Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2013-11-19 15:30


Från regionstyrelsen 19 november


Västra Götalandsregionen lägger slutbud – och inleder ny upphandling av leverantör för dosläkemedel

Västra Götalandsregionen inleder nu en ny upphandling av leverantör av så kallade dosläkemedel, inför nästa avtalsperiod. Samtidigt läggs ett slutbud med ytterligare prisjusteringar i avtalet med nuvarande leverantören, Apotekstjänst Sverige AB.

– Vi har ett ansvar gentemot patienterna att långsiktigt säkra leveransen av läkemedel. Det bud vi nu lägger är vår absoluta gräns, säger Gert-Inge Andersson, regionstyrelsens ordförande.
Västra Götalandsregionen erbjuder alltså ett slutbud till leverantören, som har på sig till fredag klockan 12 att svara. Slutbudet innehåller flera olika delar och totalt handlar det om cirka 15 miljoner kronor i både retroaktiv ersättning och ökad månadsersättning för olika tjänster.
– Om budet inte accepteras i sin helhet, återgår vi till den summa vi tidigare kommit överens om. Det är nu upp till bolaget att ta ställning, säger Gert-Inge Andersson.
Efter avregleringen av apoteksmarknaden har alla landsting och regioner i Sverige upphandlat leverantörer av dosmediciner, där patienter får sina mediciner färdigförpackade i påsar. I Västra Götaland handlar det om ungefär 35 000 patienter som får sina mediciner på det här sättet, i hemmet eller på särskilda boenden i kommunerna.

Betydligt lägre priser utlovades

I upphandlingen, som Västra Götalandsregionen och Region Halland gjorde tillsammans, gick avtalet till Apotekstjänst Sverige AB, en ny leverantör på marknaden, som lovade att leverera till betydligt lägre pris jämfört med den tidigare leverantören. Priset är uppdelat på olika typer av tjänster och landade totalt på cirka 23 miljoner kronor om året, en besparing på mellan 55 och 60 miljoner kronor jämfört med tidigare.
I somras hamnade Apotekstjänst Sverige AB i akuta ekonomiska problem. Västra Götalandsregionen och Region Halland beslutade då att ge ett förskott till företaget på 25 miljoner kronor, för att säkra läkemedelsleveranserna. Men diskussioner om den ekonomiska ersättningen har fortsatt och Apotekstjänst Sverige AB begär ytterligare pengar för att leverera. Förfarandet följs både av Konkurrensverket och av övriga leverantörer på marknaden.

Beredskap för olika handlingsalternativ

Vid sitt sammanträde på tisdagen beslutade regionstyrelsen också att en ny upphandling skyndsamt ska inledas. Regionstyrelsen föreslår också regionfullmäktige att besluta att hävda att artikel 106.2 från EU-fördraget om funktionssätt m.m. ska gälla. Artikeln innebär att tjänster som anger att inget annat regelverk får hindra att en tjänst som är av allmänt ekonomiskt intresse utförs. Därmed går det att gå förbi lagen om offentlig upphandling, LoU, och lämplig leverantör av dosläkemedel kan utses för att säkra leveransen.
–Vi behöver ha beredskap för olika handlingsalternativ. Med ett sådant beslut har vi gjort allt vi kan för att säkra medicinleveranserna, säger Gert-Inge Andersson.
Det nu gällande avtalet med Apotekstjänst AB löper ut den 15 maj 2015.
Läs mer i beslutsunderlaget



Kontaktperson: Regionstyrelsens ordförande Gert-Inge Andersson, 0706 – 81 79 10
Lars Hillerström, enhetschef ekonomiavdelningen, 0708-950769 Presskontakt: Jan Nyman, 0702-54 41 62


Läs meddelandet som PDF