Pressmeddelande
Från Regionkansliet
2008-02-05 13:30


Goda måltider för Västra Götalandsregionens anställda


Inom Västra Götalandsregionen lagas och serveras ett stort antal måltider till de anställda varje dag. Det handlar om allt ifrån flera tusen portioner per dag på de största sjukhusen till något hundratal på folkhögskolor och naturbruksgymnasier. Vid sammanträdet den 5 februari fastställde regionstyrelsen riktlinjer för, vad man kallar, ”Den goda måltiden”.

 

Målet är att säkra att de anställda ska erbjudas måltider som är hälsosamma och goda, som producerats på ett miljömässigt skonsamt sätt och där kravet på rättvis ersättning och goda arbetsvillkor längs livsmedelskedjan uppfylls. Det är också viktigt att måltiden intas i en bra och trevlig miljö. Sedan tidigare finns det beslut i regionfullmäktige om att andelen ekologiskt producerade livsmedel ska öka i de olika verksamheterna, vilket också sker.

Västra Götalandsregionen engagerar sig, och spelar en viktig roll i frågor om produktion och konsumtion av livsmedel. Ett exempel som direkt berört de anställda är projektet Livsstil i Väst där Västra Götalandsregionen, tillsammans med Volvo, har arbetat med frågor om livsstil och hälsa för de anställda.
 
- I Livsstil i Väst har vi som arbetsgivare visat hur vi kan bidra till goda matvanor hos de anställda. Det är viktigt att vi på olika sätt underlättar för var och en att göra hälsosamma val, och det är just det som de här riktlinjerna handlar om, säger Johan Assarsson, regiondirektör.

Västra Götalandsregionen är också en aktiv part i Skolmatsakademin som vill grundlägga goda matvanor och ge kunskap och förståelse för kopplingarna mellan mat, hälsa och miljö hos barn och ungdomar.

- Vi har dessutom möjlighet att ställa krav på våra leverantörer av livsmedel. Regionen är en stor inköpare, så de här riktlinjerna kommer att få betydelse, säger Johan Assarsson.

Riktlinjerna för ”Den goda måltiden” kommer nu att ligga till grund för handlingsplaner hos alla som erbjuder de anställda måltider. De kommer även att användas för att ställa krav på leverantörer som upphandlas.

 



Kontaktperson: Regiondirektör Johan Assarsson, 0702-49 17 24,
Presschef Kjell Foss 0702-41 52 88, Bo Carlsson, informationsavdelningen 0705 - 69 51 66


Läs meddelandet som PDF