Presskontakt: Jan Nyman, 0702-54 41 62


Läs meddelandet som PDF