Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2014-04-29 14:00


Från regionstyrelsen 29 april


Ägarplaner för NU-sjukvården, Södra Älvsborgs Sjukhus och Kungälvs sjukhus

Inför 2014 hade Södra Älvsborgs Sjukhus, NU-sjukvården och Kungälvs Sjukhus stora ekonomiska obalanser. För att stötta sjukhusens arbete med åtgärder beslutade regionstyrelsen vid tisdagens sammanträde att överlämna så kallade ägarplaner till de tre sjukhusen.

Ägarplanerna innehåller fakta, statistik och analyser som ska ge perspektiv på och förståelse för obalanserna och därmed stötta sjukhusen i arbetet med att nå balans i verksamheten senast vid utgången av 2015. Att nå ha balans i verksamheten handlar inte bara ekonomi, utan även om tillgänglighet, arbetsmiljö, personalförsörjning, kvalitet på vårdinsatser, patientnöjdhet med mera.

Den 25 juni i år ska sjukhusens styrelser rapportera till ägarutskottet vilka åtgärder som är nödvändiga att genomföra. Rapporterna ska innehålla de åtgärder som nu tas fram utifrån ägarplanerna men också de åtgärder som redan är beslutade och under genomförande. Dessutom ska sjukhusen redovisa prognoser över hur långt man kommit med arbetet inför utgången av åren 2014 och 2015.

Förslag till regional utvecklingsplan för vuxenpsykiatri

Ett förslag till ny regional utvecklingsplan för vuxenpsykiatri 2014-2018 har tagits fram för Västra Götalandsregionen. Den innehåller bland annat förslag till åtgärder som är nödvändiga för att förverkliga visionen ”En psykiatri i framkant”.

Planen är framtagen av Kunskapscentrum för psykisk hälsa i Västra Götalandsregionen i bred samverkan med regionens verksamheter och tar upp den önskvärda utvecklingen av specialistpsykiatrin. Målet är att personer med psykisk sjukdom eller funktionsnedsättning ska ha tillgång till en jämlik, kunskapsbaserad, säker och tillgänglig vård och omsorg av god kvalitet. Några av grupperna som berörs är personer med ADHD och autism, missbruksproblem, ångest- och tvångssyndrom, ätstörningar, psykostillstånd samt psykiskt långtidssjuka som dessutom har kroppsliga sjukdomar.

Flera åtgärdsförslag handlar om att utveckla personalens kompetens och om kompetensförsörjning. Andra åtgärder berör mer direkt personer med psykisk sjukdom eller funktionsnedsättning till exempel att utveckla samverkan med patienter och närstående och att främja den kroppsliga hälsan hos personer med psykisk ohälsa.

Än så länge är alltså planen ett förslag men regionstyrelsen beslutade vid sitt sammanträde på tisdagen att föreslå att regionfullmäktige antar utvecklingsplanen som styrdokument för specialistpsykiatrin i Västra Götalandsregionen.


Patienter ska erbjudas samtal om levnadsvanor

Socialstyrelsens nationella riktlinjer för sjukdomsförebyggande metoder inom hälso- och sjukvården och tandvården ska införas i Västra Götalandsregionen. Det beslutade regionstyrelsen på tisdagen.

De nationella riktlinjerna innebär att sjukvården ska stödja vuxna som vill ändra sina ohälsosamma levnadsvanor. Stödet ska ske inom fyra områden:

  • Tobaksbruk
  • Riskbruk av alkohol
  • Otillräcklig fysisk aktivitet
  • Ohälsosamma matvanor

Enligt riktlinjerna rekommenderas enkla råd, rådgivande samtal och kvalificerat rådgivande samtal som stöttande åtgärder till patienter i vissa situationer, exempelvis gravida eller personer som står inför en operation.

Samtal om levnadsvanor

Regionstyrelsen ger nu i uppdrag till verksamheterna inom hälso- och sjukvården och tandvården att arbeta med sjukdomsförebyggande metoder inom de områden som riktlinjerna pekar ut. Det kan till exempel handla om att personal som dagligen möter patienter ska erbjuda samtal om levnadsvanor – och då framförallt till de grupper som har störst behov av en bättre hälsa.

Redan nu pågår aktiviteter som går i linje med riktlinjerna men det varierar hur långt olika verksamheter har kommit. För fysisk aktivitet finns det regionala medicinska riktlinjer, men inte för övriga områden. 

Åtgärder

Efter regionstyrelsens beslut kommer nu det att rekryteras projektledare som ska arbeta med mål, åtgärder och uppföljning. Många av åtgärderna handlar om ökad kunskap och att ta fram olika typer av utbildningar som ger medarbetarna verktyg att arbeta med. Dessutom ska man undersöka vilka förutsättningar som finns för ett regionalt kompetenscentrum.



Kontaktperson: Presstjänsten Niclas Samsioe, 0706-98 06 35


Läs meddelandet som PDF